Nyheter

Roser overgrepsoffer som går til rettssak mot misjonen

Grete Salomonsen Hynnekleiv, som selv ble utsatt for seksuelle overgrep da hun var elev ved misjonens internatskole i Japan.

– Jeg er veldig glad for at kvinnen som har vært utsatt for det samme som meg, våger å gå så langt for å få fastsatt misjonsorganisasjonenes erstatningsansvar. Det krever stort mot og mye personlig styrke å føre denne kampen helt fram til en norsk rettssal, sier Salomonsen Hynnekleiv.

Vårt Land skrev i går om misjonærdatteren som på 80-tallet var elev ved norsk misjons internatskole på Taiwan. Der ble hun utsatt for (erkjente) seksuelle overgrep og det hun selv opplevde som omsorgssvikt.

11. september møter kvinnen i Stavanger tingrett. Hennes motpart er Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Den Evangelisk Lutherske Frikirke. Kvinnen vil at misjonsorganisasjonene skal gjøres erstatningsansvarlig for det som hendte.

Innrømmet overgrep. Grete Salomonsen Hynnekleiv i Kristiansand har tidligere fortalt om at hun ble utsatt for seksuelle overgrep da hun gikk på internatskole i Japan der foreldrene var misjonærer. En mann som var lærer ved skolen, har innrømmet overgrep.

I 2009 ba Salomonsen Hynnekleiv Det Norske Misjonsselskap (NMS) om oppreisning og en erstatningssum på linje med det barnehjemsbarn har fått, om lag 750.000 kroner. Men kravet førte ikke fram.

Nå kommer en lignende sak opp til avgjørelse i norsk rettsvesen.

– Har du selv vurdert å gå til rettssak mot misjonen?

– Ja, hele tiden, og jeg oppfatter ikke min egen sak som avsluttet. Jeg er glad for at en annen kvinne nå føler seg sterk nok til å ta denne kampen i en norsk rett. Veldig få er sterke nok til det. Jeg støtter hennes sak 100 prosent.

Håp for flere. – Vil saken i Stavanger tingrett skape presedens?

– Ja, det håper jeg, selv om det kan være noen forskjeller fra sak til sak. Hvis hun får gjennomslag kan det bety mye for meg og for de andre som har vært utsatt for seksuelle overgrep på misjonens skoler, sier Hynnekleiv.

Hun tok allerede tidlig på 70-tallet kontakt med ledere i Det Norske Misjonsselskap og fortalte om de seksuelle overgrep hun hadde vært utsatt for da hun var elev ved internatskolen som fire norske misjonsorganisasjoner hadde i Japan.

– Jeg har gått mange runder med NMS. Etter hvert ble jeg trodd, og misjonsledere ba om unnskyldning for det som hadde skjedd. Men jeg venter meg noe mer av misjonsorganisasjoner. Seksuelle overgrep mot barn av misjonens egne ansatte, begått på misjonens internatskoler, må gjøres opp ikke bare med ord, men ved skadeerstatninger.

En håndsrekning? – Både NMS og NLM tilbød i 2009 tidligere internatskoleelever inntil 25.000 kroner til faglig hjelp, behandling eller midler for å kunne reise tilbake til landet man vokste opp i. Var det en god håndsrekning?

– Dette var å forstå som en liten erstatning for alle som hadde gått på internatskole. Men det er ikke kriminelt å sende barn til slike skoler. Det er noe helt annet å ha vært utsatt for kriminelle forhold, noe seksuelt misbruk helt klart er. Det som hendte med meg har kostet meg utrolig mye, også i form av slit, strev og dårligere livskvalitet enn jeg ellers kunne hatt. Slik har det vært med andre som har opplevd det samme som meg: De har båret på en byrde gjennom livet. For noen er livet helt eller delvis ødelagt. Det jeg og andre overgrepsofre forventer å få fra misjonen er skadeerstatning, svarer Grete Salomonsen Hynnekleiv.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter