Nyheter

Misjonsvenner suser inn på givertoppen

Pinsebevegelsen har større gaveinntekter enn Kreftforeningen.

En banebrytende kartlegging av inntekter til menighet og misjon fører til at historien om nordmenns giverglede må skrives om. Vårt Land kan nå presentere en helt ny undersøkelse som viser at norske misjonsorganisasjoner og frikirker i 2012 mottok 1,3 milliarder kroner i gaveinntekter.

– Ryktet om misjonens død er betydelig overdrevet, sier daglig leder i Norsk råd for misjon og evangelisering (Norme), Anne Lise Søvde.

– Tallene viser tvert imot at misjonsbevegelsen utgjør en betydelig og engasjert gruppe i samfunnet.

DISKUTER: Hvorfor tror du givergleden fortsatt er så stor i frikirker og Misjons-Norge?

Kreftforeningen ned. – Med denne nye dokumentasjonen må vår liste skrives helt om, sier Jan Olav Ryfetten.

Han er leder i den uavhengige stiftelsen Soria Moria som arbeider for bedre rammevilkår og økte inntekter til ideelle og samfunnsnyttige virksomheter. Årlig utarbeider Soria Moria «Innsamlingstoppen» om hvilke ideelle virksomheter som har fått størst gaveinntekter, blant annet på bakgrunn av tall fra Innsamlingskontrollen.

– Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at Pinsebevegelsen går rett inn på tredjeplass og skyver Kreftforeningen ett hakk ned, sier Ryfetten.

Bare SOS-Barnebyer og Plan Norge slår de 300 millionene i gaveinntekter som Pinsebevegelsen mottok i 2012.

SOS Barnebyer fikk 439 millioner i gaver i 2012. Plan fikk 332 millioner, mens Kreftforeningen mottok drøyt 293 millioner i gaver.

Alle pinsemenigheter. Generalsekretær Bjørn Bjørnø i De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon, PYM, presiserer overfor Vårt Land at de 300 millionene er et samlet estimat for pinsemenighetene generelt, ikke for PYM spesielt.

– Sannsynligvis vil samlede misjonsmidler fra Pinsebevegelsen være mer enn 100 millioner i året, sier Bjørnø.

Når det gjelder givertjeneste generelt i Pinsebevegelsen, gir pinsevenner langt mer enn 5.000 kroner hver, mener PYM-lederen.

– Mange gir 30.000 i året. Tienden har vært holdt fram som en frivillig ordning i mange pinsemenigheter, men ikke så tydelig nå som tidligere. Det handler om å gi 10 prosent av sin inntekt inn i kirken og til misjonen. Jeg tror dette kan være en viktig årsak til at vi ligger noe høyere på giverstatistikken enn andre, sier Bjørn Bjørnø.

– Formidabelt. Den nye giverrapporten er utarbeidet av førsteamanuensis Frank-Ole Thoresen ved Fjellhaug Internasjonle Høgskole, på oppdrag fra Digni (tidligere kjent som Norsk misjons bistandsnemnd) og Norme. Den konkluderer med at menneskene i deres medlemsorganisasjoner i gjennomsnitt gir mellom 4.000 og 5.000 kroner i gaver til virksomheten.

– Vi har visst at givergleden blant kristne er formidabel, men vi har ikke ant at så mange kristne organisasjoner og frikirker har så store gaveinntekter, sier Ryfetten, som berømmer Digni og Norme for kartleggingsarbeidet som nå er foretatt:

– Dette er godt håndverk. De har kartlagt markedet veldig godt, og dette nybrottsarbeidet er en gavepakke til hele innsamlingsbransjen, bemerker Ryfetten, som er mektig imponert over givergleden i kristne organisasjoner.

Enda mer. Han har bare én innvending: Kirker og kristelige organisasjoner samler inn enda mer penger enn de 1,3 milliardene som er med i rapporten fra Digni og Norme.

Den norske kirke er allerede med på Innsamlingstoppen: I 2012 ble det samlet inn 283 millioner kroner i folkekirken, gjennom blant annet ofringer og fast givertjeneste.

Heller ikke store innsamlingsaktører som Kirkens Nødhjelp, Strømmestiftelsen, Sjømannskirken og Den katolske kirke er med det nye materialet.

Vårt Land får oppgitt at gaveinntektene i 2012 var 140 millioner til Kirkens Nødhjelp, 71 millioner til Sjømannskirken, 69 millioner til Strømmestiftelsen og 8 millioner til Oslo katolske bispedømme.

– Jeg vil tro at de samlede gaveinntektene til kristen virksomhet beløper seg til nærmere to milliarder kroner årlig, antyder lederen i Soria Moria-stiftelsen overfor Vårt Land.

Ikke overrasket. Frank-Ole Thoresen ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, som har utarbeidet den nye rapporten om givertjeneste i kristne menigheter og organisasjoner, er ikke overrasket over resultatene.

Det er heller Karl-Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning. Han har forsket mye på frivillighet og gaver til organisasjoner.

– Dette stemmer med våre tall, sier han om den nye statistikken fra kristelig sektor.

– I 2009 kom vi fram til at gjennomsnittsgavene til religions- og livssynsorganisasjoner det året var 4.354 kroner. De som gir til religion og livssyn gir mer i snitt enn de som gir til andre organisasjoner. Gjennomsnittet for alle organisasjonskategorier er 2.600 kroner, sier Sivesind og tilføyer:

– Det generelle bildet er at de fleste gir lite eller ingenting, og noen få gir veldig mye, tilføyer han. Også blant givere til kristent arbeid er det store variasjoner i størrelsen på gavene.

– Betydelig overdrevet. Generalsekretær Jørn Lemvik i Digni peker på at Norme og Digni ved å gå sammen om kartlegging av arbeidet i deres tilsluttede organisasjoner og kirkesamfunn har klart å fremskaffe en tall som tidligere ikke har vært tilgjengelige:

– Vi har ikke hatt så god og samlet statistikk tidligere. Dette er imponerende tall, sammenlignet med giverengasjementet blant nordmenn flest, sier Lemvik.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter