Nyheter

Sier nei til partisjekk av kristenledere

Misjonsleder Rune Edvardsens støtte til Arbeiderpartiet førte til tap av flere hundre støttespillere. – Trist og veldig dum signaleffekt, mener lederen i Kristne Arbeidere.

Troens Bevis Verdens Evangelisering i Sarons Dal mistet 300-400 faste givere etter at lederen, Rune Edvardsen, i forkant av fjorårets valgkamp gikk ut og sa at han stemte på Arbeiderpartiet.

Da de økonomiske konsekvensene av misjonslederens AP-støtte kom fram i siste styre-­møte i stiftelsen, ba Edvardsens styret vurdere om han kan fortsette som leder av virksomheten.

Et sjokk. – Da omfanget av avbrutt givertjeneste kom fram på styremøtet, så vi hvordan dette kom som et sjokk på ham, forteller styreleder Sten Sørensen.

Styret konkluderer med at de har full tillit og støtte til Rune Edvardsen som for sju år siden overtok som leder og frontfigur­ i Sarons Dal etter sin far, verdensevangelisten Aril Edvardsen.

Totale gaveinntekter til Troens Bevis var i 2012 ca. 40 millioner kroner. Ifølge Troens Bevis har stiftelsen nå omlag 5.800 såkalte støttepartnere. Over 5 prosent av dem sa altså takk for seg på bakgrunn av at frontfiguren i fjor tonet politisk flagg.

Lederen i Kristne Arbeidere, Jan Rudy Kristensen, er både overrasket og skuffet over at så mange av støttepartnerne til Troens Bevis har logget ut.

– Jeg er overrasket over at det er folk på den politiske høyresiden som er så hårsåre. Jeg har selv gått på bibelskole i Sarons dal og i alle år støttet virksomheten der med bønn og gaver. Det har jeg gjort selv om jeg har visst at Aril Edvardsen støttet KrF. Det har aldri falt meg inn å gjøre støtten til Sarons Dals viktige arbeid, avhengig av ledelsens partivalg, sier Kristensen til Vårt Land.

Partisjekk? – Jeg er menighetsmann, og jeg brenner for å få ut evangeliet på ulike måter. Jeg støtter Troens Bevis, Laget og andre virksomheter, ut fra intensjonen med deres virksomhet. Hvis tendensen skal være at man foretar partisjekk av lederne i ulike kristne virksomheter, for å avgjøre om man vil støtte dem, tror jeg vi får litt av en jobb. Og da er vi på ville veier, tilføyer lederen i den sosialdemokratiske bevegelsen Kristne Arbeidere.

Jan Rudy Kristensen skjønner godt at folk kan være uenig i ­Edvardsens partivalg:

– Men vi i Arbeiderpartiet er ikke spedalske. Det mest normale en kristen gjør er å stemme AP, repliserer den kristne arbeiderlederen som selv har pinsevenn-bakgrunn.

Odd Omland, stortingsrepresentant for Ap, rister på hodet av reaksjonene mot Rune ­Edvardsens AP-flørt.

– Det er beklagelig at folk slutter å gi fordi han har sagt hvor han står politisk. Folk burde bedømme Rune ut fra hva han gjør. Han er en fantastisk fyr som er motivert av sin tro. Det kan jeg ikke minst si som tidligere ordfører i Kvinesdal. Rune og Sarons dal har gjort deres prosjekter til dugnadstiltak for hele bygda, sier Omland.

Ingen bombe. Det kom ikke som en bombe da Rune ­Edvardsen i vår gjorde det offentlig kjent at han stemte på Arbeiderpartiet. Før han begynte i Sarons Dal arbeidet han i mange år som industriarbeider på smelteverket i Kvinesdal.

I mi 2013 besøkte daværende kirke­mi­nister Rigmor Aase­rud (Ap) Ed­vard­sen og Sa­rons Dal. Da uttalte Edvardsen til pressen at han selv stemte på Arbeiderpartiet. – Jeg set­ter vel­dig stor pris på de ver­diene par­ti­et har, sa han iføl­ge Fædre­lands­ven­nen.

Ed­vard­sen var hel­ler ikke frem­med for å stil­le opp på valg­kamp­ar­ran­ge­men­ter for par­ti­et.

Kjendis-annonse. Like i forkant av stortingsvalget dukket Edvardsen opp i helsides annonser i VG og Dagbladet sammen med forfatteren Roy Jacobsen tid­li­ge­re RBK-tre­ner Nils ­Arne Eggen og den profilierte ho­molederen Kim Frie­le.

Under annonsebil­det står det: «Livet har lært oss at det vi tar som en selv­føl­ge i dag, ikke har kom­met av seg selv. Det er nå du av­gjør Nor­ges frem­tid. Vi tar Norge vi­de­re. Alle skal med».

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Like etter som­mer­en gikk Edvardsen ut med den første bønn om tilgivelse, i sitt ­ny­hets­brev:

«Så vil jeg per­son­lig be om til­gi­vel­se for at jeg har såret noen med mitt ut­spill om po­li­tisk stå­sted», skrev han.

– Privatperson. Men Edvardsen understreket den gang at han hadde opptrådt som privatperson, at han ikke hadde sagt hva folk bør stemme, men hva han selv stemmer.

– Tro­ens Bevis har in­gen­ting med mitt poli­tis­ke syn å gjøre. Hvis flere ikke vil støt­te Tro­ens Bevis etter dette så synes jeg ikke det er rik­tig at jeg skal tie stil­le li­ke­vel. Dess­uten har jeg fått mer støt­te enn kri­tikk etter min støt­te til AP, sa Edvard­sen til Dagen i september.

Men kritikken fikk større følger for misjonsøkonomien enn man først trodde. Omlag fem prosent av giverne er borte.

– Jeg har bestemt seg for «å bøye meg og akseptere at jeg vurderte dette feil», skriver Rune Edvardsen i det nummeret av magasinet Troens Bevis som nå er under utsending.

– Med en slik reaksjon fra så mange partnere er min konklusjon klar: Selvfølgelig kommer misjonen først. Den er jo viktigst av alt, derfor bøyer jeg av. Jeg hadde overhode ikke noe ønske om å såre noen eller tråkke på noen, fremholder misjonslederen som omtaler seg selv som «arbeidergutt».

Kan ikke tie. – Jeg håper at det kan gjenopprettes et tillitsforhold med dem som følte seg sviktet av mine utspill. Som leder av Troens Bevis vil jeg i fremtiden ikke være i det offentlige rom med politiske budskap – unntatt når det gjelder urettferdighet og kamp for de lidende og fattige i verden. Det kan vi ikke tie om, fastslår Edvardsen.

Styreleder Sten Sørensen i Troens Bevis håper at Edvardsens redegjørelse «vil virke slik at tidligere støttepartnere vil vurdere sitt standpunkt på nytt og komme tilbake som støttepartnere.»

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter