Politikk

Stortinget avlyser ny livssynskomité

Presidentskapet skroter flytting av kirkesakene til ny komité. Dermed er det over og ut for garvede fagfolk på livssynsfeltet.

Etter det Vårt Land får opplyst er saken i praksis avgjort:

Stortingets presidentskap parkerer i nær fremtid et initiativ fra Høyre og Ap i forrige periode. Da lanserte de ønsket om å flytte livssynssakene fra Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen til Familie- og kulturkomiteen nå fra stortingshøsten 2014.

Det var talsfolk på kirke- og livssynsfeltet i forrige periode, Svein Harberg (H) og Marianne Aasen (Ap), som i fjor høst tok initiativ for å få hele livssynsfeltet inn i Kulturkomiteen. Det var gehør for dette i partiene deres. Og etter regjeringsskiftet var dessuten kirkesaker og livssynsfeltet igjen blitt samlet i samme departement.

Bakteppet. Noe av bakteppet for fremstøtet var dessuten frakoblingen av Den norske kirke fra staten – og muligheten for at en og samme komité mer kraftfullt kunne drive frem en ny politikk for hele livssynsområdet.

Men krefter i spesielt Ap ville det til slutt ikke slik. Det var nemlig ønsker om bytter av fagfelt mellom andre komiteer ­også. Totalsummen av bytter og oppgaveendringer ble derfor for komplisert for Stortingets presidentskap.

– Saken er formelt ikke avgjort. Men det er ikke vanlig å gjøre endringer i komitéstrukturen når en stortingsperiode er påbegynt, sier Ap-medlem av presidentskapet, Marit Nybakk.

Aasrud-sjanse? Vårt Land skrev i fjor høst om det som kunne bli Stortingets nye livssyns-team, dersom flyttingen av kirkesakene ble gjennomført.

Siden Rigmor Aasrud tok ­sete i Familie- og kulturkomiteen ville flyttingen av komitésaker i praksis gjøre eks-kirkeministeren til partiets hovedtalskvinne i livssynssaker.

Høyres Svein Harberg overtok samtidig som leder av ­Familie- og kulturkomiteen, etter en rekke år som partiets kirkepolitiske talsmann. Den rollen beholdt Harberg selv om han sluttet i kirkekomiteen – nettopp fordi alt lå til rette for at Familie­komiteen skulle overta livssynsansvaret.

Exit Harberg. Nå blir det ikke slik. Og da må Høyre finne seg ny talsmann i kirke- og livssynssaker fra høsten av. Harberg var sammen med avdøde Inge Lønning drivkraft i utformingen av en ny livssynspolitikk for Høyre før forrige valg.

Etter valget har ikke Kirkekomiteen på Tinget hatt saker på livssynsfeltet til behandling, bortsett fra budsjettsaker. Høyres fraksjon i komiteen som like­vel får ansvar for kirkesakene, teller ingen med erfaring fra kirke/statsprosessen de siste stortingsperiodene.

Det har derimot Frp, der Bente­ Thorsen dermed beholder sin posisjon som kirketalskvinne. I Ap sitter fortsatt forrige periodes frontfigur på livssynsområdet, Marianne Aasen, i kirkekomiteen.

Giske-comeback. Men hun har nå andre oppgaver – og dermed vil en tidligere «storspiller» fra kirkepolitikken komme i posisjon:

Eks-kirkeminister Trond Giske (Ap) er nemlig leder for hele Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Det var Giske som hadde statsrådansvaret da Stortinget i 2008 inngikk det historiske forliket om stat og kirke.

I de neste tre årene av stortingsperioden har regjeringen varslet både endringer i prestens arbeidsforhold, nye skritt i skillet mellom stat og kirke og ikke minst: Nytt lovverk for hele livssynsfeltet.

Mindre nøytralt. Selv om det ikke kommer noen stortingsmelding bygget på Stålsett­-utvalget, vil regjeringen fremme «ingredienser» fra utredningen.

I sentrumspartiene var det en viss skepsis da planene kom om å flytte livssynsfeltet over til ­Familie- og kulturkomiteen. Bare representanter fra Ap, Høyre, Frp og KrF sitter der. Partiene som i sterkest grad jobber for livssynsnøytralitet – SV og Venstre – har ingen i det som skulle bli den nye livssynskomiteen.

Mer sentrum. Men nå blir alt som før. Og da vil også sentrumspartiene og SV ha sine stemmer i tros- og livssyns­politikken: SVs talsmann er Torgeir Knag Fylkesnes, KrFs livssynstalsmann blir i praksis ferske Anders Tyvand og Venstre har Iselin Nybø som komitemedlem.

For Sp sitter fra før Anne Tingelstad Wøien, som også hele forrige periode var «statskirkepartiet» Sps talskvinne i komiteen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk