Nyheter

Nye salmebøker koster 60 millioner

Regnestykke: 299 kroner per salmebok ganget med 2.000 gudstjenestesteder. Sum: Mange bekymrede kirkeverger.

– Vi har ikke én krone til innkjøp av nye salmebøker. Det er smalhans her, og på fellesrådsmøtet denne uka ble det tatt til orde for at vi i første omgang kunne prøve å få kjøpt salmebøker til den ene av de tolv kirkene våre, sier kirkeverge Jan Erik Sundby i Sarpsborg.

Avdelingsdirektør Øystein Dahle i KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon «vet at mange kirkeverger er bekymret for at dette blir dyrt».

– Jeg tviler på om flertallet av menighetsråd og fellesråd har finansiering av salmebokinnkjøp på plass, sier Dahle.

Prisen på Den norske kirkes nye salmebok, som skal tas i bruk første søndag i advent, er nå klar: 339 kroner. Ved kjøp en pakke på ti bøker, blir prisen 299 kroner per bok.

– Systemfeil. – Hvis vi sier at det i gjennomsnitt skal være 100 salmebøker i hver kirke, vil det gi en kostnad på 30.000 kroner per kirke. Når vi ganger opp det tallet med 2.000 steder der Den norske kirke feirer gudstjeneste, er vi i nærheten av 60 millioner kroner. For å si det mildt: De kirkelige fellesråd vil slite med å bla opp såpass mye penger i ett budsjettår, sier Dahle.

Ved utgivelsen av Den norske kirkes forrige salmebok, i 1985, sendte Kirkedepartementet et rundskriv til kommunene om kommunalt ansvar for finansiering. Departementet har sagt nei til å gjøre noe lignende denne gangen.

– Derfor blir det nå mer en oppfordring fra Kirkemøtet og Kirkerådet til menighetsråd og fellesråd om å kjøpe den nye salmeboka, sier Dahle i KA.

– Det er en systemfeil her: Kirkemøtet gjør vedtak uten å holde seg til regningen som de kirkelige fellesråd rundt i landet blir sittende igjen med, bemerker kirkeverge Jan Erik Sundby i Sarpsborg.

Givertjeneste. Kirkeverge Arne Tveit i Vestvågøy i Lofoten forteller at kirkelig fellesråd der har vedtatt å dekke halvparten av salmebokinnkjøpet, mens resten skal finansieres av menighetsrådene og gjennom givertjeneste.

– Har fellesrådet fått ekstrabevilgning fra kommunen til salmebøker?

– Nei, fellesrådet får en fast sum fra kommunen, og det er opp til oss å bruke midlene ut fra våre prioriteringer. Når vi har funnet midler til delfinansiering av salmebøker, henger det sammen med at menighetene gjør dugnadsinnsats med oppgaver som ellers måtte finansieres med kommunale midler, svarer Tveit.

– Stor interesse. Vidar Kristensen, prosjektleder i Kirkerådet for salmebokprosjektet, melder om stor interesse og forventninger fra menigheter og enkeltpersoner over hele landet.

– Men har menighetene råd til å anskaffe seg Norsk salmebok 2013?

– Noen få som henvender seg til oss, sier at de ikke får finansiering fra fellesråd. Jeg har ikke registrert at det er et omfattende problem å få det til. Vi tror mange vil være villige til å bidra for å få på plass den nye salmeboka. Jeg har inntrykk av at et klart flertall av menighetene kommer til å ta i bruk boka allerede fra 1. søndag i advent i år, svarer Kristensen.

Han er «på menighetenes vegne veldig fornøyd med prisen» som nå er fastsatt.

– Hvem har bestemt prisen – Eide Forlag eller Kirkerådet?

– Det er forlaget som bestemmer pris, men Kirkerådet skal godkjenne prisene. Det har vi gjort. Her er det ikke noe motsetningsforhold: Vi har felles interesse av at boka blir spredt mest mulig og tatt i bruk både i menighet og hjem, svarer Kristensen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter