Nyheter

Menn styrer fortsatt mest i Kristen-Norge

Nær en av tre ansatte ledere og valgte toppledere i Kristen-Norge er kvinner.

Det viser en omfattende kartlegging Vårt Land har foretatt.

Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet i Den norske kirke, er ikke overrasket over at mennene er i flertall.

– Kvinnen har tradisjonelt sett hatt en annen posisjon enn menn, og enkelte kirker og organisasjoner har fremdeles vedtekter om at kvinner ikke skal ha ledende kvinner, sier hun.

Anne Birgitte Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon, ser et lyspunkt i tallene Vårt Land har hentet inn:

– 1 av 3 - da ligger vi bedre an enn Bedrifts-Norge. Sånn sett er det en god utvikling, sier misjonslederen.

LES OGSÅ: Nå må du kvinne deg opp

Kvinneandelen

Vårt Land presenterer ledere i et stort utvalg av norske trossamfunn, kirkelige paraplyorganisasjoner, ungdoms- og misjonsorganisasjoner, kirkelige og diakonale stiftelser og kristne høgskoler. Vi har også sett på hvordan det står til med kvinneandelen i de ulike virksomhetene:

• Av de 218 lederne som er med i oversikten, er det 150 menn og 68 kvinner. Kvinneandelen utgjør dermed omlag 32 prosent.

• Høyst andel av kvinner er det blant de øverste valgte lederne i de største kristne ungdomsorganisasjonene: Fire av sju i denne kategorien er kvinner. Blant de ansatte topplederne i de samme sju ungdomsorganisasjonene er det derimot bare én kvinne.

• Lavest kvinneandel er det blant lederne i et utvalg av evangelikale og karismatiske menigheter som samler flest gudstjenestedeltakere i Norge: Ingen av styrelederne og bare én daglig leder i disse ni menighetene, er en kvinne.

• Også blant de valgte lederne og de ansatte topplederne i trossamfunn utenfor Den norske kirke og i kirkelige paraplyorganisasjoner er det langt mellom kvinnene: 2 av 13 daglige ledere er kvinner, og 2 av 14 er styreledere i disse sammenhengene.

LES OGSÅ: Frikirken vil vurdere omstridt kjønnsliste på nytt

• Kvinneandelen er litt høyere i kristelige organisasjoner og stiftelser, der 11 av 26 daglige ledere/generalsekretærer/direktører er kvinner.

• I Den norske kirke er det høyest andel kvinner blant dem som er ledere i de regionale bispedømmerådene: Fem av 11 valgte ledere i disse vervene er kvinner. Fire av 11 stiftsdirektører i de 11 bispedømmene er kvinner, og blant alle ledere ved disse bispedømmekontorene er 17 av 41 kvinner.

• Blant de tre valgte topplederne i Den norske kirke – lederne i Kirkerådet, Samisk kirkeråd og Mellomkirkelig råd - er en av tre kvinner. Av direktører og generalsekretærer i Kirkerådet og de andre sentralkirkelige organer i Den norske kirke er tre av åtte kvinner.

• 3 av Den norske kirkes 12 biskoper er kvinner.

Høyere terskel for kvinner

Biskop Helga Haugland Byfuglien tror terskelen for å si ja til å ta lederposisjoner er høyere for mange kvinner enn for menn.

– Den lave kvinneandelen er en vond sirkel, siden kvinner kan vegre seg for å gå inn i mannsdominerte fora. Det hjelper heller ikke at det i mange sammenhenger er få kvinnelige forbilder, sier hun.

LES OGSÅ: Vil velge vekk menn

Byfuglien tror ikke kvinnevekst vil skje naturlig.

– Man må være bevisst hele tiden og velge kvinner foran menn når kvalifikasjonene er like. Man må også legge til rette for kvinner i lederstillinger når de er i en etableringsfase og har barn, sier hun.

Generalsekretær Anne Birgitte Langmoen Kvelland i Normisjon tror høyere bevissthet vil hjelpe på kvinneandelen.

– Man må tørre å velge kvinner. Undersøkelser viser at man ofte velger ledere som er like en selv, så menn velger oftere menn, sier hun.

– Gode folk er viktigst!

Marit Elisabeth Berling er styreleder i Acta, Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon. Hun er ordinert prest og har hatt flere lederposisjoner. Nå er hun inspektør ved Bibelskolen i Grimstad.

LES OGSÅ: Krever oppgjør med mannskulturen

– Jeg har ikke så stort problem med at to tredeler er menn. Gode folk er det viktigste. Jeg er mer opptatt av kvalifikasjoner enn kjønn, sier hun

Berling, som er fra Østlandet, har aldri opplevd motsand når hun har søkt lederutfordringer fordi hun er kvinne.

– Men jeg har venninner som har kjent på det, legger hun til.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter