Nyheter

Tvinges til homovigsel

Ny dom kan gjøre det vanskelig for prester som ikke ønsker å vie homofile.

«Gas and Dubois v. France» heter saken der Den europeiske menneskerettighetsdomstolen slår fast at det ikke er en menneskerett for likekjønnede par å få gifte seg eller adoptere. Dommen som falt 15 mars, kan gjøre det vanskelig for prester som ikke ønsker å vie homofile par. En praksis som har vært legitim i Norge til nå.

Et grunnleggende premiss for dommen er nemlig at ekteskap og partnerskap ikke er det samme. Derfor mener dommerne at det ikke er diskriminering når partnere og ektepar behandles ulikt. En argumentasjon som har fått varsellampene til å blinke hos eksperter på antidiskriminering. For hva med land som har innført kjønnsnøytral ekteskapslov og dermed likestilt heterofilt og homofilt samliv? Spørsmålet er om det juridiske grunnlaget for å behandle samlivsformene ulikt da er borte.

Tviler. Den britiske juristen Neil Addison som er ekspert på diskrimineringslovgivning, mener å ha svaret klart: Er kjønnsnøytralt ekteskap blitt lovfestet, har partene nøyaktig de samme rettighetene som de i heterofile ekteskap, sier Addison til den britiske avisen Daily Mail.

Biskop Helga Haugland Byfuglien tror imidlertid ikke staten kan tvinge kirken.

– I ekteskapsloven er det en klausul om at kirken ikke kan vie uten liturgi for kjønnsnøytral vigsel. Staten kan ikke presse kirken til å utarbeide en slik liturgi, sier hun i et intervju med avisen Dagen.

Til nå har Den norske kirke, Frikirken, Indremisjonsforbundet og menigheter i Pinsebevegelsen, Metodistkirken og Baptistsamfunnet, kunnet 

nekte å vie homofile par.

Fortgang. Generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Erik Furnes, mener det er en negativ dom for Norge.

– For meg har det vært opplagt at dagens ordning i Norge bare er et mellomstadium før en innfører lovpålagt tvang overfor trossamfunn om å vie homofile. Det er mulig at dommen i menneskerettighetsdomstolen vil sette fortgang i prosessen i Norge, og det vil i så fall føre til en umulig situasjon for oss og mange andre, sier han til Dagen.

– For andre land som ikke har innført kjønnsnøytral ekteskapslov får man håpe at dommen åpner øynene for hvor veien ender til slutt, slik at en stemmer ned en slik lov fra starten av, sier Furnes.

Norge fikk kjønnsnøytral ekteskapslov i 2009.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter