Nyheter

Utelivskonge: – En trist historie

Å skjenke sprit i bar er mer ærlig enn å skjenke folk åndelig føde, mener utelivsveteran Jan Vardøen.

– For meg føles det som om «en av våre» har gått over til den mørke siden. Jeg ønsker alle et lykkelig og sunt liv. Men som livslang ateist synes jeg det å skjenke sprit i bar er mer ærlig enn å skjenke folk åndelig føde, sier utelivskongen Jan Vardøen, som synes det er «ganske trist» å lese Rune Langseths historie om veien fra bardisken til alterringen.

Rune Langseth gikk fra å være barsjef på Grünerløkka til å bli prest i Måløy. Fram til 2003 hørte servering av alkohol til arbeidet hans. I restaurantbransjen dyrket han fellesskapet med gjestene og trivdes med det.

– Helt vanvittig

Men i 2003 ble han frelst, og nå bor 46-åringen i Måløy i Vågsøy kommune sammen med kone og datter. Han stortrives i jobben som barne- og ungdomsprest.

– Helt vanvittig, sier han selv om livsendringen.

LES OGSÅ: Flytta festen inn i kyrkja

Men livsendringen er altså ikke noe utelivskongen Jan Vardøen applauderer. Vardøen er kjent som musiker, forfatter og eier av en rekke restauranter. Mange av dem har vært på Grünerløkka der også Rune Langseth arbeidet som barsjef før han brått begynte å studere teologi – og nå er prest.

– Hvor ofte skjer det i utelivsbransjen at folk plutselig skifter livsstil – om ikke nødvendigvis for å bli prest?

– Det skjer ofte. I Norge er det mange som ser på jobb i utelivsbransjen som et midlertidig yrke. Mange kombinerer slikt arbeid med studier

– Har du hørt om en barsjef som har skiftet bransje og blitt prest?

– Nei, gudskjelov ikke før nå, svarer Jan Vardøen.

– Sterk og god

Vidar Leif Haanes, kirkehistorieprofessor og rektor ved Menighetsfakultetet (MF), har med interesse lest intervjuet med den tidligere MF-studenten Rune Langseth.

– Dette er en sterk og god historie, synes han.

– Hva er det spesielle ved Langseths historie?

– Det er del mennesker som gjennomlever en dramatisk hendelse som blir en grunn til at de vil ha en endring i livet. Noen vil da ha et ønske om å gjøre noe meningsfylt, som å hjelpe andre mennesker. Da kan en kirkelig tjeneste være nærliggende. Det spesielle i Rune Langseths tilfelle er at han går den lange veien, seks-sju års teologistudier, for å bli prest. Det er noe annet enn å bli evangelist eller kortidsmisjonær noen måneder. Det står stor respekt av hans livsvalg. I bunnen ligger en sterk personlighet, med gjennomføringsevne, svarer Haanes.

Lettere enn før

Han mener at det i vår tid generelt er lettere enn før å foreta radikale oppbrudd i arbeidslivet.

– I hele den vestlige veden er det et økende antall second carrier-prester og -diakoner. Det er gjerne mennesker rundt 50 år som har hatt gode jobber og bra lønn, men som vil bruke resten av livet som ansatte i kristen sammenheng. Slike folk, med stor livserfaring, blir ofte veldig gode prester, sier MF-rektoren.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter