Nyheter

Misjonsorganisasjoner nekter å betale etter overgrep på internatskole

– Foreldrekallet det aller viktigste kallet, sa Øyvind Åsland i Misjonssambandet.

STAVANGER: – Jeg har ikke noe behov for å bortforklare dette, men erstatningsansvar har vi ikke, sa generalsekretær Øyvind Åsland i Norske Luthersk Misjonssamband (NLM) i retten onsdag.

Stavanger tingrett skal ta stilling til om Frikirken og NLM, som var blant eierne av den norske internatskolen på Taiwan, kan holdes juridisk ansvarlig for det en av elevene opplevde av omsorgssvikt, overgrep og manglende oppfølging. Overgrepene, som er erkjent av overgriper, skjedde over en periode på et halvt år i 1988/1989.

LES MER: Misjonærbarn i retten: 'Hvis du viste at du trengte voksne, var du en pyse'

– Misbrukt kallsbegrep. Åsland la vekt på at det er en frivillig sak å bli misjonær og å si ja til å reise til andre land.

– Kallsbegrepet er brukt, og noen ganger misbrukt, i vår sammenheng. For noen er det slik at misjonærkallet kom til å overskygge andre oppgaver. Men ifølge luthersk kallsetikk er foreldrekallet det aller viktigste kallet.

Åsland sa at det «på noen bedehus kan ha forekommet en usunn kallsforkynnelse»:

– Dette er ikke noe vi har legitimert i vår organisasjon. Men jeg mener det har skjedd på en usunn måte, og derfor måtte det tas et oppgjør med en misjonsforståelse som satte misjonærkallet over foreldrekallet.

LES MER: Tingretten skal plassere ansvaret for overgrep mot misjonærbarn

– Sårt. Også NLM-general fra 1982 til 2001, Egil Grandhagen, vitnet i retten onsdag.

– For meg er det veldig sårt å tenke på at vi videreførte internatskolene i flere år, før vi satte foten ned og sørget for avvikling av dette systemet. Det tok for lang tid før vi skjønte at vi ikke kunne være med på dette, at det var feil, sa han i sitt vitnemål onsdag.

– Det er vondt å tenke på at det mens jeg satt som øverste ansvarlige i organisasjonen, var barn og unge som opplevde sånne ting som nå kommer fram, tilføyde han.

LES MER: Roser overgrepsoffer som går til sak mot misjonen

Øyeåpner. Han sier at Vårt Lands nyhetsoppslag i 1988, der Kari Grasmo fortalte om overgrep begått mot barn ved misjonens internatskole i Japan, ble en sterk øyeåpner for misjonsfolket. Grasmo var selv elev der.

– Det ble begynnelsen på slutten for skoleinternatene. At Japan-saken eksploderte i media førte blant annet til at vi i Misjonssambandet søkte mer og ny innsikt om hvor skadelig det er at barn og foreldre er atskilt i oppveksten, sa Grandhagen.

Både Åsland og Grandhagen la vekt på at man fram til slutten av 80-tallet ikke var bevisste nok og ikke kjente forskningen på disse områdene godt nok. Slik var det både i samfunnet generelt og i misjonen, mener de.

– Tøff kultur. Kvinnen forklarte seg onsdag formiddag om forholdene på internatskolen på Taiwan:

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter