Kirke

Mener barnedåp ikke er viktig

Ett av fem kirkemedlemmer mellom 18 og 39 år avviser at dåpen er viktig.

Stiftelsens Kirkeforskning har funnet fram tall som viser at interessen for dåp er fallende i den mest aktuelle aldersgruppen - fra 18 til 39 år. Mens 62 prosent i 1990 svarte at de ser på dåpen som viktig, er dette tallet redusert med seks prosent i 2008 for denne aldersgruppen.

Ikke alarmerende. Direktør Eigil Morvik i IKO – Kirkelig pedagogisk senter mener tallene ikke er alarmerende, men at de gir signaler til Den norske kirke om at det er viktig med en sterk betoning av barnedåpens betydning.

– Som kirke mener vi jo at dåpen er viktig. Ikke bare gir dåpen medlemskap i kirken, den gir også en god start på livet.

– Hva er din kommentar til at 21 prosent av kirkemedlemmer i «foreldrealder» ser på dåpen som uviktig?

– Tallet samsvarer godt med realitetene. Blant barn som blir født av foreldre som er medlem av Den norske kirke, blir om lag 80 prosent døpt, sier Morvik.

Kontakt. – Hvilke fora kan kirken bruke for å komme i kontakt med foreldrene og betone dåpens viktighet?

– Når det blir født et barn, får den lokale menigheten beskjed om det. Det er viktig at menigheten aktivt tar kontakt med foreldrene og informerer dem om dåpen i kirken. Det bør være systematikk i at menigheten sender brev til de nybakte foreldrene om dåp i kirken.

– Hadde det ikke vært mer personlig med en telefon eller et besøk?

– Jeg tror ikke at menigheten bør gå på dørene med informasjon om dåp. De nybakte foreldrene bør slippe å ta stilling til en slik utfordring fra noen som banker på døra. Men brevet fra menigheten bør være direkte og utfordrende.

Barnearbeid. IKO-direktøren tror menighetene må ha en langsiktig strategi for hvordan den skal være aktuell for barn og unge.

– Den beste reklamen for kristen dåp, er et godt og velfungerende barne- og ungdomsarbeid. Hvis menigheten har et rykte for å gi et godt tilbud til barn og unge, er det mange foreldre som ønsker å knytte sine barn til dette. Og da velger de gjerne dåp som innfalleport til dette arbeidet. Nå legger jo Den norske kirke sterk vekt på slikt arbeid gjennom trosopplæringsprosjektet. Min påstand er at god trosopplæring også gir mange dåpsbarn, sier IKO-direktør Eigil Morvik.

– Gledelig. Heller ikke biskop Tor Berger Jørgensen i Sør-Hålogaland er spesielt overrasket over funnene.

– Dette er en del av virkeligheten i folkekirken. Jeg vil nesten snu på det: Det er gledelig at rundt 55 prosent ser på dåp som viktig.

– Men tallet har sunket?

– Ikke oppsiktsvekkende mye. Jeg spør meg om hvordan situasjonen ville vært om vi ikke hadde fått trosopplæringsreformen såpass på plass. Det er gledelig at vi er kommet så langt, og jeg er spent på om sluttføringen etter hvert vil gi utslag på statistikken.

Er Den norske kirke tydelig nok på dåpens betydning?

– Mitt inntrykk er at teologisk tydeliggjøring ikke er det som betyr mest for den gruppen som ikke er opptatt av dåpen.

– Hva med det motsatte? Kan noen av kirkens medlemmer bli provosert av at dåp av et barn er så viktig?

– Jeg tror ikke måten vi snakker om dåpen i dag bærer mye konfliktstoff i seg. I liturgireformen er vi blitt tydelig på de positive formuleringene om at Gud har gitt oss livet og tar imot oss, mener biskopen.

Flere kvinner. Tallene fra KIFO viser ellers at kvinner har en mer en positiv holdning til barnedåp enn menn. Blant de mannlige kirkemedlemmene er det 25 prosent som svarer at dåpen ikke er viktig. Eldre kvinner med lav utdannelse er de som er mest opptatt av barnedåp.

Kirkemedlemmene i Agder-fylkene og på Vestlandet er mest positiv til dåp, mens østlendingene er i den andre enden av skalaen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke