Nyheter

Romeråndens talsmann

Dette har livet lært meg: Etter et langt liv i den romerske hærens tjeneste, ser Pontius ­Pilatus dekadensen bre seg.

I en reportasjeserie gjennom høytiden følger Vårt Land påskens dramatiske hendelser, slik vi ville gjort det om vi var der da det hendte for snart 2000 år siden.

Pilatus inviterer inn i sitt store palass. Det er syv år siden han tok over posten som øverste­ romerske tjenestemann i ­Judea.

Nå skal den erfarne offiseren fortelle om sine tanker om livets store spørsmål i avisens faste spalte «Dette har livet lært meg».

– Hva vil du si til en som er ung i dag?

– Arbeid! Jeg har møtt så mange mennesker, som har skuslet bort alt de har fått. Det er som om de glemmer fedrenes moral, fordi de får alt i hendene. De blir late, dekadente. Slik sett har jeg respekt for innbyggerne her i Judea som verdsetter det å arbeide jevnt og trutt. Iblant lever de mer i tråd med romerånden enn romere selv gjør.

LES OGSÅ: Ukjente opprørere innenfor bymurene – påskehandelen rystet

Bratt læringskurve

– Hvordan har det vært å leve i Judea for en romer?

– Krevende. Distriktet trues av mange destabiliserende krefter. Måten å hindre disse i å lykkes, handler om å balansere det å slå kompromiss­løst ned på opprørsgrupper, og det å hindre deres vekstvilkår gjennom en smidig håndtering av den daglige politikken.

– Har du noe du angrer på i den forbindelse?

– Ikke direkte. Men jeg fikk bratt læringskurve. Jeg husker da vi kom til Jerusalem første gang. Vi forsøkte å sette opp byster av keiseren, slik seg hør og bør. Men innbyggerne gikk i fistel, fordi de forholder seg til Toraen som forbyr slike byster. Til slutt sa innbyggerne at de heller ville dø enn å ha bystene i byen. På grunn av den idiotiske ­reaksjonen, så vi ingen annen utvei enn å flytte bystene til Cæsarea.

LES OGSÅ: Mystisk opprører korsfestet etter folkekrav

Meningen med livet

– Opplever du de jødiske kultene som idiotiske?

– Vi har jo alle våre kulter. Problemet etter mitt syn, er at menneskene her ikke godtar andre skikker enn sine egne. Videre blir det et desto større problem at de ikke bare holder seg til kultene, men blander inn det samme svermeriet som vi ser ellers i vår tid, ja til og med hos romerske lærde! De hever seg over alle myndigheter, henfaller til pussige åndelige spekulasjoner og virkelighetsflukt. Det er akkurat som om de ikke vil forholde seg til livet selv, men bare sveve av sted.

– Hva mener du er meningen med livet?

– Som Cæsar sa «store oppgaver skal en begynne på, ikke tenke på». Å være ­romersk offiser er en slik oppgave. Da kan jeg ikke vase rundt å fundere på hva som er meningen med livet.

Saken ble først publisert i Vårt Lands påskebilag i 2015.

LES OGSÅ: Jødene hisset opp av «Krestus»

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter