Nyheter

Storbritannia og Sverige kaster ut misjonærer

Britiske Ungdom i Oppdrag kan miste 350 medarbeidere på grunn av ny innvandringslov. Samtidig strammer Sverige inn visumreglene.

Mer enn 350 misjonærer for YWAM i England og Wales, halvparten av staben, risikerer å måtte forlate Storbritannia med sine familier innen 60 dager fra 20. januar.

– Det er dramatisk at YWAM England, som en internasjonal organisasjon, skal miste alle sine utenlandske misjonærer fra utenfor EØS-området på så kort tid, sier Andreas Nordli, leder i Ungdom i Oppdrag (UiO), den norske avdelingen av misjonsorganisasjonen Youth With A Mission (YWAM).

LES MER: Ungdom i Oppdrag-sjefen drømmer om flere misjonærer

To sendt ut i Sverige

I Sverige har Migrasjonsverket strammet inn visumreglene for blant annet personer som jobber for internasjonale kristne og ideelle organisasjoner. Personer som kommer fra land utenfor EØS skal maksi­malt innvilges visum i tre år, med en unntaksvis mulighet for ett års forlengelse.

To frivillige ­medarbeidere er allerede sendt ut på grunn av de nye reglene. Misjonsorganisasjoner i Sverige frykter flere står for tur.

– I en kallsbasert organisasjon der mennesker investerer hele sitt liv, er denne beskjeden et slag i magen. Vi risikerer å miste kunnskap og åndelige gaver som blir vanskelige å erstatte, sier ­Anders Carlsson fra Ungdom i Oppdrag i Sverige til svenske Dagen.

LES MER: Flere er «personlig kristne»

Risikerer nedleggelse

YWAM har i 44 år drevet med misjon og frivillig arbeid i England og Wales. Dette inkluderer blant annet arbeid med å gi mat og yte helsetjenester til fattige, syke og katastrofeofre. Nå kan flere av organisasjonens avdelinger for opplæring og frivillig arbeid i de to britiske landene bli nedlagt.

En såkalt «Resident Labour Market Test» skal forhindre at det rekrutteres arbeidskraft fra land utenfor EØS-området dersom briter, utlendinger bosatt i Storbritannia med gyldig arbeidstillatelse eller EØS-borgere kan fylle stillingen. Det er denne såkalte arbeidsmarkedsvurderingen som ligger til grunn for at UK Visas & Immigration (UKVI) har midlertidig inndratt YWAMs tillatelse til å ansette arbeidere utenfor EU/EØS – med virkning fra 20. januar.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ambassaden: Ingen kommentar

På Vårt Lands spørsmål om dette også skal gjelde for organisasjoner som driver veldedig arbeid og der arbeiderne finansierer seg selv økonomisk, viser den britiske ambassaden i Norge til hva Home Office, som håndterer blant annet innvandringsspørsmål, sa til avisen Third Sector. Der fremgår det at «der hvor vi finner bevis på at arbeidsgivere ikke følger sine plikter, vil vi midlertidig eller totalt oppheve deres løyve.»

Andreas Nordli i Ungdom i Oppdrag (UiO) i Norge mener at deres misjonærer er feil type immigranter å kaste ut, og poengterer at de bidrar positivt og ikke utgjør noen kostnad for samfunnet. Han tror imidlertid at YWAM i Storbritannia vil tilfredsstille regjeringens krav innen 20. januar.

LES MER: Bryter samarbeidet med Frikirken og dens misjonærer

Flere i faresonen

I Sverige er maks varighet på visum nylig satt ned til fire år for frivillige medarbeidere som ikke kommer fra EØS-området. Ingen i den svenske grenen av Youth with a mission – Ungdom med uppgift – har blitt sendt hjem, men to personer fra OM – Operasjon mobilisering – har måttet reise.

Fire til er i faresonen for utsendelse allerede i år, ifølge Martin Ström, misjonsleder i OM. Flere av disse har nøkkelposisjoner i organisasjonen.

– Mange blir lenger enn tre år hos oss, og de årene trengs for å vokse inn i en lederoppgave, sier Ström til svenske Dagen.

LES MER: Misjonærer på hjemmebane

Risikerer å måtte avbryte

Totalt ­arbeider 35 personer for OM i Sverige. Èn tredel av disse kommer fra land utenfor EU. I Ungdom med uppgift arbeider 120 personer, 50 av dem kommer fra land utenfor EU.

– Dette vil vi merke veldig godt, konstaterer Anders Carlsson i Ungdom med uppgift.

Brasil-amerikaner Anna Leitao er en av dem som ikke har fått svar på sin ­visumsøknad. Hun har jobbet for Ungdom med uppgift i 27 år, de siste fem i Sverige, og mener landet burde skreddersy et visum til misjo­nærer.

– Det har de i andre land, sier hun til Dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter