Nyheter

Presteansettelse gir nytt opprør i sør

Alle menighetsrådmedlemmer under 40 år i Bamble trekker seg.

For andre gang på under to måneder føler lokalmenigheter i Agder og Telemark seg overkjørt av bispedømmerådet.

– Vi er skuffet, sjokkerte og sinte, sier Anders Bergsland, menighetsrådsmedlem i Bamble menighet.

Han er talsmann for opprørerne etter at Bård Haugstvedt (33) ikke fikk stillingen som sokneprest i Stathelle menighet i Telemark. Agder og Telemark bispedømmeråd valgte i stedet å ansette en 58-åring.

For ett år siden søkte Haugstvedt på soknepreststillingen i Bamble og Herre, men da foretrakk bispedømmerådet en 57-åring. Ved begge anledninger har menighetsrådene gått inn for Bård Haugstvedt.

Fem mot fire. Leder i Agder og Telemark bispedømmeråd, Jan Olav Olsen, sier at uttalelsene fra de lokale menighetsrådene bare er en av faktorene som blir vedlagt i ansettelsessaker.

– Bispedømmerådet skal gjennomføre en helhetlig vurdering. I dette tilfellet endte vi opp med at et flertall gikk inn for å ansette Svein Lindebø, sier Olsen.

Protokollen fra bispedømmerådsmøtet viser at fem stemte for Lindebø, mens fire ville ansette Haugstvedt.

Prostebråk. Rett før påske innkalte menighetene i Mandal til pressekonferanse for å uttrykke sin misnøye med at Per Ragnar Haraldstad, til tross for stor lokal støtte, ikke ble tilbudt jobben som prost. Også da var det Agder og Telemark bispedømmeråd som måtte tåle kritikk.

LES MER: Menigheter i harnisk etter prosteansettelse i Mandal

– Også i det tilfellet valgte vi å gjøre en helhetlig vurdering, og endte opp med en annen kandidat enn dem menighetsrådene ønsket. Den saken endte jo med at Haraldstad likevel ble prost, siden den innstilte kandidaten ikke tok i mot stillingen.

LES MER: Vil ha kirkefred – sa nei til prostejobb

– Vektlegger alt. Olsen avviser at råd fra lokalmenighetene ikke betyr noe for bispedømmerådet i ansettelsessaker.

– Tvert imot. I 80 prosent av tilfellene følger vi de lokale ønskene. Men de retningslinjer vi må forholde oss til, har noen punkter vi er forpliktet til å følge. Det fører til at vi i noen tilfeller må sette de lokale ønskene tilside.

– Hvilke punkter snakker vi her om?

– Det gjelder blant ansiennitet, erfaringskompetanse og særlige behov for forflytning.

– Hva avgjorde denne saken?

– Siden selve ansettelsen er hemmelig, kan jeg ikke gå inn på det. Det jeg kan si, er at bispedømmerådet skal være et profesjonelt tilsetningsorgan, som vektlegger alle de relevante sidene. Det har vi gjort denne gangen også.

Trekker seg. Presteansettelsen i Stathelle fører nå til at alle menighetsrådmedlemmer under 40 år trekker seg, det vil si seks av de ti.

– Vi mister motivasjonen når vi blir overkjørt av bispedømmerådet. Menighetsarbeidet er inne i en fin utvikling, spesielt når det gjelder ungdomsarbeidet og arbeidet blant unge voksne. Vi har et sterkt ønske om å videreføre og videreutvikle dette arbeidet, men føler at bispedømmerådet motarbeider oss, sier 26 år gamle Anders Bergsland, som har sittet i menighetsrådet i åtte år.

– Kirken snakker om at man mangler unge som er villig til å engasjere seg i kirkelig arbeid. Her i menighetene er vi mange unge som er med i kirken, men nå orker vi ikke mer, sier Bergsland.

Beklager. Bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen sier han beklager at mer enn halve menighetsrådet trekker seg i protest mot presteansettelsen,

– Samtidig vil jeg tro at det er mer enn ansettelsen av en ny prest som er grunnlaget for engasjementet i menighetsrådet, sier han.

Olsen understreker at bispedømmerådet ikke har noen formell rolle overfor personer som ønsker å trekke seg et menighetsråd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter