Nyheter

PR-rådgiver: Homodebatten svekker kirkens omdømme

– Men noen liker at kirken ikke lar seg rokke, sier Jan Størksen.

Kommunikasjonsrådgiveren som er kjent for å ha utviklet Frelsesarmeen som merkevare, mener Den norske kirkes rykte har fått en kakk etter utfallet i saken om homovigsler på Kirkemøtet.

– Dersom Den norske kirke tar sikte på å være en bred folkekirke så vil den slite med dette, sier mediemannen om at kirken står på stedet hvil:

Heterofile kan inngå ekteskap i kirken. Men de prestene som ønsker det, kan be for homofile par som har giftet seg borgerlig, men uten noen fastsatt liturgi.

LES MER: Kirkemøtet ber biskoper 'ta grep' i homofilisaken

– Umulig oppgave. – Hvorfor er det skadelig at Kirkemøtet ikke klarte å vedta et av forslagene?

– En splittet kirke som ikke klarer å fatte noe vedtak blir en utydelig kirke. Når identiteten er utydelig går det ut over omdømmet. Folk søker kirken for å få svar, men når svarene spriker vet man ikke hvor man har kirken.

– Hva hadde vært det beste utfallet med tanke på omdømmet?

– Uansett hva kirken hadde landet på, så er dette en sak som er ekstremt vanskelig og skaper mange reaksjoner. Det viser bare at vi mennesker har vanskelig for å leve med splittelse og to syn.

LES MER: Skuffet etter homo-nei i kirken

– Bygg kunnskap. Størksen møtte selv en lignende utfordring da han jobbet i Frelsesarmeen, som også blant flere har et negativt omdømme på grunn av organisasjonens homofilisyn.

– Hva er løsningen på dette?

– Den enkle løsningen er at alle må mene som ledelsen i kirken eller organisasjonen. Men når verdensbildet ikke er slik og mange har sterke meninger, må man bygge kunnskap om hvorfor dette er et vanskelig spørsmål for kirken. Her har den helt klart folkeopinionen mot seg, og debatten vil ri kirken til den gir tydelige svar.

LES MER: Skuffet etter homo-nei i kirken

– Må støte vekk. Et tydelig svar på den ene eller andre siden, vil uansett gjøre at kirken støter fra seg grupper av mennesker, mener Størksen.

– Bør kirken likevel skynde seg til et klart standpunkt?

– Noen lever godt med at kirken ikke gir klare svar på alt. Men bare se til politikken der man også ønsker en tydelig styring. Mange vil derfor kreve klare svar.

– Blir folk flest provosert når staten sier ja til likekjønnede ekteskap, men ikke kirken?

– Ja. Dersom kirken vil være en folkekirke, er dette en tapt sak å mene at ekteskapet er mellom mann og kvinne. Samtidig slår det positivt ut hos en del at kirken står fast på dette synet. Det viser at kirken ikke er lettvint og ikke skifter syn selv med denne ekstreme motvinden. Kirken viser at den er sterkt nok til å ta seg tid med lange prosesser med komitéarbeid, saksframlegg og demokratiske møter om saken.

LES FLERE SAKER OM KIRKEMØTET 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter