Nyheter

Stavanger-biskop rystet over Reza-dom

Den afghanske asylsøkeren som ble tvangsutsendt, får ikke komme tilbake til Norge.

Dom har falt i saken der den afghanske asylsøkeren Reza, som sier han er kristen konvertitt, saksøkte staten for å få opphold i Norge: Staten v/Utlendingsnemnda frifinnes. Reza dømmes til å dekke sakskostnader med 81.250 kroner.

– Jeg er rystet over argumentasjonen i dommen, og at en afghansk flyktning som nå befinner seg i en livsfarlig situasjon i Kabul også må betale saksomkostninger er en ytterliggere provokasjon, sier Stavanger-biskop Erling Pettersen opprørt.

LES MER: Vitnet at afghaner er blitt kristen

Ble ikke trodd

«Etter en samlet vurdering er retten likevel kommet til at det ikke er noenlunde sannsynlig at Reza hadde en kristen overbevisning på tidspunktet for UNEs vurderinger. Sentralt for rettens vurdering er Rezas manglende refleksjon omkring frafallet av islam, betydningen av å konvertere, samt at konverteringen skjedde under klagebehandlingen i UNE kort tid etter at UDI hadde avslått å omgjøre sitt avslag. Retten har også lagt vekt på at Rezas generelle troverdighet er svekket gjennom hans forklaringer om omstendighetene rundt konverteringen og om det opprinnelige asylgrunnlaget. Retten har etter dette, i likhet med UNE, kommet til at Rezas konvertering ikke er reell.», heter det i dommen.

– Det vi fra kirkens side har lagt frem, blir avvist med en henvisning til at Reza kun har gjort dette av strategiske hensyn. Det er en underkjennelse av kirkens egen kompetanse, sier Erling Pettersen.

Afghaneren blir i dommen anklaget for blant annet manglende refleksjon.

– Vi har fortalt retten om en kontakt med Reza over mange år fra både min og sokneprestens side. Han blir frakjent troen i denne dommen. Jeg er rystet over at retten følger UNEs praksis som også har fått en klar påpakning i Schjatvet-rapporten.

– Det er en streng dom

Advokat Knut Eldhuset sier han er skuffet over dommen.

– Vi hadde mange gode vitner som er blitt satt på sidelinjen.

Han mener dommen er streng og at retten har lagt unødig stor vekt på Rezas evne til refleksjon.

– Spesielt med henblikk på Rezas kulturelle bakgrunn og som analfabet. Det blir søkt at de har forventet så mye mer fra hans side enn det de har fått, sier Eldhuset.

Advokaten skal sammen med biskopen bruke helgen på å finne ut om de skal anke dommen. Eldhuset sier også at han skal orientere Reza om dommen fredag kveld.

LES MER: Konvertitt tvangsreturnert til Afghanistan

Overbeviste prester

Afghaneren som ble kastet ut av Norge i starten av februar fordi han hadde fått endelig avslag på asylsøknaden, saksøkte staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å få omgjort avslaget. Han mener han har krav på beskyttelse i Norge fordi han har konvertert fra islam til kristendommen, og har blitt en kristen. I slutten av mars gikk saken i Oslo tingrett. Nå har retten avgjort at han ikke har krav på beskyttelse.

I slutten av mars vitnet to teologer i sivilsaken i Oslo tingrett. De er overbevist om at afghanerens konvertering er ekte – ikke en bekvemmelighetskonvertering for å få bli i Norge.

– Jeg ble overbevist etter samtalen med sokneprest Helge Hansen, og da jeg selv møtte mannen ble det klart at han er en genuin kristen, sa Stavanger-biskop Erling J. Pettersen, som la hele sin biskoppelige tyngde på vektskålen til afghaneren.

Pettersen mente at retten hadde bare ett alternativ: Overprøve UNEs avslag ved å tro på mannens konvertering. Det gjorde altså retten ikke.

– Det ikke å bli trodd på våre vitnemål svir, men det verste er likevel skjebnen til en som overlates til en svært usikker fremtid. En ung, kristen blir ikke trodd, sier biskopen.

– Det han sa i retten var at han ville ikke svikte sin tro og at han har Jesus i hjertet. Det tror jeg han har.

LES MER: Kristen-ledere kjemper for konvertitt

Snakket via Kabul

Afghaneren ble sendt til hjemlandet sju uker før sivilsaken kom opp i tingretten. Derfor måtte han snakke med retten via telefon fra Kabul. Det er Erling Pettersen svært kritisk til.

– Et prinsipielt spørsmål i denne saken er om vi kan leve med en rettstilstand der den som skal forklare seg for retten må gjøre det på en dårlig telefonlinje fra Kabul der samtalen ble brutt fire ganger. Retten får ingen mulighet til et personlig møte og det mener jeg er en grov svekkelse av rettssikkerheten, sier biskopen.

LES MER: Biskop tror på afghaneren

– Jeg er redd

Reza sa i retten at konverteringsprosessen startet mens han levde som flyktning i Iran etter å ha forlatt hjemlandet – her fikk se at det var andre trossamfunn i verden enn det islamske, og at den ble forsterket da han kom til Hellas og møtte gode og vennlige kristne som gav ham hjelp.

Men først etter to år i Norge, og etter UDIs asylavslag, fremmet han opplysningene. UNE mener konverteringsprosessen burde vært nevnt, selv om han ikke anså seg som «overbevist kristen ved ankomst».

Mannen fortalte at han ikke angret på konverteringen selv om han hadde blitt sendt hjem uten å bli trodd.

– Etter at jeg lærte stadig mer om kristendommen ønsket jeg å bli døpt, forklarte mannen på telefon fra Afghanistan.

– Å konvertere var rett, selv om jeg nå er i et muslimsk land. Jeg skifter ikke tro på nytt. Men det var farlig å vende hjem, og jeg er redd. Men jeg troen på Jesus Kristus, så jeg er trygg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ingen gratisbillett

Afghaneren kom til Norge i 2009. Vinteren 2011 kom han i kontakt med Varden menighet i Stavanger, og ytret etter en tid ønske om å bli døpt. Han ble møtt av sokneprest Helge Hansen som fortalte at man ikke kunne bli døpt slik uten videre; mannen måtte følge en dåpsundervisning før det ble snakk om dåp.

– Samtidig gjorde jeg ham oppmerksom på at en konvertering ikke var en gratisbillett til opphold i Norge, har Hansen tidligere sagt til Vårt Land.

Afghaneren godtok vilkårene og fulgte undervisningen til Hansen fram til juni 2011. Da ble han døpt i Varden kirke. I sin forklaring la Hansen vekt på at dåpen fikk konsekvenser for afghaneren. Mannen ble frivillig i menigheten, han meldte seg som kirketjener og han gikk jevnlig til gudstjeneste.

– Fram til han ble sendt ut viste han en troverdig trospraksis.

Hansen er som biskopen overbevist om at det er snakk om en ekte og dyptloddende konvertering.

LES MER: UNEs konvertittintervjuer får strykkarakter

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter