Nyheter

Ny helseklinikk viderefører arven etter drept misjonær

Da misjonæren Jan Kristensen ble drept i fjor, trodde mange skolebarn at de ville havne tilbake på gata. De tok feil: Kristensens livsverk er mer levende enn det noen gang har vært.

– Det ble sagt at nå var det slutt. Det var bare å kaste skoleuniformene, sa Kristensens kone, Anne Okech Kristensen under den høytidelige åpningen av en ny helseklinikk i Nyalendaslummen i Kisumu i Kenya i helgen.

Slik skulle det imidlertid ikke gå. Lørdag ble Interfelk Medical Centre, med seks ansatte, åpnet i Nyalenda. Anne-Stine Tveter Reidarsen, helseansvarlig i Prosjekt Gatebarn, fikk æren av å offisielt åpne klinikken, og fullførte dermed Kristensens ønske om ta hjelpearbeidet et skritt videre – fra å handle om utdanning til også å inkludere helse.

Klinikken ble lørdag åpnet med dans, sang og skuespill av elever fra Jans Academy og Interfelk Education Centre, begge skoler som ble til takket være misjonæren fra Porsgrunns innsats.

– Vi kan behandle 20 til 50 pasienter her daglig, avhengig av pasientenes diagnoser, sier George Michael Omondi som er daglig leder for helsesenteret.

Blant sykdommene som vil kunne behandles på senteret, er malaria, tuberkulose, tyfoidfeber og hiv/aids.

LES OGSÅ: Norsk misjonær drept i Kenya

Mer enn 1000 skolebarn. Nyalenda ligger i Kenyas tredje største by Kisumu, ved Victoriasjøen. Det er i denne byen Jan Kristensen utførte størstedelen av sine bistandsprosjekter og sitt misjonsarbeid.

Til sammen studerer nå 1.198 elever på fem forskjellige skoler som Kristensen hadde en sentral rolle i å etablere. Det er den kenyanske organisasjonen International Fellowship – Kenya (Interfelk), som driver skolene i dag. Daglig leder i Interfelk, er Jan Kristensens enke, Anne Okech Kristensen. Interfelk samarbeider tett med Prosjekt Gatebarn, som står for mye av finansieringen og holder til i Telemark.

– Nesten 90 prosent av disse barna har mistet foreldrene sine på grunn av hiv/aids. Så langt har vi hjulpet 959 av disse barna, ved sponse skolegangen deres, sier Anne Okech Kristensen.

Den mest kjente av skolene, er internatskolen Jan's Academy i Kisumu, hvor de aller fleste elevene er tidligere gatebarn.

– Kom innpå lokalbefolkningen. – Vi har blitt fortalt at Jan Kristensen var den første misjonæren som virkelig kom innpå afrikanerne. Hos de andre misjonærene fikk de komme til dørstokken, men ikke lengre, mens Jan inviterte dem inn og ble en god venn for mange. Dermed fikk han et bedre forhold til lokalbefolkningen, sier Anne-Stine Tveter Reidarsen i Prosjekt Gatebarn.

73 år gamle Jan Christensen ble kvalt og drept av innbruddstyver i sitt hjem i Kisumu 12. september i fjor. Gjerningsmennnene ble senere skutt og drept av politiet, som for øvrig hevder at de fremdeles leter etter en fjerde mistenkt. Ifølge avisa Varden har imidlertid vitner forklart at de aldri så mer enn de tre drepte gjerningsmennene på stedet.

LES OGSÅ: En av drapsmennene var nevø til enken

Selgeren. – Jan var en selger, men han tok vekk alt det negative vi forbinder med selgerne og kombinerte det med en voldsom hjertevarme og kreativitet, sier Arild Reidarsen, Anne-Stines mann, og webmaster for Prosjekt Gatebarn.

Salgstalentet tok han med seg fra Norge. Før Kristensen flyttet til Kenya, drev han nemlig en klesbutikk i Porsgrunn.

– Vi har ikke salgsmannen Jan blant oss lenger, så vi må finne en annen vei å gå, konstaterer Anne-Stine Tveter Reidarsen.

Ekteparet Reidarsen forteller om en episode som kan illustrere Kristensens karater. En av elevene, et tidligere gatebarn, tok dem med til slummen for å møte noen av vennene sine.

– De var ruset og ville ha penger, og det ble en veldig ubehagelig situasjon, sier Arild Reidarsen.

– Vi klarte å trekke oss sakte men sikkert ut av situasjonen. Etterpå diskuterte vi hva Jan ville gjort, og kom fram til at han ville begynt å preke. «Du trenger Jesus, du gutt», ville han mest sannsynlig sagt, og dermed ville han snudd hele situasjonen til sin fordel, mener Arild Reidarsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter