Nyheter

Vil ikke bli kirkepolitiker

Per Arne Dahl, stortingsprest og prest i Oslo domkirke, mener at «de som i første rekke ønsker en nidkjær administrator, ‘kriger’ eller kirkepolitiker nok ikke bør satse på meg som ny biskop».

– Hvordan kan du gjøre Den norske kirke mer synlig?

– Jeg håper å være et frimodig Kristus-vitne, en inspirator som ser andre, en sannhetssøker og relasjonsbygger til menighetenes beste. Jeg har mange tanker om hvordan kirken i Vestfold og Buskerud kan synliggjøres. Men jeg vil gjerne først drøfte planene sammen med lønnede og frivillige medarbeidere i menighetene og bispedømmet.

– Hva mener du er din viktigste ledelseskvalifikasjon for å bli biskop i Tunsberg?

– Det handler om å vise et åndelig og menneskelig lederskap innad i kirken. Jeg vil forsøke å bidra til at kirkelige medarbeidere, ikke minst prostene og prestene, kan kjenne at de myndiggjøres og tas på alvor. Den viktigste måte å lede er å gjøre andre til bedre ledere. For meg blir det avgjørende utgangspunkt å gjøre Kristus kjent, i en tid med så mange sterke meninger, følelser og krefter som river og sliter i kirken. Jeg ønsker å bruke min mulighet til å samle i stedet for å splitte. Og jeg kommer til å be om en evne til å vekke stolthet, så glede fremfor mismot kan prege menighetenes liv og medarbeidernes tjeneste.

– Hva er din svakeste side som leder?

– Jeg har hatt to svakheter som jeg har måttet arbeide med og ta ansvar for. Det handler om en tendens til konfliktunngåelse fordi jeg i utgangspunktet er et fredsælt menneske. Men livet har lært meg at det kommer lite godt ut av å omgå konflikter. Derfor er jeg blitt bedre til å ta tak i konflikter, samtidig som jeg hver gang kjenner spenningen og uroen fordi jeg så nødig vil tråkke feil eller såre og krenke andre. Den andre svakheten er utålmodighet etter å se frukter. Livet har lært meg noe om viktigheten av å vente til tiden er inne, så vi kan høste fruktene sammen.

– Hvor viktig mener du arbeidet med ny kirkeordning er for Den norske kirkes mulighet til å fungere som en levende folkekirke i Norge?

– Det er avgjørende at vi videreutvikler en kirkeordning som kan støtte opp under lokal– menighetens oppgaver og ansvar. Jeg er redd for at lokalmenigheten skal bli salderingsposten i det kirkelige regnskapet. Det er der, lokalt, at alt avgjøres. Selvsagt må kirken etter å ha fått mer reelt selvstyre, arbeide grundig for å få en best mulig kirkeordning. Samtidig kan vi for min del gjerne dempe reformiveren og motarbeide unødig byråkratisering i kirken.

– Hva mener du om Stålsett– utvalgets prinsipielle anbefaling om at alle henvisninger til et bestemt trossamfunn, Den norske kirke, bør fjernes fra Norges grunnlov?

– Mange ganger er det forståelig at vi ønsker å tenke prinsipielt i rettferdighetens navn. Men noen ganger kan det gode bli det bestes fiende. I vårt land har vi en arv og et jordsmonn å forvalte som ikke bare handler om et kors på halsen, men om en tro og en troshistorie som har preget oss gjennom uminnelige generasjoner. Selvsagt skal vi være våkne for en ny virkelighet med et stort mangfold av kulturer, religioner og åndsstrømninger. Enhver nasjon trenger en forankring i forandringens tider. Menneskets beste er viktigere enn prinsippenes fastholdelse for enhver pris, svarer Per Arne Dahl.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter