Nyheter

Uenige om misjonsbruddet

Hva er kjernen i konflikten mellom den japanske Kinki-kirken og Den Evangelisk Lutherske Frikirke i Norge?

De to kirkene har ulik forståelse av hvorfor det har endt med brudd. Men begge parter er enige om at International marketplace ministry (IMM) og dets leder, dr. Kanayama, er en del av konfliktbildet.

LES SAKEN: – Kom som lyn fra klar himmel

Sekterisk

Budbæreren.no, Frikirkens nettsted, skriver at Kinki-kirken ser på IMM som sekterisk, men at privatpersoner og menigheter i Frikirken i Norge har vært positive til IMM.

Dr. Kanayama har bodd lenge i USA og har reist tilbake til Japan med profetier om vekkelse.

Budbæreren har tidligere skrevet om IMM og dr. Kanayama i forbindelse med en bønnevekkelse Ingrid Aske har vært involvert i. Vårt Land vet at Kanayama har vært på besøk i Norge og at Ingrid Aske da har introdusert ham for enkeltpersoner og menigheter i Frikirken i Norge. Han har også besøkt menigheten Aske har vært tilknyttet i Japan.

Ingrid Aske bor fortsatt i Japan, men hun ble våren 2014 pensjonert som Frikirkens misjonær. Hennes foreldre, Judith og Sigurd Aske, var blant Frikirkens pionermisjonærer i Japan på 1950-tallet.

LES OGSÅ: Når folkekirken våkner

I Norge og Japan

– Hva slags kontakt har Frikirke-misjonærer i Japan hatt med denne bevegelsen, misjonsleder Terje Bjørkås i Frikirken?

– Doktor Kanayama har vært taler i en av menighetene som våre misjonærer har vært tilknyttet. Men det tenker vi har skjedd etter avklaring i menighetene.

Han har vanskelig for å forstå situasjonen som har oppstått, men konstaterer at Kinki-kirken begrunner bruddet med at Frikirken ikke kan imøtekomme deres krav om at Frikirken skal ta avstand fra IMM og garantere at det ikke vil være kontakt mellom IMM og Frikirken i Norge.

– Vi forsikret at vi ville pålegge våre misjonærer i Japan å være lojale til Kinki-kirken, med hensyn til samarbeid med IMM. Men dette var ikke nok. Det ufravikelige krav, og det som forårsaket bruddet, var en forventning om at vi skulle ta avstand fra organisasjonen og gi forsikringer om at vi skulle instruere menigheter i Norge om at de ikke skulle ha kontakt med IMM. Vi kan ikke akseptere at en samarbeidspartner dirigerer oss på den måten. Det er prinsipielt umulig å godta, sier Bjørkås.

LES OGSÅ: Ber frikyrkjene droppe vigslar

– Er det mulighet for forsoning og gjenopprettelse av samarbeidsforholdet mellom Frikirken og Kinki-kirken?

– Dette er et misjonsstrategisk brudd. Vi er fremdeles søsterkirker som står sammen som medlemmer i Det lutherske verdensforbund. Vi ønsker å ha en fortsatt god relasjon til en kirke vi har vært med på å føde, svarer Bjørkås.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter