Nyheter

Politiet: Kirkebrann i Våler var påsatt

Dette er fryktelig. Vi står her og gråter, sier soknepresten.

Den 204 år gamle kirken brant ned til grunnen fredag.

Se bildene: Våler kirke brant ned

Vi vet at brannen er påsatt, og jobber fortsatt med bevis. Mer enn det ønsker vi ikke å gå ut med akkurat nå, sier lensmann i Våler, Ingjerd Kagnes til NRK.

Har dere noen konkrete mistanker om hvem som kan stå bak?

Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer lensmannen.

LES OGSÅ:

Ordførar glad for effektivt politi

Påsatt ved døra. Brannen ble, ifølge politiets undersøkelser, påsatt ved døra inn til sakristiet, på utsiden av kirken. Politiet ønsker nå opplysninger om en grønn Volvo som ble sett i området. De ønsker å sjekke den ut av eller inn i saken.

Det er veldig viktig at vi får inn tips. En stor kulturskatt har gått tapt, og vi ser svært alvorlig på denne saken. Vi kommer nå til vi sette alle ressurser inn for å finne ut hvem som har gjort dette, sier Kagnes tilo NRK.no.

LES VÅRT LANDS LEDER: Tragisk kirkebrann

Klokken var 2.30 da politiet fikk melding om brannen i Våler kirke i Solør. Et par timer senere sto kirken fortsatt i full fyr.

LES OGSÅ: Bryllupsdrøm gikk opp røyk

Kirken var bygdens stolthet. I løpet av timer var 204 års kirkehistorie borte. Gråtende mennesker fulgte tragedien og så branntomten utover dagen.

Knust. Sokneprest Reidun Rakotonirainy er knust.

Dette er fryktelig. Vi står her og gråter, og ser på at det ryker fra branntomten, sier hun til Vårt Land.

LES OGSÅ: Våler kirke i Hedmark totalskadd i brann

Kapellet er åpent for dem som vil sette seg ned og ta en kaffe, og sognepresten forteller at det er godt for folk å være sammen.

Hun sier at flokken som har samlet seg rundt kirken, ikke har funnet noe som leder mistanken noe sted.

Det er bare tragisk. Nå får politiet en tøff etterfoskning for å finne gjerningspersonene.

LES OGSÅ: Hamar-biskopen: Stor belastning å miste kirken

Rakotonirainy noterer seg at det i løpet av førti år har vært 33 kirkebranner i Norge, og at mange av dem kommer på denne tiden av året.

Men vi kunne ikke tro at det skulle skje her, sier hun.

Reddet ut. Brannmannskapene fikk reddet med seg altertavla fra 1607 og døpefonten som er laget før 1180. Flere bilder og en del sølvtøy ble også berget.

Selv om brannvesenet kom tidlig i gang med å berge gjenstandene, gikk trolig store verdier tapt i flammene.

LES MER: Bryllupsdrøm gikk opp røyk

Sikkerheten var i orden.

Våler hadde gjort alt riktig, sier Frank Grimstad, direktør i Kirkelig Arbeidsgiver- og Interesseorganisasjon, KA.

De hadde et godt varslingssystem, og hadde hatt en gjennomgang med brannvesenet på forhånd for å kartlegge verdifullt inventar. Dette førte også til at de fikk reddet ut mye, sier Grimstad til Vårt Land.

Kirken kunne i tillegg hatt et sprinkelanlegg, men Grimstad mener det er usikkert om dette hadde vært en godt idé. Ettersom risikoen for at inventar blir ødelagt av fukt alltid må veies opp mot risikoen for brann.

 Hvor godt er norske kirker sikret mot brannstiftere?

Hvis noen med vitende og vilje tar med en bensinkanne for å gå løs på en kirke, er det vanskelig å hindre det. Tre brenner jo, for å si det enkelt. Men jeg tror statistikken over kirkebranner, viser at man har tatt sikkerheten på alvor, og at vi har lykkes med å få ned antallet kirkebranner. I 90-årene hadde vi 17 kirkebranner. Våler er den første som har brent ned i dette tiåret.

LES OGSÅ: Er vår kirke godt sikret?

Blandingsfenomen.  Skyldes nedgangen i antall kirkebranner bedre brannsikkerhet, eller at det er færre som ønsker å tenne på kirker?

Jeg er ikke stand til å si om dette henger sammen med en lavere aktivitet i satanistiske miljøer. Jeg tror det kan være et blandingsfenomen, og at en større oppmerksomhet rettet mot brannsikkerhet etter det grusomme 90-tallet i hvertfall er en medvirkende årsak til at færre kirker er brent ned. For det har vært forsøk på å tenne på kirker, som ikke har lykkes.

Det er fellesrådene som har ansvaret for brannsikkerheten i norske kirker. KA holder på med en kartlegging av brannsikringstiltakene i norske kirker gjennom den såkalte Kirkedatabasen.

Grimstad opplever at dette er et nyttig redskap for å vurdere situasjonen i de 1.044 trekirker i Norge. 642 av dem er verneverdige.

Denne systematiske gjennomgangen har avdekket mye. På 90-tallet brant en prosent av landets kirker ned. Nå er det om å gjøre å bruke denne anlednignen til ytterligere fokus og læring. Forebygging og varsling hjelper, og i hvilken grad vi klarer å sikre landets kirker handler dels om penger, dels om kunnskap og dels om holdninger, sier Grimstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter