Nyheter

Tusen år siden sist

En kirkehistorisk begivenhet av dimensjoner utspiller seg på Petersplassen i Roma.

For første gang på nærmere tusen år deltar lederen for østkirken under innsettelsen av en pave i Roma. På lista over framstående gjester i dagens messe på Petersplassen er patriark Bartolomeus av Konstantinopel den som vekker mest oppsikt.

– Dette er veldig store og veldig gode nyheter, sier Helene Lund, førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet.

– Hvor stort er det i et kirkehistorisk perspektiv?

– Det må vel bli terningkast 5 og vel så det, sier Lund, som har doktorgrad på de ortodokses forhold til andre kirker.

– Hvorfor skjer det akkurat nå?

– Fra katolsk side har det helt siden 2. Vatikankonsil vært arbeidet systematisk med en tilnærming mellom de to kirkene. De ortodokse har vært med på en rekke store begivenheter i Roma. Bartolomeus er en klok mann som tar Jesu ord om enhet på alvor. Som økumenisk patriark av Konstantinopel har han forholdsvis stort økumenisk spillerom, og han har mye av det ortodokse hierarkiet bak seg. Men på den ortodokse grasrota det de som vil se patriarkens deltakelse som problematisk. Det finnes et konservativt oppland som tolker deltagelse i bønn med ikke-ortodokse kristne som forræderi mot Den ortodokse kirkes enhet, forklarer Lund.

Vekker oppsikt. Kirkesplittelsen mellom øst og vest i 1054 hadde sin utløsende årsak i synet på Den Hellige Ånd. Men kirkene har vært like dypt uenige i synet på paven som kristenhetens samlende lederskikkelse. Derfor skaper patriarkens reise til Roma store overskrifter i internasjonale nyhetsmedier.

Helene Lund, som selv er katolikk, mener det er all grunn til å glede seg over tilnærmingen som kommer til uttrykk i dagens messe på Petersplassen.

– Dette er en betydelig gest fra ortodoks side. Men tilstedeværelsen må heller ikke overtolkes. Dette betyr ikke at de to kirkene er i kommunion med hverandre. I beste fall er det et signal om at man er villig til å ta et nytt skritt på veien som kan føre fram til et felles nattverdbord, antyder Lund.

Liker livsstilen. I Roma sier lederen for det økumeniske Centro Pro Unione at den ortodokse deltakelsen ved innsettelsen av pave Frans «sender et sterkt signal om økumenisk dialog.»

Pater James Puglisi tror de ortodokse i pave Frans «ser en person som har godtatt en enkel livsstil, en som bekrefter evangeliet.»

– Fra ortodoks side viser tilstedeværelsen en vilje til å gå videre i arbeidet med å bryte ned skillelinjene som har holdt oss fra hverandre i århundrer, framholder Puglisi.

Nordmann på gjestelista. Gjestelista har høy økumenisk profil ellers også. Den russisk-ortodokse kirke sender sin «utenriksminister» metropolitten Hilarion fra Moskva-patriarkatet, og fra Den anglikanske kirke kommer erkebiskop Jonn Sentamu av York. Generalsekretær Olav Fykse Tveit representerer Kirkenes Verdensråd.

Ulike jødiske organisasjoner er representert med 16 utsendinger. Også islam og buddhismen har sine utsendinger på plass under innsettelsen av pave Frans. Ifølge Vatican News er 132 nasjoner formelt representert når Den katolske kirke får ny pave.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter