Nyheter

På Karsten Isachsens bursdagskake står det: ‘Tjukken er 70’

– Hvis jeg hadde dødd i forrige uke, ville folk sagt det var tidlig. Skjer det i neste uke, sier de: «Ja, ja, han var 70».

Lørdag fyller presten, forfatteren og foredragsholderen Karsten Isachsen 70 år, men den store feiringen er utsatt noen måneder.

– Jeg venter på en nyretransplantasjon. Derfor vil jeg heller feire til sommeren når den nye forhåpentlig er på plass. Da har jeg mer å feire. Dessuten har jeg feiret så mange vintre, sier Isachsen til Vårt Land.

– Denne gangen ser jeg fram til sommerfeiring, men det blir litt fest nå også. På de to marsipankakene skal det stå: «Tjukken er 70» og «Det samme som på den første kaken».

LES MER: Karsten Isachsen: – Kirken må de homofile om tilgivelse

Bestselger. «Når prest og forfatter Karsten Isachsen fyller 70 år, kan han se tilbake på over 40 år som prest, forfatter og omreisende forkynner og foredragsholder», skriver David Gjerp, domprost i Tønsberg og venn av Isachsen, i en omtale i anledning åremålsdagen.

«Med sine 35 bøker solgt i over en halv million eksemplarer, er han den mest solgte kristne oppbyggelsesforfatter i Norge gjennom alle tider. Ikke uten grunn. Det handler om hans unike evne til å kombinere livsglede med et tydelig kristent budskap. I all hans formidling muntlig og skriftlig hører humoren med. Ikke som pynt, men som en hovedstrøm i livet.»

LES MER: Isachsen hedrer Børre Knudsen

– Lykkelig barndom. På spørsmål om hvordan han opplever å fylle 70 år, svarer Isachsen:

– Hvis jeg hadde dødd i forrige uke, ville folk sagt det var tidlig. Skjer det i neste uke, sier de: «Ja, ja, han var 70».

– Hva skulle du gjerne visst da du var ung som du vet nå?

– Det spørsmålet liker jeg godt. Jeg hadde en eventyrlig barndom. Ingen har hatt en bedre barndom enn meg. Verdens beste foreldre og oppvekst i etterkrigsår. Vi hadde ingen ting, men vi hadde hverandre, og vi hadde friheten. Dagens unge vokser opp i etterkristen tid. Det er kolossalt mye vanskeligere. Kirken har mistet sin rolle som etisk veileder, så hva kirken mener om dette og hint interesserer de fleste lite.

– Hva gjør du for å lære opp de unge?

– Gjennom 40 år har jeg hatt 200 gårdsarbeidere/ungdommer fra hele verden boende hos meg i seks måneder. Vi har mange interessante samtaler. Særlig før, for nå sitter de foran skjermene sine.

LES MER: Kirkerådslederen mener Isachsen bommer

Bøker. Isachsen debuterte som forfatter med boka Gjester som ikke vil gå i 1978. Siden den gang har det kommet bøker jevnt og trutt. Den foreløpig siste er Underveis til Guds evige sommerdag, som kom ut høsten 2012.

– Før brukte jeg ett år på hver bok. De to siste har tatt fem år hver. Det er godt mulig at jeg har skrevet min siste bok, sa Isachsen i et intervju med Vårt Land i fjor vinter.

– Men det har jeg jo sagt om de siste fire bøkene, da, la han til.

David Gjerp skriver om sin venn: «Som formidler og forkynner har Karsten derfor vært en av de mest etterspurte i vårt land langt utover den indre krets. Han har holdt utallige morgenandakter i NRK P1 og har i perioder vært en flittig gjest i ulike TV-kanaler. Til sine ‘kirkekvelder’ har han samlet fulle hus over hele landet, og vært en døråpner til kirken for mange som har vært på leting i livet.»

LES MER: Kirkerådets nestleder takker Isachsen for homoinnlegg

Oppsummere livet. Videre skriver Gjerp: «Aldri er Karsten bedre enn når han er på sitt beste på en prekestol i kirke eller bedehus. Da kan han fremstå med en ekthet og nerve som virkelig berører tilhørernes liv. For ham har troen på en Gud som aldri gjør forskjell på folk vært en bærebjelke. Slik har han hjulpet mange til å definere seg selv innenfor i stedet for å oppleve seg definert utenfor.»

På 1990-tallet ble Isachsen ofte omtalt som «kjendisprest», men det ordet liker han svært dårlig.

– Det med kjendisprest var hovedgrunnen til at jeg ikke ville være en offentlig person mer. Jeg har hatt det mye bedre etter at jeg trakk meg unna. Jeg synes det var motbydelig å bli omtalt som kjendisprest, uttalte han i det samme intervjuet.

– Er du kommet dit at du begynner å oppsummere livet?

– Ja, men denne fasen av livet er ålreit, den også. Og når jeg kommer til himmelen, håper jeg at mine seks hunder vil komme løpende og ta meg imot.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter