Nyheter

Tingretten skal plassere ansvaret for overgrep mot misjonærbarn

En rekke profilerte kristenledere står på vitnelisten i den første rettssaken om overgrep og omsorgssvikt på misjonens internatskoler.

STAVANGER: «Denne arbeidsuka har jeg ikke gledet meg spesielt til. Ellers gleder jeg meg stort sett til hver arbeidsdag», skrev synodeformann Arnfinn Løyning i Frikirken på sin Facebook-side tirsdag morgen - på reise til Stavanger.

I løpet av de neste fire dagene skal Stavanger tingrett ta stilling til om misjonsorganisasjonene som drev internatskolen på Taiwan har et juridisk erstatningsansvar overfor kvinnen som sier at hun på 80-tallet ble utsatt for seksuelle overgrep ved skolen.

Det var opprinnelig satt opp tre rettsdager, men tingretten har valgt å utvide til fire. 17 vitner er innkalt i saken, som reiser en rekke juridiske problemstillinger.

LES MER: Roser overgrepsoffer som går til rettssak mot misjonen

Historisk. Saken i Stavanger tingrett er historisk i den forstand at det er første gang et overgrepsoffer fra en av misjonens internatskoler gått rettens vei. Kvinnen som på 80-tallet bodde på skoleinternatet på Taiwan, vil gjøre Misjonssambandet og Frikirken erstatningsansvarlige for overgrep, omsorgssvikt og måten de håndterte overgrepet da det ble kjent. Verken saksøker eller de to saksøkte organisasjonene har villet uttale seg i forkant av rettssaken.

– Nå skjer det som jeg i mange år har advart misjonen mot: Misjonen burde ha tatt ansvar, ryddet opp og betalt ut erstatninger der det trengtes, for å unngå erstatningssøksmål i stor skala, sier Gunnar Hansen Kjestveit, som selv var elev og bodde ved Norsk Luthersk Misjonssambands internatskole i Kenya.

LES MER: Krever fire millioner etter overgrep

Håpet. Kjetil Aano sier at den såkalte «misjonærbarnsaken» var den mest krevende arbeidsoppgaven i hans elleve år som generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS).

– Jeg hadde i det lengste håp om at vi kunne holde dette på et moralsk plan, uten å ende i retten. Det var intensjonen da flere misjonsorganisasjoner forsøkte å håndtere denne saken på en så bred og ordentlig måte som vi kunne, sier Aano.

– Som alle med hjertet i misjonsbevegelsen er jeg spent på utfallet av rettssaken, fordi den er så prinsipielt viktig. Men selv er jeg ikke part i saken og ikke noe mer enn en informert støttespiller, understreker Aano.

Han var generalsekretær i NMS fra 2000 til 2011 og sto blant annet sammen med daværende generalsekretær Ola Tulluan i Misjonssambandet i spissen for forsøk på å ta ansvar og rydde opp.

Beklagelse. En spørreundersøkelse som om lag 1.500 misjonærbarn svarte på i 2009, avdekket «betydelig grad av omsorgssvikt», konkluderte Aano og Tulluan. De to uttalte da at de «beklaget dypt belastningene de påførte 2.500 misjonærbarn og utenlandselever». I tillegg ble det gitt et generelt tilbud om 25.000 kroner til dekning av utgifter til for eksempel behandling og reiseutgifter.

Tulluan sa til Vårt Land at organisasjonene i stor grad hadde sviktet i å legge godt til rette for barna når foreldrene ble sendt ut i misjonærtjeneste:

– Det som skulle være trygge rammer rundt et barneliv, ble i stedet det motsatte.

Tulluan pekte på at systemet organisasjonene la opp til, ikke vernet barna mot krenkelser og overgrep, og han beklaget «at våre ordninger har ført til betydelig svekket livskvalitet for mange».

17 vitner. Det er ventet at tirsdagen vil gå med til de to prosessfullmektigenes innledningsforedrag. Saksøkers prosessfullmektig er advokat Kjetil Mjaaland, mens advokat Christian Lundin er de saksøktes prosessfullmektig.

Det er innkalt totalt 17 vitner. I tillegg til de to topplederne i Misjonssambandet og Frikirken, Øyvind Åsland og Arnfinn Løyning, står en rekke sentrale kristenledere på vitnelisten:

* Anne-May Grasaas, nåværende domprost i Oslo og tidligere misjonssekretær i Frikirken.

* Egil Grandhagen, tidligere generalsekretær i Misjonssambandet.

* Jørn Lemvik, nåværende generalsekretær i Digni (tidligere Norsk Misjons Bistandsnemnd).

* Geir Sandberg, daglig leder i Frikirken.

* Tormod Kleiven, overgrepsforsker og valgt leder i Normisjon

I tillegg kommer misjonssambandsprofiler som Jan Ove Selstø og Jan Sandvik.

Sakkyndig. Retten har dessuten oppnevnt en sakkyndig, psykiater Kirsten Westlye. Hun har i forkant av rettssaken avgitt en sakkyndig erklæring.

Rettens formann er tingrettsdommer Bjørn Enoksen Ristesund.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter