Nyheter

Pavekritikeren blir katolikk

Da paven besøkte Sverige for 25 år siden, sto Ulf Ekman fremst blant kritikerne. I går fortalte Ulf Ekman at han forlater trosbevegelsen til fordel for Den katolske kirke.

– For Birgitta og meg har dette vært en langsom utvikling der vi har gått fra å oppdage nye ting, til å lære oss å sette pris på de tingene vi har oppdaget, sier Ekman (63).

Han har vært uformell leder og frontfigur i den såkalte trosbevegelsen i Norden de siste 30 årene, konverterer til Den katolske kirke. Under gårsdagens gudstjeneste i Livets Ord, som han selv etablerte og har ledet i tre tiår, offentliggjorde Ekman at han og kona Birgitta forlater menigheten for å opptas i Den katolske kirke, som han tidligere har markert seg sterkt kritisk til.

VÅRT LAND MENER: En mer dramatisk snuoperasjon enn den Ulf Ekman har gjennomført, er det likevel vanskelig å tenke seg.

– Lært mye. – Det kom som en stor overraskelse. Jeg trodde at den læremessige avstanden mellom det Livets Ord står for og det Den katolske kirke står for, var så stor at en slik overgang ikke var mulig, sier metodistpresten Leif Sverre Jacobsen til Vårt Land.

LES MER: Ulf Ekmans brev til menigheten

Han har de siste tiårene vært pastor og arbeidet innenfor Pinsebevegelsen og trosbevegelsen. Jacobsen har kjent Ulf Ekman siden 80-tallet, og han og hans familie har hatt mye kontakt med Livets Ord. Nå er Jacobsens datter og svigersønn med i menigheten i Uppsala.

Ekman sier at han og kona over en tiårsperiode har hatt kontakt med mange katolikker, og at de har lært mye av sine trossøsken.

– Vi har sett en stor kjærlighet til Jesus og en gjennomtenkt teologi forankret i Bibelen og klassiske dogmer. Nå opplever vi at det er på tide å ta konsekvensen av det vi har oppdaget. Troen på enhet får praktiske konsekvenser, sier Ekman.

Spydspiss. Ulf Ekman begynte som ordinert prest i Svenska kyrkan, og han var studentprest i den svenske skolelagsbevegelsen inntil han brøt med lutherdommen.

I 1983 grunnla han Livets Ord som har vært en hovedleverandør av radikal karismatikk til Norge og Sverige de siste tre tiårene. Ekman var en spydspiss for den såkalte trosbevegelsen, og har gjennom forkynnelse, lederutdanning og bøker preget mange tusen mennesker.

Blant dem er et stort antall nordmenn som har gått på Livets Ords Bibelskole i Uppsala. En god del av dem er blitt pastorer og ledere i norske pinsekarismatiske menigheter.

– Et stort gap. Leif S. Jacobsen har gledet seg over at Ekman og Livets Ord de siste årene har fått øynene opp for verdifulle sider ved de historiske kirker, inklusive Den katolske kirke. Han mener likevel det er et meget stort læremessig gap mellom de to kirkene.

– Hvilken betydning mener du Ulf Ekman og Livets Ord har hatt?

– For den pinsekarismatiske familien har Ulf hatt meget stor betydning. Han har vært en meget dyktig strateg og en benådet forkynner. Han har skrevet vekkelseshistorie gjennom Livets Ord.

Jacobsen mener Ekman nå kan skrive vekkelseshistorie på ny.

– Hvordan?

– Jeg er spent på hvilken tjeneste Ulf og Birgitta Ekman kan gjøre når de nå melder overgang til Den katolske kirke. Jeg er altså overrasket over konverteringen, men jeg ønsker dem selvsagt lykke til. Hvis det åpner seg dører for Ulf Ekman i hans nye kirkelige sammenheng, vil han være til stor velsignelse, svarer Jacobsen.

Elsker Livets Ord. I pressemeldingen som Livets Ord la ut på nettet etter gårsdagens gudstjeneste, understreker ekteparet Ekman at de forsatt har sterke følelser for Livets Ord:

– Vi elsker denne forsamlingen som vi har fått være med på å bygge opp og tjent i over 30 år. Og vi har ikke noen andre følelser enn takknemlighet for den lange tiden vi har hatt sammen. Vi har imidlertid veldig tydelig opplevd Herrens kall om å ta dette nye steget. Når vi nå tar dette valget, er det i trygg forvisning om at Livets Ord er i gode hender, og at menigheten kommer til å fortsette å blomstre og bære frukter i den visjonen den lever i, sier Ulf Ekman.

Ulf og Birgitta Ekman understreker at de ikke har forsøkt å lure i menigheten Livets Ord inn på en katolsk vei eller hatt en hemmelig agenda for kollektivt å tilslutte menigheten til Den katolske kirke:

– Det ville vært en urimelig tanke. Dette handler om en personlig vandring som vi har vært nødt til å foreta.

Pavekritikk. Den dynamiske, karismatiske lederen har i lengre tid, både i forkynnelse, artikler og på sin egen blogg, signalisert at har har endret innstilling, holdning og forståelse av «de gamle» kirkene og kristne i andre leirer. Han har tatt kraftig selvkritikk for det han skrev i et kritisk innlegg med tittelen «Hva har paven å gjøre i Uppsala?» i forbindelse med at paven besøkte Sverige i 1989.

«Vi må slutte å demonisere hverandre, begynne å lytte og prøve å forstå hva de andre egentlig mener, søke det vi har felles og begynne på en riktig måte å verdsette hverandre. Det innebærer også – og det har vært en herlig oppdagelse – at vi må forstå og verdsette Kristi kropps vesen og se både bredden, lengden, høyden og dypet i kirken», skrev Ulf Ekman på sin blogg - i 2010.

LES MER: Ulf Ekmans tale til Livets Ord-menigheten 9. mars

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter