Nyheter

Stordalen: Mange gode minner fra nedbrent kirke

Kun rester igjen av Østre Porsgrunn kirke.

På Twitter skriver forretningsmannen Petter Stordalen: «Østsiden kirke i Porsgrunn brant ned til grunn i natt. Veldig trist. Mange gode minner fra kjerka mi. 1760-2011. Hvor var sprinkelanlegget?»

Østre Porsgrunn kirke i Telemark, en trekirke innviet i 1760, ble totalskadd i en brann natt til mandag.

Kun rester står igjen, og det var ikke mulig å redde noe ut av bygningen.

Politiet fikk melding om brannen fra brannvesenet klokken 3.15. En politipatrulje var i nærheten, og da den kom fram et par minutter senere, hadde flammene allerede godt tak. Den 250 år gamle kirken var ikke mulig å redde.

VET DU NOE OM KIRKEBRANNEN? HAR DU BILDER? RING 22 310 425 ELLER SEND E-POST TIPS@VL.NO

Evakuerte Politiet evakuerte naboene, og etter at spiret raste ned i kirken, var det ikke lenger frykt for at brannen skulle spre seg til trehusbebyggelsen i nærheten.

LES OGSÅ: skal etterforske kirkebrann http://www.vl.no/samfunn/article124941.zrm

– Etter at spiret på kirken falt ned, fikk brannmannskapene kontroll over situasjonen, opplyser operasjonsleder Elise Gotliebsen i Telemark politidistrikt til NTB.

Klokken 5.07 opplyser politiet at evakueringen av naboene er opphevet og at brannvesenet har kontroll over brannen.

Sokneprest Per Johan Wiig ble vekket av politiet halv fire. Da var det full brann og ikke mulig å komme inn i kirken. Intet kunne reddes ut.

Det eneste som forhåpentligvis er kommet seg gjennom brannen, er innholdet i et brannsikkert skapt i sakristiet. Der ligger dåpsfatet og nattverdutstyret fra kirkens første tid. Brannvesenet har mandag morgen løftet ut denne safe, melder TA. Det er stor spenning knyttet til om innholdet er intakt.

– Vi håper at det er intakt, sier Wiig til Vårt Land.

Østre Porsgrunn kirke var en av de største korskirkene i tre. Innvendig var den rikt utstyrt med en flott prekestol i rokokko og et mektig alterbilde. Begge altertavlene fra kirkens første tid var i kirken, sammen med et fra 1890.

Kirken var nyoppusset til 250-års jubileet sist høst. Men under oppussingen ble det oppdaget store skader i en vegg som var sunket. Store reparasjonsarbeider var i gang og ville måtte pågå inn i neste år. Laftede tømmerstokker byttes ut.

Stor korskirke. Kirken ble innviet 10. juli 1760. Korskirke bygget i tømmer. Byggmester Joen Jacobsen. Arkitekter Lauritz de Thurah og Andreas Pfuzner. Kirken har gjennomgått flere restaureringer. Den siste store reparasjonen var i 1997 hvor to av tømmerhjørnene ble skiftet ut med nytt tømmer. Til jubileet i 1960 ble det også gjennomført store reparasjoner. Alterbildet i dag er «Korsfestelsen» av Axel Ender 1890. Det gamle alterbildet var todelt. Den ene bildet «Himmelfarten» er f.t. lagret da Østre Bedehus hvor det hang, er solgt. Det andre bildet som hører til er «Kongetilbedelsen». Dette henger på nordveggen i koret. Moses og Aron, to store trefigurer er i dag plassert oppe på korveggen. De har i sin tid stått på to postamenter i korskillet. I kirken er talestolen rikt utskåret og alt bladgull på talestol, altertavle og døpefont er restaurert. Kirken har en stor stolsamling av forskjellige stilarter, til sammen 48 stoler. Gjengitt fra www.porsgrunn.kirken.no med tillatelse fra menigheten, skriver kirkenorge.no.

Påskevandring. Gudstjenestene de to siste søndagene pågikk i en kirkestue like ved. Men kirken var ryddet for påskevandringer i dag og senere denne uka med skoleklasser, og senere for påskegudstjenester. Også konfirmasjon skulle skje i kirken mens arbeiderne tok en pause i reparasjonen, sier sokneprest Wiig.

- Påsatt. Vedlikeholdssjef Bjørn Sverre Nyrud i Porsgrunn kommune mener brannen må ha startet på utsiden av kirken, med hjelp av brennbar væske.

- Alt av gamle kirkeovner innenfor er skiftet ut, og alt av utstyr etter reprasjonene på utsiden er fjernet, sier han og legger til: - Om brannen startet inne, ville den ikke ha ført til full fyr så raskt. Her må brannen ha startet på utsiden, ved hjelp av brennbar væske, sier Nyrud til Varden.

Han sier at det verken stod malingsspann eller rensemiddel utenfor kirken.

- Vårt andre hjem. Leif Raphaug som er medlem av menighetsrådet, var på plass allerede klokken fire mens brannen var på det verste. Han så tårnet rase.

– Det var tragisk. Det er vårt andre hjem som nå er borte, sier Raphaug til Vårt Land.

Han bor ikke langt fra kirken som har vært viktig for ham hele livet, selv om det først var for fire og et halvt år siden han flyttet opp i omrpdet ved den nå nedbrente kirken.

– Vi er glad det ikke blåste, for da hadde hele Kirkehaugen gått med, frykter han.

Nabo våknet. Atle Hammelow-Berg bor like ved kirken og ble tilfeldig oppmerksom på brannen natt til mandag.

– Jeg våknet ved halv fire-tiden og la merke til et kraftig oransje lys på persiennene. Da visste jeg ikke hva klokken var og tenkte det måtte være en flott soloppgang der ute, forteller Hammelow-Berg til NTB. Synet som møtte ham da han dro opp persiennene, tok noen sekunder å ta inn.

– Men det tok ikke lange stunden før jeg skjønte hva det var. Selv om det ligger et forsamlingshus mellom mitt hus og kirken, så jeg at det var full fyr og en voldsom brann, forteller han til NTB.

Spylte huset. Mens glødende trebiter «på størrelse med store grillbriketter» falt fra himmelen, sørget Hammelow-Berg for å redde unna bil og motorsykkel før han rettet hageslangen mot sitt eget og naboens hus for å kjøle dem ned.

– Flere av naboene ble evakuert, men det var likevel ingen dramatikk. Heldigvis var det så godt som vindstille og det er fortsatt vått på bakken og i busker og kratt, sier Hammelow-Berg. Han tror utfallet kunne blitt et helt annet om været var annerledes.

LES OGSÅ: Kopervik: Bad om samhald etter tragisk kirkebrann

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter