Nyheter

Vil gi djevelen mer oppmerksomhet

Den kristne forsakelsen av djevelen og alle hans gjerninger kan med fordel få større plass, mener professor.

Mot slutten av 1970-tallet ble det oppstyr rundt en åndsutdrivelse i Os. Biskopene i Den norske kirke kom den gang med en uttalelse der de advarte mot åndsutdrivelse.

– Jeg synes ikke det er helt greit å advare mot åndsutdrivelse. Den katolske linjen er riktigere. Jeg har stor respekt for den katolske holdningen, der sykdomshistorie og andre opplysninger sjekkes nøye i vurderingen av behov for åndsutdrivelse.

Vårt Land skrev nylig om at en katolsk prest er utnevnt til tjeneste som eksorsist i Oslo katolske bispedømme.

– De kravene som stilles til bruk av eksorsist i den katolske kirke er kloke krav, mener Tormod Engelsviken, professor ved Det teologiske Menighetsfakultet.Engelsviken.

Forsake djevelen. Han tror det kan være nødvendig å vektlegge den kristne forsakelsen enda sterkere i møte med onde ånder. Da tenker han ikke bare på forsakelsen av synd.

– Det heter jo: Jeg forsaker djevelen.

– Kanskje vi i praksis bør legge mer vekt på at denne forsakelsen også innebærer at vi ikke skal søke kontakt med åndsmakter som ikke er den kristne Gud, sier Engelsviken.

Han advarer mot kontakt med det okkulte.

– Dette taler Bibelen klart om.

Han presiserer at han ikke vil bruke ordet djevleutdrivelse, men heller holde seg til ordet åndsutdrivelse.

– Djevelen er de onde ånders fyrste. Jeg synes ikke djevleutdrivelse er et riktig begrep. Jeg vil bruke ordene onde ånder eller demoner om fenomenet.

Større åpenhet. De siste årene er det blitt meldt en økt utbredelse av åndsbesettelse og eksorsisme i den vestlige verden. Engelsviken er ikke sikker på om dette innebærer en reell økning.

– Den økte omtalen av fenomenet kan skyldes en større åpenhet om temaet. At det er blitt mer akseptert og synlig betyr ikke nødvendigvis at åndsbesettelse og eksorsisme har økt, forklarer Engelsviken.

Han sier at man tidligere kanskje ikke har akseptert at uforklarlige ting kunne dreie seg om åndsmakter.

– Åndsutdrivelse er et universelt fenomen, og vi har historier om slike hendelser både i Bibelen og i oldkirken. Det er litt underlig at sekulære media i den vestlige verden stadig lar seg sjokkere av dette.

Ulike besettelser. Hans Aage Gravaas har vært misjonær i Etiopia, og har en PhD-grad i interkulturelle studier.

Han tror at vi her til lands rasjonaliserer bort fenomener som onde åndsmakter og eksorsisme.

– Jeg spurte en gang en amerikansk kristen antropolog om hvorfor ikke besettelse og eksorsisme er like fremtredende i vesten som i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Gravaas fikk til svar at i andre verdensdeler blir man besatt av djevelen, mens vi i vår del av verden er besatt av oss selv.

– Det er interessant om det virkelig er slik at vi er så fokuserte på vår egen sekulariserte virkelighetsforståelse at vi ikke har plass til den åndelige og religiøse dimensjonen ved tilværelsen, sier Gravaas.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter