Nyheter

Nå blar Aasrud opp for kirken

Fem dager før valget lekker regjeringen sitt største kirkebudsjett noensinne.

* 60 millioner til opptrapping av trosopplæringsreformen.

* 3 millioner til nye diakonstillinger.

* I tillegg gjeninnføres ordningen der staten betaler rentene når kommuner tar opp for å rehabilitere kirker. Den totale lånerammen er på 500 millioner.

Det er de friske midlene som kommer til å ligge inne når de rødgrønne legger fram statsbudsjettet i oktober.

Trosopplæring. 27. mai 2003 vedtok Stortinget en trosopplæringsreform for Den norske kirke. 250 millioner skulle bevilges. I 2011 økte bevilgningen med kun 6 millioner, men har ellers blitt trappet opp med om lag 25 millioner kroner i året de siste årene. Likevel mangler fortsatt mer enn 20 prosent av alle menigheter i Den norske kirke midler til dette.

– Med 60 friske millioner i potten blir den totale bevilgningen 302,5 millioner kroner. Da skal vi sørge for at det blir full dekning, sier kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til Vårt Land.

Høyre-humring. – Jeg registrerer at pengene sitter løst i august og september 2013, humrer Svein Harberg, stortingsrepresentant for Høyre.

– Jeg tror folk ser hva som har skjedd i løpet av åtte år med historisk godt spillerom. At det nå plutselig kommer veldig mye mer til kirken, bidrar ikke til spesielt stor troverdighet for regjeringen.

Han mener Aasruds utspill midt i valgkampen handler om å lokke til seg velgere.

– Vi har gang på gang utfordret statsråden på hvorfor det ikke har kommet mer penger raskere til trosopplæringsreformen. Da har vi fått til svar at det har vært vanskelig økonomisk. Men nå løsner det altså, uten at de økonomiske tidene har forandret seg.

Løfter. – Hvorfor er det viktig å få dette ut nå, Aasrud?

– Vi synes det er greit at velgerne får vite hva vi legger fram i budsjettet i oktober. I valgsammenheng er det ekstra viktig at fullfører det vi har lovet.

På grunn av den generelle lønnsveksten mener Kirkerådet at stortingsvedtaket fra 2003 om 250 millioner til trosopplæring ikke vil være oppfylt før bevilgningene har nådd 350 millioner.

– Er ikke det rimelig siden det er lønnsutgifter det er snakk om, Aasrud?

– Alle våre poster blir konsumprisindeksert, og vi ligger faktisk litt i overkant nå. I tillegg er det er en ting man glemmer: I 2003 var det 820.000 personer i målgruppen, nå er det 775.000 personer, altså 42.000 færre, sier Aasrud.

Justert for dette og for konsumprisindeksen, mener Aasrud det korrekte tallet for sluttført reform er 302,5 millioner i dagens kroneverdi. Altså vil målet nås i og med den varslede bevilgningen for 2014.

– Skuebrød. Randi Bergkåsa, leder i Det Norske Diakonforbund, er glad for tre millioner til nye diakonstillinger, men kan styre sin begeistring.

– Tre millioner er flott, men det er skuebrød, sier Bergkåsa når hun får høre om kirkeministerens budsjettlekkasje.

– Det høres ut som: «Ja, ja vi får gjøre litt slik at de ikke kan si at vi ikke har oppfylt Soria Moria-erklæringen som lovte mer midler til diakonene.»

Diakonstillinger finansieres ved at staten betaler halvparten. Resten må komme via den kommunale bevilgningen til kirken eller med innsamlede midler i menigheten. Dermed er det ikke sikkert at de 10 nye stillingene blir realisert.

– Vi hadde ventet oss mer etter Soria Moria-erklæringen, sier Bergkåsa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter