Nyheter

– Vi brøytet vei

Jorunn Wendel (71) var den første kvinnelige presten i Metodistkirken. Det var det ikke alle som aksepterte.

Som 30-åring begynte hun som hjelpeprest i Bergen. Året etter – i 1974 – ble hun ordinert.

Kort tid etter forteller Jorunn Wendel at hun ble oppringt av en journalist fra avisen Dagen, som spurte om hun kunne bidra til en fast spalte.

– Men etter noen dager ringte journalisten opp igjen og sa at det ikke kom til å bli noe av. Dagen hadde nemlig fattet et vedtak om at jeg ikke skulle kontaktes, forteller 71-åringen, som i dag har en deltidsstilling som metodistprest i Hamar, til Vårt Land.

Wendel reagerte sterkt på avgjørelsen, og ringte til avisa.

– De beklaget at journalisten ikke hadde fått beskjed om vedtaket. Men de beklaget ikke at jeg ble skjøvet ut, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skepsis og sjelesorg

Wendel tror hun og andre kvinner som var prester på den tiden, har brøytet vei for dagens kvinner. Som prest møtte hun stor motstand fra flere hold, men aldri i sin egen menighet. Likevel merket hun at mange var skeptiske.

– Dersom folk ikke visste at det kom til å være en kvinnelig prest i kirken, så føltes situasjonen veldig spesiell. Jeg fikk også høre i etterkant at det var noen som lot være å komme, fordi de visste at det var jeg som skulle holde gudstjenesten, sier hun.

LES OGSÅ: Vil velge vekk menn

Men når det gjaldt sjelesorg, ble tonen en annen.

– Noen menn kom innom bare fordi jeg var kvinne. Av og til ringte de meg. Men da jeg skjønte at det var mer enn sjelesorg de var ute etter, ba jeg dem besøke en mannlig kollega isteden. Det vet jeg at de sjelden gjorde, forteller Wendel.

Kontroversielt tilsyn

I 1992 ble Wendel ansatt som tilsynsmann. I Metodistkirken er det én biskop som representerer Norden og Baltikum. Rollen som tilsynsmann er som en slags biskopstilling, som blant annet innebærer å representere den øverste biskopen ved forskjellige anledninger.

– Siden vi snakker om likestilling: Hva synes du selv om tittelen din? Hvorfor ikke tilsynskvinne?

– Det er morsomt at du spør om det. Det ble en del snakk om tittelen, spesielt blant dem som ikke kjente til vår kirke. Men jeg bremset det. Jeg ville ikke skape en ny diskusjon. Tittelen plaget meg ikke, sier hun.

Wendel tror at tittelen ville blitt endret til tilsynsprest i dag, dersom en kvinne ble ansatt i stillingen.

LES OGSÅ: – Kvinner oppfattes fortsatt som annenrangs

Brobygger

Tidligere har hun fått heder for sin innsats for å bygge bro mellom kirkesamfunn. I 2009 ble Wendel tildelt Økumenikk-prisen av Norges Kristne Råd.

– Har du også måttet bygge bro mellom kvinner og menn?

– Jeg har ikke tenkt på det på den måten, men i praksis blir det slik. I hvert fall de første årene, sier hun.

– Hvordan da?

– Et eksempel kan være språkbruken. Lokalt har det ofte vært predikantringer som har hatt navn som broder-ring, og så videre. Dersom jeg fikk være med der, måtte det endres.

LES OGSÅ: Krever oppgjør med mannskulturen

Les mer om mer disse temaene:

Anita Grønningsæter Digernes

Anita Grønningsæter Digernes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter