Nyheter

Livets Ords tøffe år

2014 var året da sentrale personer i Livets Ord konverterte til katolisismen. På tampen av året ble menigheten rammet av bråk rundt Ulf Ekmans pensjonsavtale.

9. mars i år smalt nyheten om at Ulf Ekman, trosbevegelsens gallionsfigur i Norden de siste 30 årene, sammen med kona ville konvertere til Den katolske kirke. Ekman sa selv at det skal være «lengselen etter kristen enhet» som har ledet fram til den kontroversielle avgjørelsen. Tilbake satt tusenvis av forvirrede mennesker.

LES OGSÅ: Ulf Ekman måtte tilgis

Flere konverteringer

Dagen-redaktør og mange­årig Ekman-tilhenger Vebjørn Selbekk kalte konverteringen «det største utslaget på den karismatiske Richter-skalaen i Skandinavia siden Levende Ords implodering i 2006».

I oktober kom nyheten om at rektoren på Livets Ords videregående skole, Mats Hansén, har konvertert til Den katolske kirke.

– Jeg er en pedagogisk leder, ikke teologisk, uttalte Mats Hansén til den svenske avisen Världen idag.

Styret i Livets Ord erkjente at «situasjonen var problematisk».

Oppvask

Forvirring, oppvask og redegjørelser har stått i kø den siste tiden. Ifølge flere kilder avisen Uppsala Nya Tidning var i kontakt med i november kom det fram at ekteparet Ekman fortsatt fikk utbetalt full lønn fra menigheten de forlot våren 2014. Lønnen skulle ifølge avtalen være en kombinasjon mellom pensjon og godtgjørelse. Imidlertid viste det seg at kildene misforstod eller at menigheten ga ut mangelfull informasjon.

Menighetens nåværende pastor, Joakim Lundqvist, uttalte tidligere til Världen idag at Ulf og Birgitta Ekman straks etter konverteringen skal ha uttrykt et ønske om å avvikle pensjonsavtalen. Imidlertid fortsatte den ekstra godtgjørelsen å utbetales til ekteparet Ekman.

– Dessverre ble ikke ønsket deres formidlet videre internt, hvilket førte til at godtgjørelsen ble utbetalt lengre enn den skulle ha blitt. I november ble dette korrigert og etterbetalt, og de eneste pengene som nå blir betalt til Ekmans er den pensjonen som har blitt avsatt tidligere, sa Lundqvist til avisen.

Ekman sier i et intervju med Världen idag at de betalte tilbake den ekstra godtgjørelsen så fort de oppdaget pengene etter et utenlandsopphold.

– Ja, hver eneste krone. Vi rørte aldri pengene. Da vi kom hjem fra utlandet, og så at pengene fortsatt ble ubetalt, kontaktet vi Livets Ord og betalte alt tilbake, sier Ekman.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Beklager

I et menighetsmøte for kort tid siden skal det ha blitt informert om at alle de fem personene som satt i styret da Livets Ord ble startet, hadde en spesiell pensjonsordning.

Ifølge Dagen innbærer avtalen at de fem personene ved sin pensjon får en godtgjørelse som tilsvarer 100 prosent av den lønnen de hadde ved sin avgang, frem til 75 års alder. Deretter trappes lønnen ned til 75 prosent av den opprinnelige sluttlønnen og blir på dette nivået livet ut.

Avtalen skal ha blitt gjort allerede i 1998, ifølge styreleder Jonathan Ekman, skriver avisen. I et brev erkjenner de fem styremedlemmene at det var formelt galt av dem å fastsette selv sin egen tjenestepensjon, og de beklager at de gjorde det.

Sykemeldt

Da mor og far forlot Livets Ord, ble sønnen Jonathan Ekman ble værende som direktør og styreleder i stiftelsen Livets Ord. Nå melder imidlertid stiftelsens styre at han er sykmeldt og vil i 2015 ikke ha noen lederverv i menigheten.

Ifølge Dagen har det blitt spurt om Ulf Ekman fremdeles sitter med en hånd på menighetens ratt så lenge sønnen sitter i en så sentral posisjon. En del medlemmer skal ha vært spørrende til om han fortsatt styrer menigheten fra kulissene. Da uroen omkring pensjonsavtalen ble kjent, ble situasjonen svært vanskelig, også for Jonathan Ekman, siden foreldrenes pensjonsavtale kan komme til å berøre ham selv.

Pastor Joakim Lundqvist opplyste i intervju med Världen i dag 5. desember at Livets Ord vil etablere nye ordninger for å sikre bedre innsyn i og kontroll med menighetens økonomi.

Vårt Land har den senere tiden forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i Livets Ord, men uten å få respons.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter