Nyheter

Reagerer på streng vigselspraksis

Den norske kirke skyver fra seg unge mennesker når prestene nekter å vie folk utenfor kirkerom, mener bryllupsarrangør Snefrid Linge.

– Når de får nei fra kirken, går de til Human-Etisk Forbund (HEF) sier Snefrid Linge.

Følsomt. Mens den mest hektiske tiden for bryllup er i ferd med å ta slutt, konstaterer Snefrid Linge at hun også i år har møtt brudepar som på grunn av statskirkens stivbeinte regelverk for vigselssteder, velger å få hjelp av HEF for å inngå ekteskap.

– Når folk planlegger bryllup, er de i en følsom fase. Hvis de i denne fasen opplever at menigheten ikke etterkommer deres ønsker, er veien ut av kirken kort. For meg virker det ikke som om ledere i Den norske kirke ikke er klar over de sterke følelsene som er knyttet til ekteskapsinngåelsen, sier Linge.

Brudeparets ønske. Kjoledesigneren og bryllupsarrangøren hører hvert år mange underlige ønsker knyttet til vielsen og festen. Gjennom samtaler forstår de fleste brudefolk at de mest ekstreme planene ikke kan gjennomføres.

– Jeg snakker ikke om vielse i fallskjerm og slike umulige prosjekter. Det jeg er opptatt av, er at vielsen kan foregå i omgivelser som betyr noe spesielt for brudeparet. Det kan for eksempel dreie seg om en vakker park eller et idyllisk svaberg, sier Linge, som har høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid med brudekjoler og bryllup.

Beklager. Som aktiv kristen og kirkegjenger beklager Snefrid Linge at kirken har en praksis hun oppfatter som fiendtlig i forhold til ønsker fra brudepar.

– Jeg vil gjerne at ekteskapsinngåelsen skal foregå i en kirkelig ramme, der brudeparet får Guds velsignelse over samlivet. Jeg gjør mitt beste for at de skal kunne skje, men det hender ikke sjelden at parene heller velger en vigselsmann fra Human-Etisk Forbund.

– Men kirkens begrunnelse er blant annet at en kirkelig vielse er en gudstjenestelig handling. Forstår du ikke det argumentet?

– Da må jeg spørre om kirkens ledere tror at det kun er i kirkerommet man kan feire gudstjenester. Det er vel ingen som i fullt alvor mener at man kun kan møte Gud i et kirkehus. Gud har jo skapt alt, og møter mennesker over alt. Ingen katedral er vel vakrere enn naturen?

– Men friluftsvielser i parker og på svaberg er tidkrevende?

– Det er klart at det kan ta litt lengre tid enn «massebåndsvigsler» i en populær bryllupskirke. Men da mener jeg kirken må gå i seg selv, og se hva man vil prioritere. Når man har en unik mulighet til å møte mennesker som selv ønsker kirkens medvirkning, mener jeg man må prioritere dette, sier Snefrid Linge.

Må være HEF-medlemmer. Brudepar som ikke får viljen sin om vigselssted godkjent av presten, kan ikke bare løpe til Human-Etisk Forbund (HEF) for å bli viet der de selv ønsker.

– Vårt tilbud om vielser, gjelder for medlemmer. Minst en av dem som vil inngå ekteskap, må være medlem hos oss, sier seremonisjef Yngvild Kvaale i HEF.

Sterk vekst. De siste årene har det vært en sterk vekst i antall vigsler utført av Human-Etisk Forbund. I 2005, det første hele året etter at organisasjonen fikk vigselsrett, ble 481 par viet. I 2008 hadde dette tallet steget til 748.

– Vårt tilbud om vigsel er et tilbud om en humanistisk seremoni. Hvis det viser seg at paret ønsker religiøse innslag, for eksempel fra den kristne tradisjonen, vil ikke vi vie dem, sier Kvaale.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter