Nyheter

Prest kutter TV-kabelen til aldershjemmet

Avslutter 30 år gammel gudstjenestetradisjon. Kirkestatsråden beklager situasjonen.

De eldre på sykehjemmet på Horg i Melhus kommune er dypt skuffet etter at gudstjenesten uteble fra tv-skjermen sist søndag.

Årsaken var at den nye soknepresten i Horg og Flå, Åshild Brenne, ikke tillot den direkte overføringen mellom kirken og dagligstuen i aldershjemmet, som ligger 200 meter fra Horg kirke.

– Det er så brutalt gjort. Jeg kan ikke skjønne at en prest kan gjøre noe sånt, sier en kvinnelig beboer til NRK Trøndelag.

30 år. – Det er bare å beklage at de ikke fikk beskjed på forhånd, sier soknepresten til Vårt Land.

Hun sier hun ville undersøkt nærmere dersom hun hadde visst at soknepreststillingen hun tiltrådte i august innebar videofilming under hver gudstjeneste. Dette er en 30 år gammel tradisjon i menigheten.

– Det er ikke i pakt med mitt syn på formidling. Jeg skal formidle et nærvær og en tilstedeværelse. Jeg er opptatt av dynamikken mellom menighet og prest, av menighetens deltakelse i gudstjenesten og av de indre bildene som skapes i dette rommet. Ingen ting av dette kommer til sin rett på tv, sier den 41 år gamle presten, som har arbeidet som kunstner før hun i år bestemte seg for å begynne å jobbe som prest.

Hun er også opptatt av personvernet.

– Jeg har hørt om deltakere som ikke har likt dette. Det ville være synd om noen ikke ville komme i kirken eller delta i nattverden fordi det ble filmet. Det er ganske få som går på gudstjenester her i utgangspunktet, sier hun.

KIRKENORGE: Se bilder av Horg kirke på kirkenorge.no

Harde fronter. I går besøkte Åshild Brenne sykehjemmet for første gang siden hun startet i jobben. Hun betegner ikke treffet som et forsoningsmøte.

– Jeg vet ikke om jeg tør si at vi kom nærmere hverandre, medgir hun, og forteller at hun har foreslått å holde gudstjenester for de eldre på sykehjemmet.

– Er det Ordets forkynnelse de eldre hungrer etter, eller er det å holde seg oppdatert på kirkegjengerne?

– Det tør jeg ikke si, svarer presten, som mener de gamle bør få mer hjelp til å komme seg til kirken.

– Det er for enkelt å bare skru på tv-en for dem. Det blir litt rart med 10-15 i kirken og 30 i dagligstuen på aldershjemmet, sier hun.

Prest for alle. – Er du generelt imot radio- og tv-gudstjenester?

– Jeg ser at det hadde en nødvendig funksjon etter 22. juli, men det er ikke noe for meg. Jeg er ikke opptatt av å nå de store massene, sier soknepresten, som regnet med at dette ville bli en tøff kamp.

– Men jeg har gjort dette ut fra ønsket om å være prest for alle, også for dem som ikke ønsker å bli observert i kirken.

– Du har ikke dårlig samvittighet for å bryte en 30 år gammel tradisjon?

– Jeg har vanskelig for å bruke ordet tradisjon. I kirken handler det om tradisjoner som er atskillig eldre.

De andre prestene i Melhus kommune har ikke satt foten ned. Kommende søndag er det en annen prest som skal forrette i Horg kirke. Da blir det igjen tv-overføring på de eldre på sykehjemmet.

Tillatt. Overingeniør i Datatilsynet, Stein Erik Vetland kjenner ikke til andre tilfeller av videooverføring fra en kirke, men har gitt råd til et sykehus som ønsket å videooverføre en intern gudstjeneste til andre avdelinger.

– Da ga jeg beskjed om at filmkameraet bør være rettet mot dem som deltar, ikke mot folk som sitter i salen. De som deltar må selvfølgelig være orientert.

Juridisk har Horg menighet likevel anledning til å filme alt og alle, forutsatt at opptakene ikke lagres. Men Vetland anbefaler at de vurderer sammenhengen.

– I noen situasjoner er mennesker på gudstjenester særlig sårbare, som under begravelse eller andre aktive handlinger. Alminnelig høflighet tilsier at man viser tilbakeholdenhet her, sier Vetland.

Kirkeministeren beklager. Statsråd Rigmor Aasrud synes det er beklagelig at den nye presten ikke vil la de eldre følge gudstjenestene via TV.

– Jeg mener det er viktig å ta i bruk nye måter å formidle Guds ord på. Dette har i tillegg fungert i 30 år. Jeg mener vi burde ha flere slike tilbud, ikke mindre, sier hun til NRK.

Hun håper biskopen tar tak i dette og finner en løsning slik at beboerne på sykehjemmet fortsatt kan ha glede av gudstjenestene.

– Har omsorgsansvar. Fungerende biskop i Nidaros, Ragnhild Jepsen, synes det er leit at de eldre ikke lenger får se gudstjenestene på TV. Til NRK sier hun:

– Kirka har et omsorgsansvar overfor dem som ikke kan delta i kirkelivet fysisk.

Jepsen ønsker at TV-overføringene skal fortsette. Hun forventer at menighetsrådetog presten kommer fram til en løsning.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter