Nyheter

Støtte til homo-flagging fra prekestolen

Tusenvis av Facebook-brukere liker Skedsmoprestens stunt med regnbueflagg under prekenen.

Søndag 21. april kom prest Elisabeth Eriksen opp altergangen i Skedsmo kirke med et regnbueflagg i hendene. Flagget hengte hun opp foran prekestolen. Prekenteksten denne søndagen var hentet fra kapittel 14 i Johannesevangeliet, og en av de første setningene som står der er «I min Fars hus er det mange rom». Eriksen snakket om hvordan kirken gjennom historien har stengt ulike grupper ute, og oppfordret til mer inkludering:

– Det er rom for heterofile, homofile, bifile, lesbiske og transpersoner, sa hun.

– Inkluderende. Homofile Ole Andreas Haugen var fadder i barnedåp da presten hengte regnbueflagget over prekestolen. Moren hans, Lene Merete Haugen, fortalte om talen og skrøt av prest Elisabeth Eriksen på Facebook etterpå. Innlegget hennes er blitt likt av nesten 13.000 personer og delt av over 2.000. Eriksen vil ikke snakke med pressen om stuntet, men skriver dette i en uttalelse på e-post:

– For meg er det viktig at det er evangeliets budskap som står i sentrum, og ikke den enkelte prest. Vi har mye flott og moro i kirken uten at man behøver noe mediasirkus. Jeg ønsker at budskapet «i min Fars hus er det mange rom» skal få tale for seg. Og Skedsmo kirke er en åpen og inkluderende folkekirke som ønsker alle hjertelig velkommen til trosopplæring, gudstjenester og andre kirkelige handlinger.

På Facebooksiden sin takker hun for alle støtteerklæringene, og skriver blant annet: «Husk: i min Fars hus er det mange rom. Det er rom for alle som ønsker å være der. Også de som ikke enige med meg, de som har en annen teologisk plattform.»

Må våge. Leder av Åpen Kirkegruppe Gard Realf Sandaker-Nielsen er glad for at prester som Elisabeth Eriksen taler deres sak.

– Det er fantastisk at prester flagger støtte til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, også fra prekestolen. Altfor lenge har motstandere fått definere hva bibeltroskap er. Derfor trenger både kirken og folk at prester forteller hvordan de forstår evangeliet og reflekterer teologisk når de ønsker å feire lesbisk og homofil kjærlighet.

Han ser fram til den dagen regnbueflagg i kirka ikke lenger er en nyhet å skrive om i avisene.

– Fram til da må vi og våre støttespillere våge å være tydelige. Ellers risikerer vi at folk avskriver kirken som irrelevant. Kristnes syn på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner mener jeg sier mye om deres menneskesyn og forståelse av Gud. Derfor er det så viktig at de som anerkjenner og feirer vår kjærlighet, også våger å være tydelige på det.

Sliter med selvbildet. Sandaker-Nielsen understreker at regnbueflagget symboliserer mangfold og at vi alle er skapt i Guds bilde.

– Derfor bør ikke flagget oppfattes som ekskluderende, men som inkluderende.

– Mange lesbiske, homofile, bifile og transpersoner sliter med selvbildet og føler seg utenfor. Derfor kan viktigheten av det hun har gjort ikke undervurderes, mener han.

Prost i Nedre Romerike prosti, Torstein Lalim, hadde i helgen fått én negativ tilbakemelding på prekenen.

– Det var en folkelig gudstjeneste med mye ungdom til stede. Det var også en engasjert preken med klar stillingtaken som handlet om at det skal være plass for mennesker med ulik identitet og ulike holdninger innenfor vår felles folkekirke, sier Lalim til VG Nett.

På spørsmål fra Vårt Land om å kommentere saken, henviser biskop i Borg Atle Sommerfeldt til prost Lalim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter