Nyheter

Presteleder tar hver presteutmelding personlig

Gunnar Mindestrømmen nekter å fortelle hvor mange som har meldt seg ut av Presteforeningen etter omstridt vedtak om vigselsliturgi for homofile.

Det blåste opp til kirkestorm da Presteforeningens (PF) sentralstyre i desember slo fast at 
Bispemøtet nå hadde foretatt en læremessig avklaring om ekteskapsforståelsen, og at kirken 
derfor må «starte arbeidet med en vigselsliturgi som også omfatter ekteskapsinngåelse for 
likekjønnede».

LES OGSÅ: Kvarme refser Presteforeningen

Tøft og krevende. – Hvordan har du opplevd å stå i stormen?

– Jo, det har vært friskt, som en vestlending ville ha sagt det. Jeg har opplevd situasjonen som ganske tøff og krevende. Vi har ikke tatt lett på dette. Hvert eneste medlem som har meldt seg ut av foreningen, har gjort inntrykk på meg. Vi har tenkt mye gjennom hva vi kunne gjort annerledes; både den organisatoriske behandlingen av spørsmålet og måten vi har kommunisert på, svarer Mindestrømmen.

– Hvor sterke har reaksjonene egentlig vært?

– Reaksjonene har vært veldig forskjellige, og styrken i engasjementet har også vært svært ulikt. Noen uttrykker glede fordi vi faktisk har synliggjort deres teologiske ståsted og deres ønske om praksis. Men enda flere har reagert negativt og ment at vi som fagforening ikke burde hatt noen mening om dette i det hele tatt.

Tåkelegging. Møre-biskop Ingeborg Midttømme har beskyldt dagens PF-ledelse for å tåkelegge utmeldingstallene.

– Hvorfor har dere vært så tilbakeholdne med tall, og hva er 
status i antall utmeldinger i dag?

– Vi vil ikke gå lengre enn vi har gjort før: Blant de utmeldte 
er det 40-50 menighetsprester i aktiv tjeneste. Det er ikke vår oppgave å gå ut med informasjon verken om inn- eller utmeldinger.

LES OGSÅ: Biskop vurderer å melde seg ut av Presteforeningen

Beklager. – Hva slags inntrykk gjør det på deg at blant annet din forgjenger som toppleder i Presteforeningen, Ingeborg Midttømme, har meldt seg ut av PF?

– Jeg beklager det. Ingeborg har gjort en fantastisk stor jobb for PF i mange år. Jeg har stor respekt for jobben hun gjorde, og jeg satte stor pris på samarbeidet vi hadde.

– I begrunnelsen for utmeldelsen har Midttømme hevdet at Presteforeningen driver «massiv lobbyvirksomhet» inn mot Kirkemøtets homofili-behandling i april. Er det det dere gjør?

– Vi har en helt annen oppfatning av det enn det hun gir uttrykk for.

– Det er en sterk anklage Midttømme kommer med?

– Ja, men jeg vil ikke gå i 
offentlig ordskifte mot henne spesielt.

Teologisk overdommer? Den norske kirkes forrige preses, Olav Skjevesland, uttalte forrige uke til Vårt Land at «Presteforeningen i teologiske stridstemaer tidligere har klart å holde fingrene fra fatet. Det burde de selvsagt gjort i dette tilfellet også. Ved å gå inn i homofili- saken og gå inn for at det utarbeides en vigselsliturgi for likekjønnede, agerer Presteforeningen som teologisk overdommer. Det fører selvsagt til full strid blant medlemmene i foreningen.»

LES OGSÅ: Olav Skjevesland går ut av Presteforeningen

– Skjevesland, Midttømme og andre som har meldt seg ut tror dere tydeligvis ikke når dere sier at PF-ledelsen heller ikke i denne saken bedriver teologi, men ønsker å finne praktiske ordninger i kirken?

– Nei, du har rett i at vi ikke blir trodd. Det er en av tingene 
vi må tenke nøye gjennom i evalueringen av hvordan vi har kommunisert dette, svarer 
Mindestrømmen.

– Vår intensjon har vært å følge opp Bispemøtets lære-
uttalelse om luthersk forståelse av ekteskapet. Det må være en sammenheng mellom det teologiske arbeidet og den praktiske arbeidsvirkeligheten som den enkelte prest møter. Sentralstyret ønsket å vise at det blant prestene er ulike syn som ender i ulike former for praksis. Vi forsøkte å ha et praktisk innsteg til dette. Vi har ikke, etter vår oppfatning, tatt stilling til teologien i dette. Men vi har opplevd at det har vært vanskelig å kommunisere på en god måte.

På tvers. Vebjørn Horsfjord, stipendiat ved Det teologiske fakultet, sa i Vårt Land forrige uke: «Jeg blir kraftig provosert når konservative prester og til og med biskoper nå tar fram medlemskapstrusselen. Skal de som i mange år satte Presteforeningens dagsorden på tvers av et stadig voksende mindretall av medlemmer, nå rive foreningen i stykker straks de selv kommer i mindretall?»

Er det mange som tenker som Horsfjord?

– Ja, det er nok en del. Det vi har ønsket, men som det kan diskuteres om vi har lyktes med, er å være en forening som speiler bredden i medlemsmassen. Vi ønsker at PF skal være en arena for gode faglige og teologisk drøftinger. Sentralstyret har ikke på noe tidspunkt tenkt at vi skal avgjøre hva våre medlemmer skal mene i teologiske spørsmål. PF skal være talspersoner for de ulike posisjoner som medlemmene har.

Kirkerådets leder, Svein Arne 
Lindø, sa i Vårt Land forrige uke at han «stusser over at 
Presteforeningens ledelse har formulert seg som om den 
teologiske siden ved denne
 saken er avgjort i og med Bispemøtets uttalelse i oktober:

«Jeg vil ikke beskylde Presteforeningen for ikke å vite hvem som har den øverste beslutningsmyndigheten i læresaker i Den norske kirke. PF er selvsagt veldig klar over at det er Kirke-
møtet som har det endelige 
ordet», sa Lindø.

– Hvorfor legger dere så stor vekt på Bispemøtets flertallsuttalelse, når det er Kirkemøtet i april som avgjør saken, Mindestrømmen?

– Bispemøtets arbeid med dette temaet er svar på en bestilling fra Kirkerådet.

Burde ventet? – Burde dere ha ventet til etter Kirkemøtets behandling?

– Det kunne vi ha gjort. Men det er nå denne saken er oppe til debatt i kirken. Dette temaet berører arbeidshverdagen til prester og det er prester som blir satt til å forvalte det som eventuelt blir resultat av Kirkemøtets behandling, svarer Mindestrømmen.

Presteforeningen har de siste ukene vært svært tilbakeholdne med informasjon om saken som har skapt storm i deler av presteskapet. Bare de to vedtakstekstene har vært referert der. Og mens PF på sin nettside vanligvis linker til saker hvor prester og Presteforeningen blir omtalt, er det ikke en eneste henvisning til alt det som medier har formidlet av stoff om denne saken.

– Hva slags informasjonsstrategi har dere hatt, Mindestrømmen?

– Vi ønsker ikke å bidra til en heving av temperaturen i dette spørsmålet. Derfor har vi prøvd å være litt forsiktige med hva vi har publisert. Vi har i stedet brukt våre interne informasjonskanaler en god del, samtidig som jeg har prøvd å være kontinuerlig tilgjengelig for medier, svarer den geistlige fagforeningslederen, Gunnar Mindestrømmen.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter