Nyheter

Slår tilbake mot bibelkritikk

Hermon-eier Svein Andersen mener Bibelselskapets oversettere har en strategi for å svekke Bibelens autoritet.

– Jeg ser dette som et ledd i et angrep fra Det Norske Bibelselskap, som ser seg truet av at vi selger enda flere bibler i det frie markedet. De liker ikke at noen rokker ved monopolet deres, er kommentaren fra Hermon-sjef Svein Andersen når han blir konfrontert med uttalelser fra forsker Geir Otto Holmås.

Full av feil. Holmås, som har doktorgrad i teologi og underviser i Det nye testamente ved Det teologiske menighetsfakultet (MF), kom i en kronikk i Vårt Land mandag med skarp kritikk av Bibelforlagets bibelversjon Bibelen Guds ord.

I et intervju med nettstedet Forskning.no utdyper han kritikken, og sier at «utgiverne viser tydelig mangel på språklig ekspertise». Han mener også at utgivelsen har «veldig mange oversettelsesfeil og språklige ujevnheter».

Holmås kritiserer dessuten oversetterne for å titulere seg med doktorgrader selv om ingen av dem hadde «doktorgrad som kvalifiserer spesielt for bibeloversettelsesarbeid» på det tidspunktet oversettelsen ble til.

Liberal strategi. Andersen eier Hermon Holdning AS sammen med sine barn og er dermed også eier av Bibelforlaget som utgir Bibelen Guds ord.

Han sier til Vårt Land at han antar at Holmås har sterke bånd til Det Norske Bibelselskap.

– De rokker jo nå ved en 2.200 år gammel oversettelse av et ord som alltid har vært forstått som «jomfru». De er etter mitt syn blitt så høye og mektige, og synes så godt om seg selv, at de kan overprøve det som 70 jødiske teologer kom fram til da de oversatte Det gamle testamente fra hebraisk til gresk om lag 200 år før Kristus.

Hva tror du er grunnen til at de velger bort ordet «jomfru» i sin nye oversettelse?

– Det er en liberal strategi for å bryte ned troen på Guds ord. De rokker ved Bibelens autoritet og tolker ikke Det gamle testamente i lys av det nye, som bekrefter at Jesus var sønn av en jomfru.

Geir Otto Holmås avviser overfor Vårt Land at han har forbindelser til Det norske Bibelselskap.

– Liberale teologer. – Tror du Bibelselskapet har interesse av å bryte ned tilliten til Bibelen?

– SIkkert ikke Bibelselskapet som forlag. Men mange av deres liberale teologer har øyensynlig det, svarer Andersen.

Derimot mener han det er i Bibelselskapets interesse at oversettelsene til Bibelforlaget og Norsk Bibel blir svekket.

– De mistet i fjor et 150 år gammelt monopol på å utgi og trykke norske salmebøker til et konkurrerende forlag. Jeg antar at de også frykter å miste sitt monopol på salg av bibler til skoler og kirker. Hvis det skulle skje er deres eneste forsvar å undergrave tilliten til det arbeidet andre farlige grupperinger har gjort, sier han.

Andersen ønsker imidlertid å overlate til Bibelforlagets oversetterutvalg å svare på den faglige kritikken mot Bibelen Guds ord. Han legger til at utvalget også vil bruke innspillet fra Holmås til å gjøre oversettelsen bedre.

Økonomiske interesser. – Noen vil kanskje tenke at dine egne formuleringer skyldes dine økonomiske interesser i Bibelforlaget?

– Bibelforlaget er et aksjeselskap med lønninger og utgifter, akkurat som andre firma i Norge. Jeg har selvsagt interesse av at vi skal opprettholde den sterke posisjonen vi har, sier Andersen. Han bekrefter at det ikke finnes noen vedtekter i Hermon Holding eller Bibelforlaget som hindrer ham eller familien i å ta ut fortjeneste fra bibelsalg i framtiden.

– Er uproblematisk at en privatperson eier et bibelforlag?

– Alt i 1973 fikk jeg en drøm om at Norge skulle få en oversettelse som æret Gud ved å omtale ham med store bokstaver også i pronomen, akkurat som i de engelske biblene. Siden jeg mot slutten av 80-tallet begynte å arbeide med denne oversettelsen har det vært en ren misjonsgjerning med betydelig risiko. Vi har kun hatt overskudd de to siste årene, og det har gått til å videreutvikle Bibelforlaget og støtte bibelsendinger til lukkede misjonsland, sier Svein Andersen.

– Ikke vår regi. Generalsekretær Stein Mydske i Det Norske Bibelselskap sier at angrepene fra Andersen faller på sin egen urimelighet.

– Holmås' kritikk av Bibelen Guds ord skjer helt uten vår regi, vi visste ikke engang at den ville komme. Holmås er heller ikke tilknyttet Bibelselskapet. Hvis noen frykter for sin markedsposisjon er det nok først og fremst Andersen, uttaler Mydske.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter