Nyheter

Mannen som elsket å være uenig

– Jacob Jervell var en gave til Den norske kirke, men kirken tok ikke godt vare på gaven, mener prost Trond Bakkevig.

Søndag døde Jacob Jervell, 88 år gammel, etter et langt og ­aktivt liv som teologiprofessor, bibelforsker, forfatter og sentral ­aktør i norsk samfunns- og kirkedebatt: Omstridt og beundret, kontroversiell og bejublet – spissformulert og meningssterk, men også nær mennesker.

LES DET SISTE INTERVJUET JERVELL GJORDE: [http://www.vl.no/helg/jervell-tilgivelsen-fjerner-angeren/ Tilgivelsen fjerner angeren]

Best på spissen. – Jervell likt­e å sette ting på spissen og å utfordre og provosere miljøer han ikke trivdes så godt i. Han elsket å være uenig og sa tydelig fra om det, ikke minst mot Menighetsfakultet-miljøet og konservative kristne kretser. Men han brukte ikke ufine midler, sier professor emeritus Torleiv Austad ved Menighetsfakultetet.

– Jervell var ikke en nær venn av Menig­hetsfakultetet, men han hadde et godt forhold til flere av de ansatte der. Bak duellen med MFs teologer opplevde jeg også mennesket Jacob Jervell som en trivelig person som jeg hadde et veldig greit forhold til, tilføyer Austad.

LES OGSÅ: [http://www.vl.no/troogkirke/jacob-jervell-er-dod/ Jacob Jervell er død]

Gjorde Bibelen levende. For fire måneder siden kom portrettboka som bymisjonsprest Kari Veiteberg har skrevet om Jacob Jervell. Hun var en av Jervells studenter på Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo på 1980-tallet.

– Hvordan var det å sitte under Jervells kateter?

– Vi var ikke så mange studenter, men Jacob hadde enorm fortellerevne som gjorde Bibelen levende. Han gjorde teologien spennende; det var ikke lenger et fag jeg skulle levere svar på til eksamen, men noe som angikk meg og mitt liv. Ting sto på spill da Jacob foreleste,­ svarer Veiteberg.

– Og så var han en som brydde seg om oss studenter. Da jeg strøk i gresk første gang, inviterte han meg for eksempel til napoleonskake på professorkontoret sitt, tilføyer hun.

– Hvorfor ble Jervell så kontroversiell?

– Jeg skjønte ikke at han var det før jeg var ferdig teolog. Han viste oss studenter at teologi angår livet mitt og samfunnet. Teologi og tro, politikk og hverdagsliv er vevd sammen, og vi tvinges til å ta side. Jeg har lest hva han skrev allerede på 1950-tallet; det viser at Jacob Jervell var frigjøringsteolog før dette begrepet ble oppfunnet. Jo visst syntes Jervell det var artig å diskutere, og selvsagt ble det bråk da han løftet den historisk-kritiske Jesus-forskningen ut fra universitetene.

Veiteberg tror Jesus både som polemiker og profet har vært et forbilde for Jacob Jervell.

Særlig på 1960- og 1970-tallet ble det mye brudulje rundt Jervells syn på Det nye testamentet og hans forståelse av den historiske Jesus. I debattene­ var MF-lærerne Sverre Aalen og Carl Fredrik Wisløff hovedopponenter.

Sårende. – På mange måter var Jervell en som likte å være i media. Han var et levende, engasjert menneske­ som var flink til å formidle sitt ærend. Han var veldig dristig­ i sine personkarakteristikker. Det kunne nok oppfattes­ sårende av dem som ble rammet.

– Hvordan vil du vurdere Jervells ettermæle?

– For det første var det en del av teologistudentene som ble veldig fascinert av hans teologi. Men Jervells innflytelse i norsk kirkeliv sentralt var ikke så stor.

– Hvor stor var Jervell som fagteolog?

– Internasjonalt var han i faglig sammenheng én av få norske teologer som var kjent. Men jeg er noe mer usikker på om han har klart å skape noen ny skole i utforskningen av Det nye testamentet, svarer MF-professor Austad.

– En av de største. Trond Bakkevig ble utdannet prest ved Menighetsfakultetet, men ble godt kjent med Jervell da han arbeidet med sin doktorgrads­avhandling.

– Hvordan vil du karakterisere Jervell?

– Han er en av de største teologer og beste forkynnere Norge har fostret. Jervell forkynte livsnært og Kristus-sentrert. Han stilte spørsmål som ingen helt likte at ble stilt, og han likte spissformuleringer og provokasjoner. Dette gjorde nok at folk ikke så hvilken eminent forkynner Jervell var, svarer Bakkevig.

Som Bakkevig gikk også Jervell tydelig ut med sin støtte til Arbeiderpartiet. Også det politiske engasjementet gjorde teologiprofessoren kontroversiell for mange.

– Jervell har vært viktig på en del områder i norsk samfunnsliv, særlig innen medisinsk etikk. Hans engasjement mot anonymitet for donorer og for at ethvert barn har rett til å vite hvem som er dets far, betød en stor omveltning innen Arbeiderpartiet, konstaterer Bakkevig.

Nesten-biskop. Ved to tilfeller ville Ap-regjeringer utnevne Jacob Jervell til biskop – i Tunsberg og Nidaros – til tross for relativt liten oppslutning blant de kirkelige instansene. I begge tilfeller var det Jervell selv som til slutt sa nei.

– Ville han blitt en god biskop?

– Ja. Jeg vet ikke om han var så god som administrator, men han ville ha gitt kirken lederskap, talt hele kirkens sak og løftet den teologiske kompetansen i bispekollegiet, konkluderer Trond Bakkevig.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter