Nyheter

Nonner kastet ut av kloster i Larvik

Konflikt i byens katolske miljø endte dramatisk.

Forholdene i Larviks katolske miljø har vært meget anspente. Konflikten førte til at Ordenskongregasjonen i Roma har kastet ut to eldre nonner fra Høysteinane kloster i fem år, skriver Østlands-Posten.

Overfor avisen er det få av dem som kjenner saken, som ønsker å stå fram med navn, men mange bekrefter at det har vært en langvarig konflikt i vestfoldbyens katolske miljø.

Sentrale nonner. Konflikten nådde ifølge ØP (Østlands-Posten) sitt klimaks i januar, da søster Elaine og søster Francis ble tvunget til å forlate Høysteinane kloster, kort tid etter at det var ferdigstilt. De to hadde vært svært sentrale under oppbyggingen av klosteret.

ØP viser til at bortvisningen fra klosteret ble omtalt på denne måten i marsnummeret av menighetsbladet for St. Frans menighet i Larvik: «Etter en beslutning ved kapitlet hos klarissene i Ennis, Irland, og ved dekret av Kongregasjonen for ordensfolk i Roma, er sr. Elaine Cope og sr. Francis Harris trukket ut fra Høysteinane kloster i Larvik.»

– Sprenges. Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme, beskriver situasjonen som var oppstått i Høysteinanen kloster på denne måten:

– Kommuniteten (klosterfelleskapet, red.anm.) var i ferd med å sprenges, sier han til ØP.

På spørsmål om hvilken rolle han har hatt i forbindelse med eksklaustreringen, svarer Eidsvig.

– De som har behandlet saken har orientert meg om sitt arbeid og sine konklusjoner. Jeg skal ikke ha, har ikke hatt, og ønsker ikke å ha innflytelse over prosessen.

Stiller spørsmål. I Larvik er det mange som stiller seg spørsmål om hva som egentlig har skjedd, fortsetter ØP. En av dem er ingeniør Erling Gundersen, som i tolv år var byggeleder ved Høysteinane kloster – en innsats som gjorde at han ble hedret med Benemerenti-medaljen, den høyeste utmerkelsen en ikke-katolsk person kan få, utstedt av paven. Til Østlands-Posten sier han:

– Jeg er rasende. Hvordan kan man vise bort to fantastiske mennesker som i mine øyne har æren for at dette klosteret i det hele tatt er reist. Hva kan de ha gjort som fortjener en slik behandling?

– Utvisningen kom som et sjokk, sier Geir Vines, prosjektleder i Norconsult, til Larvik-avisen. Han var engasjert med byggingen av Høysteinane kloster i mange år.

Erling Gundersen beskriver samarbeidet med søster Elaine og søster Francis som prikkfritt under byggeprosessen for Høysteinane kloster. Budsjettet for det nybygde klosterets annet byggetrinn var på 13 millioner kroner, kostnadene endte på 12.

Biskop: Ute av kontroll. Men overfor Østlands-Posten poengterer biskop Bernt Eidsvig at de to nonnene ikke har hatt like stor kontroll med økonomien innad i klosteret.

– Husets regnskap var svært luftig. Det betyr at økonomien var ute av kontroll. Med det sier jeg ikke at misligheter har funnet sted, bare at klosterets økonomi er ytterst svak, sier Eidsvig til avisen.

Ble informert. Eidsvig sier til ØP at det var noen av søstrene som informerte ham om situasjonen i klosteret.

– De fortalte meg det i klartekst eller antydninger, sier han til Østlands-Posten. Han viser også til en visitasrapport og kontakt med abbedisse Bernadine i Poor Clare Monastery i Ennis, Irland. Dette er Høysteinanes moderkloster.

Søstrene selv, verken de utviste eller de gjenværende, ønsker å kommentere biskopens påstander til ØP.

Forsvarte prest. Søster Elaines engasjement til fordel for en tidligere prest i St. Frans menighet i Larvik, fader Irik, trekkes fram som en av grunnene til konfliktene i byens katolske miljø. Østlands-Posten kjenner til at hun i minst tre brev til biskop Eidsvig forsvarte menighetens tidligere sogneadministrator.

– Noen av nonnene har deltatt i menighetsarbeidet, men dette er altså ikke deres kall. Et par av søstrene har vært for engasjerte her, sier Eidsvig til ØP.

– Overså. Ett år etter ansettelsen i Larvik må fader Irek forlate St. Frans menighet. I desember 2009 sendte biskop Bernt Eidsvig et brev til søster Elaine hvor han gjorde henne oppmerksom på at kontemplative søstre ikke skal være aktive i arbeidet i menigheten.

– Dette valgte hun å overse, sier biskop Eidsvig til Østlands-Posten.

Sommeren 2010, den sommeren fader Irek mister jobben, besøker biskop Eidsvig moderklosteret Poor Clare Monastery i Ennis.

– De er ansvarlige for søstrene i Larvik og jeg står i regelmessig kontakt med klostre som har forpliktelser i bispedømmet, opplyser Eidsvig til avisen. 8. juni samme år henvender biskopen seg på ny til Elaine og informerer om at hun skal reise på en sabbatsreise som skal vare i minimum seks måneder.

– Splittet klosteret. I brevet anklager Eidsvig søster Elaine for å ha splittet klosteret og bidratt til konflikten i menigheten. Han hevder nonnen har negativ påvirkning på sogneadministrator Irek, og forbyr Elaine å snakke om kontroversielle saker som handler om klosteret og menigheten.

Den siste dagen i januar kom en delegasjon fra Ennis ankommer til Larvik. De hadde med seg en flybillett og 5.000 euro til søster Francis, skriver Østlands-Posten.

To dager seinere forlot Francis sitt hjem på Høysteinane kloster for godt, mens søster Elaine ikke vil komme tilbake fra sin sabbatreise.

– Ikke innflytelse. Biskop Eidsvig skal ikke ha noen bestemmelsesmyndighet over Høysteinane kloster. Det er det abbedissen ved Poor Clare Monastery i Ennis, Mother Bernadine, og Kongregasjonen for ordensfolk i Roma som har, skriver ØP. Eidsvig holder overfor Larvik-avisen fast ved at han ikke har hatt noen innflytelse på prosessen med å sende Elaine og Francis ut av landet. Han poengterer han at prosessen rundt søster Elaine og søsterFrancis har fulgt normal prosedyre.

– Er eksklaustrering en form for straff?

– De søstrene som ble tatt ut av kommuniteten opplever dette etter eget sigende som straff. For de fire gjenværende er ordet beskyttelse kanskje bedre, svarer han ØP.

I januar i år skriver biskop Eidsvig dette i et brev til abbedisse Bernadine i Ennis – et brev som gjengis i ØP – at det vil være «dumdristig å undervurdere deres ødeleggelsespotensiale».

– Jeg er redd uttrykket er presist, uttaler Eidsvig når Østlands-Posten konfronterer ham med at det er sterke ord.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter