Nyheter

Norske frimenigheter kopierer ulovlig

70 prosent av norske frikirkemenigheter mangler avtale om sangtekster.

– Svært mange menigheter driver med ulovlig kopiering. Jeg kan vanskelig tenke meg at det finnes menigheter som ikke formidler kopibeskyttede tekster, sier Hans-Petter Fuglerud. Han er viseadministrerende direktør i rettighetsorganisasjonen Kopinor.

Forglemmelse. Filadelfia Vennesla er en av menighetene som ikke betaler «Kopinor-penger». Pastor Gunnar Jeppestøl blir beskjemmet når Vårt Land spør om hvorfor ikke hans menighet har en avtale som gir rett til lovlig kopiering.

– Det må ha gått i glemmeboka. Vi hadde denne saken på bordet for noe år siden. Det var en av våre frivillige medarbeidere som jobbet med dette. Men så ble det en del ubesvarte spørsmål, og dermed kokte det hele bort, sier Jeppestøl, som tidligere var leder for Pinsebevegelsens lederråd.

12 kroner. De aller fleste kristne trossamfunn er organisert i Norges Kristne Råd. På vegne av sine medlemsorganisasjoner har den kirkelige paraplyorganisasjonen forhandlet fram en kopieringsavtale. Denne avtalen innebærer at hver menighet årlig betaler 12 kroner per person som møter fram på en gjennomsnittlig gudstjeneste i løpet av året. Et gjennomsnittlig fremmøte på 150 mennesker betyr dermed en avgift på 1.800 kroner.

Det er imidlertid opp til den enkelte menighet å slutte seg til avtalen med Kopinor. Til nå har 143 enkeltmenigheter skrevet under på en slik avtale. I tillegg har Frelsesarmeen inngått en fellesavtale på vegne av sine 105 korps. Det betyr at 248 av landets frikirkelige menigheter har en avtale med Kopinor.

Lovlydige. Dag Nygård er spesialrådgiver i Norges Kristne Råd. Da Nygård var generalsekretær i forløperen Frikirkerådet, var han med på å forhandle fram Kopinor-avtalen.

– Hvordan ser du på at 70 prosent av landets frikirkemenigheter ikke har en avtale som gir dem adgang til å kopiere sangtekster lovlig?

– For det første er det nok ikke alle menigheter som har behov for å kopieringsavtale. Men hvis man for eksempel kopierer en avisartikkel, en sangtekst eller et utdrag fra en bok, er det nødvendig med en avtale, sier Nygård.

– Jeg tror at alle landet menigheter faktisk er opptatt av å være lovlydige. Det betyr at de ønsker å forholde seg til lovverket om kopiering. Men det hersker en god del usikkerhet og forvirring omkring dette. Derfor forsøker vi å hjelpe menighetene til å få avtaler som gjør dem i stand til å holde seg til norsk lov, tilføyer han.

Avskrift. – Hva er det som er kopiering i lovens forstand?

– Kopiering gjelder all form for gjengivelse av annen tekst, sier Hans-Petter Fuglerud.

– Hva tenker dere om en pastor som har hørt en sang som han synes er fin, skriver teksten inn på sin pc og viser denne på storskjerm for menigheten?

– Det er en helt vanlig form for kopiering. Avskrift er også kopi, sier viseadministrerende direktør Hans-Petter Fuglerud i Kopinor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter