Nyheter

Topper liste over sunn pengebruk

For fem år siden hadde Evangeliesenteret et krav over seg om å rydde opp i økonomisk rot. Nå topper de kåring over sunn pengebruk. 90 av 100 innsamlede kroner går direkte til rusarbeid.

«Nå er jeg på vei til himmelens land», synger forsamlingen i møtehallen på Østerbo ved Halden. Og om ikke økonomien er på vei til himmels hos Evangeliesenteret, er i alle fall pengeinnsamlingen eksemplarisk ifølge bladet Kapital.

Torsdag formiddag er møtehallen mørk og kjølig selv om solen brenner ute. En ung kvinne står på scenen.

– Etter 27 år som rusmisbruker var jeg et totalt ødelagt menneske. Men gjennom å møte Jesus på Evangeliesenteret fikk jeg et nytt liv, sier hun og tatt imot med jublel fra salen. Og når den faste kollekten samles inn, dekker pengesedlene bunnen på vaskebøttene som sendes rundt. Midlene skal hjelpe flere mennesker ut av rushelvetet.

Ikke alltid godt rykte. Men Evangeliesenteret har slett ikke alltid hatt et godt rykte når det kommer til økonomi. I 2007 hadde Dagens Næringsliv en serie artikler om senteret som antyder at daglig leder og grunnlegger Lise Karlsen skaffet familien økonomiske fordeler. Det førte til full stopp i statlige overføringer og det offentlige Stiftelsestilsynet beordret Evangeliesenteret om å kreve tilbakebetalt nærmere 600.000 kroner fra Lise Karlsen. Kravet ble likevel trukket tilbake i 2009 av Justisdepartementet.

– Beskyldningene munnet ut i et blaff. Jeg har glemt saken, men jeg vet ikke hva folk tenker, sier Karslen til Vårt Land.

De siste årene har bladet Kapital gått hjelpeorganisasjoner i sømmene når det kommer til innsamlede penger. I den siste artikkelen topper Evangeliesenteret kåringen over de mest effektive. Gir du 100 kroner til Evangeliesenteret, går hele 90 kroner til formålet.

«Fravær av call-sentere og enorme offentlige overføringer samt nærvær av Gud. Det er stikkord som er beskrivende for virksomheten til flere av de mest effektive pengeinnsamlerne», skriver bladet.

Men på Landsstevnet trenger organisasjonen ikke telefon for å få frem budskapet.

– Det er bedre å gi enn å få, sier noen fra scenen før kollekten samles inn.

De siste årenes profesjonalisering av senterets økonomistyring har ikke innebåret å bruke telefonselskaper for å samle inn penger.

– Vi har ingen telefonselskaper som samler inn penger for oss eller noen som er dedikert til å drive kundepleie der det påløper masse kostnader. Vi arrangerer heller ikke store konserter eller andre typiske innsamlingsaktiviteter som krever mye penger. Derfor ser tallene ut som de gjør, sier daglig leder Trond Eriksen.

Gaveinntekter øker. Han forteller at de ikke kunne tenke seg å benytte seg av telefonselskaper. De vil ikke at noen som ikke har et forhold til organisasjonen skal kontakte folk på deres vegne og ta en del av pengene. De vil dessuten ikke oppleves som masete, forteller Eriksen.

Det innsamlingsprosenten ikke forteller noe om er hvor godt innsamlede penger brukes. Men grunnlegger Lise Karslen mener svært mange blir rusfrie gjennom behandlingen de tilbyr. Hun viser til uavhengige undersøkelser fra 1997 som viste at 70 prosent ble rusfrie.

– Jeg tror tallet ligger rundt det nå også. Vi ser det på bibelskolene hele tiden hvor mange som blir fri fra rus, sier hun.

– Gaveinntektene ville ikke økt dersom vi ikke hadde tillit. Se på alle de som blir rusfrie, sier Eriksen.

De glade giverne har heller ikke sviktet senteret. I dag betaler kommunene for en av fem brukere på senteret. For få år siden var tallet en av tre.

– Derfor er vi pressa. I fjor ble heldigvis midlene vi tapte fra kommunene dekt opp av økede gaveinntekter, sier Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter