Nyheter

Toralf Dehli: Hvorfor disse gamle gubbene? Enda en gang?

Heggedal-presten hadde fått beskjed om å være «livssynsnøytral» i årets mest omstridte 17. mai-tale.

«Så hvorfor disse gamle gubbene? Enda en gang? Det handler om vår arv og våre tradisjoner,» sa sokneprest i Heggedal, Toralf Dehli, i sin tale til 17. mai-toget ved Heggedal Hovedgård.

Etter mange år på talerstolen underveis i toget, ble den avholdte soknepresten satt på sidelinjen av FAU i fjor. I år var han imidlertid tilbake, etter stor debatt og tilløp til splid i lokalmiljøet. Under 17. mai-toget i fjor stilte flere elever med plakater til støtte for presten.

LES OGSÅ: Elever minnet nedbrent kirke i 17. mai-tale

Livssynsnøytral. I slutten av april i år ble det inngått et kompromiss jobbet fram av 17. mai-komiteen, FAU, Heggedal menighet og den såkalte innbyggergruppen. FAU stilte imidlertid én betingelse for å slippe presten til på talerstolen igjen:

– 17. mai-talen skal i utgangspunktet være livssynsnøytral. Det er ingen tvil om at dette er en del av kompromisset, sa FAU-leder Kari Gro Simonsen til Vårt Land.

Sue Remme i innbyggergruppen, som ble opprettet til støtte for Dehli, reagerte på Simonsens tolkning:

– Den får stå for hennes regning. Det er en liten gruppe som vil trumfe gjennom at talen skal være livssynsnøytral. Men Toralf Delhi må få si det han ønsker å si, det er ikke lagt noen føringer, sa Remme.

LES OGSÅ: Heggedal-presten får likevel tale 17. mai

Røtter og vinger. Selv ville ikke Dehli kommentere talen eller premissene for den før den var holdt. I talen snakket han om behovet for både røtter og vinger: «Uten røtter er du rotløs, takler dårligere livets vinder og går lettere overende i en storm. Trær med grunne røtter kan gå overende. Det heter rotvelt,» sa Dehli.

BILDESERIE: Festdag i rødt, hvitt og blått

«Vi er ikke barn bestandig. Vi skal ut på egen hånd – det er vingene. Det har med frihet å gjøre. Frihet under ansvar til å tale, tenke, handle, velge. Det vi selv mener er rett. Det vi selv velger å står for. Uten at noen skal kontrollere. Behovet for kontroll av andre ligger tydeligvis lagt ned i mennesket. Vi ser det hos enkeltpersoner, hos grupperinger, hos statlige instanser – og i statsformer.»

Dehli avsluttet talen med å sitere første vers av «Gud signe vårt dyre fedreland» og ønske «velsignet, glad, morsom og stolt 17. mai».

Les hele talen på budstikka.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter