Nyheter

Paven lover å bli lydig tjener for etterfølgeren

Benedikt XVIs tid som den katolske kirkes øverste leder er over.

Den avtroppende paven lover å bli en lydig tjener for sin etterfølger, som ennå ikke er utpekt.

Benedikt oppfordret på sin siste dag som pave torsdag den katolske kirken om å stå sammen. Samtidig lovet han å vise «betingelsesløs ærbødighet og lydighet» for den nye paven da han tok farvel med kardinalene, som er samlet i Vatikanet.

Benedikt får beholde den hvite prestekjolen han har båret som pave, opplyser talsmenn for Vatikanet. Han skal fortsatt hete Benedikt etter den offisielle fratredelsen torsdag kveld, og tar ikke tilbake sitt gamle navn, Josef Ratzinger.

Han skal fortsatt tiltales som «Deres Hellighet», når han flytter inn i et tidligere kloster på en bakketopp i Vatikanstaten. Dermed vil den gamle og den nye paven bo bare en kort spasertur fra hverandre, en situasjon som ifølge fagfolk er uten sidestykke i kirkehistorien

«I skjul». Den avtroppende paven har selv sagt at han skal leve «i skjul fra verden». Men ifølge Vatikanet er han fortsatt villig til å bistå kirken, og til å gi sin etterfølger all den hjelp denne måtte ønske – hvem som enn blir valgt til ny pave.

Pavens mann i Norge, biskop Bernt Eidsvig, mener den neste paven bør like rampelyset og at han bør diskutere sølibatkravet.

– Vi trenger en pave som kan uttrykke seg slik at mediene forstår seg på ham. Han bør like det offentlige livet. Alt han gjør, vil bli sett av hele verden, sier Eidsvig.

Den katolske kirke krever at deres prester skal leve i sølibat, noe Eidsvig mener det er viktig at den neste paven ønsker å diskutere, skriver Dagen.

Først ferie. Benedikt ser for seg et stille liv, fylt av bønn og akademisk arbeid.

– Jeg sier ikke fra meg korset, har han sagt, med henvisning til en angivelig bemerkning fra forgjengeren Johannes Paul II om at pavegjerningen på et vis var et kors å bære.

Den første tiden etter avgangen skal han hvile ut ved Castel Gandolfo, pavenes feriested utenfor Roma. Han unngår dermed å kaste skygger over konklavet, forsamlingen av kardinaler som skal utpeke den nye paven.

Diplomatisk. Benedikt har uttalt seg i diplomatiske vendinger om sin tid som pave, som begynte i april 2005.

– For kirken har dette vært en tid med øyeblikk av glede og lys, men også øyeblikk som ikke var så enkle, har han sagt.

Han legger ikke skjul på at han har hatt mye å stri med, som maktkamp innad i kirken og skandaler der katolske geistlige i mange land er blitt anklaget for seksuelle overgrep mot barn. – Men jeg følte meg aldri forlatt og alene, har Benedikt understreket

I den avtroppende pavens hjemland, Tyskland, forberedte alle katolske kirker ringing med klokkene når urene viste 20 torsdag kveld. Ringingen skulle markere at pave Benedikt XVIs tid som overhode for alle verdens katolikker ugjenkallelig er over.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter