Nyheter

Prest fikk opphold, pastor måtte dra

Pinsepastor ble kastet ut av Norge fordi hun manglet mastergrad.
 Ortodoks prest manglet også mastergrad, men fikk bli.

– Både dokumentasjon og innhold er forskjellig, svarer Jonas Folmo, fungerende områdeleder i UDI, når Vårt Land spør hvorfor pinsepastor Hayley Holst måtte ut av Norge mens den etiopiske presten Tewoderos Zevede til slutt fikk bli.

Hayley Holst

I 1999 ble sørafrikanske Hayley Holst, som har vært gift med en nordmann i 19 år, pastor i den karismatiske menigheten Life Center International i Sør-Afrika, i tillegg til å være rektor ved menighetens bibelskole. Disse jobbene hadde hun frem til 2013, da familien reiste til Norge. I søknaden til UDI om arbeids- og oppholdstillatelse la Holst ved en CV som viser hennes arbeidspraksis fra 1999 til 2013.

LES OGSÅ: Religiøse ledere kan få opphold enklere

Tewoderos Zevede

Etiopiske Tewoderos Zevede kom til Norge og Stavanger i 2009 for å være prest i den etiopisk-ortodokse menigheten der. Han fikk imidlertid avslag på søknaden om arbeidstillatelse fordi han ikke oppfylte utdanningskravet om mastergrad. Han klaget avgjørelsen til Utlendingsnemnda (UNE), men fikk avslag. Det fikk han også i tingretten, og han mått­e forlate landet i januar 2013. I ­august samme år fikk han der­imot medhold i lagmannsretten, som anså Zevedes samlede utdanning og praksis til å være på mastergradsnivå.

– Kan ikke sammenliknes

– Man kan ikke sammenlikne to ulike saker, men vi har vurdert begge sakene opp mot det samme regelverket. Det er dokumentasjonen i Holsts søknad som vi anser som utilstrekkelig. Vi mener at søkerens kompetanse er for lav, sier Jonas Folmo i UDI.

– Hva mener du gjør Zevede mer berettiget til opphold enn Holst?

– Sakene kan ikke sammenliknes, fordi dokumentasjon og innhold er forskjellig. Det er uansett skjerpet kompetansekrav i disse sakene, og kravene er strengere enn for vanlige faglærte som kommer til landet for å jobbe.

LES OGSÅ: Både SV og KrF ber ministeren svare

Holst fikk enkelt opphold i 
Norge som nygift i 1996, ogbodde
her sammen med mannen Even drøyt ett år. Men fikk altså ikke oppholdstillatelse nå, for å være ­pastor i Filadelfia Kongsvinger.

– Jeg skjønner ikke avslaget nå,
 uttalte hun til avisen Glåmdalen.

Sigmund Kristoffersen, leder for lederrådet i Pinsebevegelsen i Norge, synes det er utrolig at Hayley Holst fikk avslag på søknaden etter å ha vært gift med en nordmann i 19 år og ­jobbet med misjon og humanitært ­arbeid i flere år. Han sier at UDI er ­underrettet om at Pinsebevegelsen ikke krever mastergrad for pastorer.

– Hun har vært pastor allerede,­ og er bedre kvalifisert enn ­mange andre pinsepastorer her i landet, poengterer Kristoffersen.

– Utilstrekkelig

I et rundskriv fra UDI i 2011 heter det at man skal vise dokumentasjon på at utdanningen holder masternivå dersom man ikke har en mastergrad. I tillegg skal det legges ved detaljert beskrivelse av praksis og av krav for lederansettelser i det respektive trossamfunn.

LES OGSÅ: Pastor kastet ut av Norge

UDI mener at informasjonen de fikk fra Pinsebevegelsen var utilstrekkelig. Dette selv om Norge har forpliktet seg til trossamfunns rett til å ansette dem man vil i henhold til vedtak i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fra 1989.

– Hvorfor får ikke Pinse­bevegelsen det i dette tilfellet?

– Når noen søker om opphold i Norge, vurderer UDI søknaden­ i henhold til regelverket­ for opphold i landet. Det er skjerpet kompetansekrav for religiøse­ ­ledere og lærere, sier Jonas Folmo­ i UDI.

– Nok informasjon

Sigmund Kristoffersen forteller at han skrev et brev i oktober, etter avslaget på Holsts søknad, der han poengterte at Pinsebevegelsen verken tidligere eller nå har krevd mastergrad for pastorer.

– Mener du at UDI er blitt o­pplyst godt nok om Pinse­bevegelsens retningslinjer for lederstillinger?

– Ja, og de kunne bare ha ringt oss eller sjekket kvalifikasjonene til andre pastorer i Pinsebevegelsen for å få det avklart.

Kristoffersen forteller at de også tidligere, i forbindelse med en annen sak, har sendt et brev med informasjon om praksisen rundt utdannelse for pastorer i trossamfunnet.

– Vi får se i neste omgang hva vi gjør, men de har fått nok i­nformasjon fra oss.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter