Nyheter

Mild bris i misjonsdebatten

Misjonsselskapets ledelse fikk lite kritikk da generalforsamlingen torsdag behandlet treårsmeldingen.

Bekymring for den teologiske utviklingen i Den norske kirke og skuffelse over at NMS ikke har markert seg mer i denne debatten, var en gjenganger i debatten torsdag. Og mange uttrykte bekymring for den økonomiske situasjonen i NMS, og for manglende nyrekruttering av støttespillere og givere til organisasjonen.

BILDESERIE: Misjonsfolkets festkveld i Kristiansand

Etterlysning. – Misjonsselskapet har leirer for barn og festival for tenåringer. Men hva så? spurte studenten Anne Elisabeth Kaldhol som bad organisasjonen utarbeide en plan for å fange opp folk i tjueårene.

22-åringen er bekymret for at Misjonsselskapet mister mange unge. Hun etterlyste en kontinuitetsplan, for å fange opp mennesker i yngre aldersklasser.

De tre siste årene har Misjonsselskapet slitt med store underskudd, sentralisering, omorganisering, nedbemanning og oppsigelser. Det var på forhånd knyttet spenning til om den intense uroen fra den ekstraordinære generalforsamlingen i Bergen i mars 2010 hvor landsstyret var på nippet til å gå av, ville komme fram i debatten om arbeidet den siste treårsperioden. Men av de femten som tok ordet om treårsmeldingen, ble den omstridte omstruktureringen knapt nevnt.

LES MER: NMS satser mer på Europa og Midt-Østen

Årsaken. Landsstyreleder Kari Skår Sørheim sa i sin presentasjon av treårsmeldingen at realitetene bak og årsaken til endringsprosessene har å gjøre med størrelsen på gaveinntektene til NMS.

– Gaveinntektene har ikke stått i forhold til aktiviteten. Vi har som landsstyre vært nødt til å ta tak i dette, sa hun.

Gunvor Kongsvik, mangeårig misjonær i Etiopia og tidligere valgt leder i Kirkerådet i Den norske kirke, gav landsstyret honnør for analysen som lå til grunn for forslagene om omorganisering og kutt.

VIDEO: Begeistret over ny NMS-sjef

For utåmodige. – Men ledelsens utålmodighet var for stor, for endringsprosesser tar tid. Det var derfor klokt og helt nødvendig å ta et skritt tilbake, slik man gjorde på den ekstraordinære generalforsamlingen i fjor. Men nå er det helt nødvendig å gå videre med prosessen som landsstyret startet, sa Kongsvik.

Fredag kommer dette temaet opp igjen for fullt, når Misjonsselskapet skal vedta nye grunnregler og ny struktur. Landsstyret har foreslått å samle arbeidet i Norge i fem regioner. En rekke regionledere har foreslått sju regioner. Før forhandlingene ble avsluttet torsdag, ble det kjent at det er fremmet ytterlige fire forslag som skal behandles fredag.

Forpostfektninger. Torsdagens plenumssamtale ble bare forpostfektninger til hva som ventes i fredagens debatt.

I drøftingen på bakgrunn av landsstyrets treårsmelding, var bekymring for den teologiske utviklingen i Den norske kirke en gjenganger. Flere talere etterlyste større engasjement fra Det Norske Misjonsselskap inn i samlivsdebatten i folkekirken.

– NMS har ikke vært kritiske nok. Misjonsvenner forlater NMS på grunn av lite tydelige holdning til det som teologisk skjer i Den norske kirke, sa Stig Frafjord Syvertsen, som er menighetsprest i Stavanger.

Ligger fast. Landsstyreleder Kari Skår Sørheim understreket at Misjonsselskapets kirkelige og teologiske profil ligger fast.

– Vi har ikke vært veldig aktive og utadrettet i debatten. Vi har konsentrert oss om arbeidet vi har hatt. Vi må kunne samarbeide med de som ønsker å støtte arbeidet vårt, sa hun.

Landsstyremedlem Rolv Olsen mener det er «et riktig strategisk valg å konsentrere seg om og motivere for misjon, fremfor å markere teologisk uenighet».

– Det er fantastisk at vi hvert år får inn 85 millioner kroner i gaver. Det er ikke slik at misjonsfolket har sviktet som givere, men vi blir stadig færre. Derfor må vi stadig prioritere, påpekte Olsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter