Nyheter

Oppretter sak mot Misjonssambandet

Kun menn kunne søke stilling som økonomileder. Nå har Likestillingsombudet formelt opprettet sak mot Misjonssambandet.

Det vakte reaksjoner internt i landets største misjonsorganisasjon da de i februar i år utlyste ledig stilling til mannlig økonomileder

Det fikk Likestillings- og diskrimineringsombudet til å reagere. Etter en innledende avklaringsrunde, har de nå formelt opprettet klagesak mot Misjonssambandet for «kvinnediskriminerende utlysningstekst».

I sitt svar som ble sendt tirsdag 1. november, fastholder Misjonssambandet at økonomileder må være mann fordi han ifølge grunnreglene har fast plass i hovedstyret og «deltar i drøfting av alle saker, herunder hyrde- og læresaker». Misjonssambandet har et såkalt tjenestedelingsprinsipp hvor det er menn som skal ha læreansvar.

LES OGSÅ: – Økonomilederen har et særlig læreansvar

– Troen, ikke tradisjonen. «At økonomileder må være mann er således begrunnet i troen/skriften til «trossamfunnet» og ikke i tradisjon eller praksis», skriver generalsekretær Øyvind Åsland i sitt svar.

Han understreker at Misjonssambandet tilsetter kvinnelige forkynnere, misjonærer, bibelskolelærere og sjelesørgere. Økonomileder må derimot være mann fordi «grunnreglene definerer funksjonen som del av NLMs hovedstyre».

Saken er trolig den første saken som tester ut trossamfunns mulighet til å forskjellsbehandle på grunn av kjønn etter at ny likestillingslov trådte i kraft i april i fjor. Dermed vil ombudets vurdering være av stor prinsipiell interesse.

LES OGSÅ: Misjonssambandet åpner for flere kvinner og samboere

Uttalelse. Ombudet kan ikke pålegge Misjonssambandet å åpne stillingen for kvinner, men de kan uttale seg om hvorvidt kravet om mannlig økonomileder er i strid med likestillingsloven.

Saken kan bringes inn for Likestillingsnemnda. Den kan pålegge tiltak den mener er nødvendig for å rette opp i diskriminering og har rett til å utstede bøter.

Misjonssambandet har en av Misjons-Norges strengeste tolkninger av hva kvinner kan gjøre i organisasjonen, men begynte i fjor høst en vurdering av om flere stillinger kan åpnes for kvinner. Arbeidet fikk tilslutning på rådsmøtet i oktober i år.

Etter at Øyvind Åsland tiltrådte som generalsekretær i september i fjor, har han flere ganger tatt til orde for at organisasjonen i større grad skal skille mellom administrative oppgaver og læreansvar. Slik skal flere stillinger kunne åpnes for kvinner.

I september i år fikk Misjonssambandet sin første kvinne i ledergruppen da Kari Margrethe Solvang tiltrådte som ny personalleder. Stillingen er åpen for kvinner siden personalleder ikke sitter i hovedstyret.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter