Nyheter

Likestillingsombudet: Sjømannskirken må endre navn

Fra juni kan nordmenn i utlandet spise vafler i «Hverdagskirken» eller «Kirken for alle».

NB: DETTE ER VÅRT LANDS APRILSPØK:

I et brev til Sjømannskirkens hovedstyre gjør likestillingsombud Sunniva Ørstavik oppmerksom på at en rekke mannsdominerte og kjønnsdiskriminerende yrkestitler skal avvikles og erstattes av kjønnsnøytrale benevnelser. Dette gjelder for eksempler titler som rådmann, lensmann, fylkesmann, brannmann, helsesøster, jordmor og sjømann.

Maktspråk. Brevet til Sjømannskirken er et av flere framstøt Likestillingsombudet gjør denne våren for å få bukt med kjønnsdiskriminerende språk.

Likestillingsombudet mener det er viktig å starte tidlig. Landets offentlige barnehager vil i løpet av sommeren motta et rundskriv om at de fra og med neste vinter ikke har anledning til å la barna lage «snømenn». En figur i snø skal benevnes kjønnsnøytralt, for eksempel som «snøfigur» eller «snøskulptur».

– Dette kan synes som små og kanskje unødvendige symbolske handlinger, og mange andre skritt må selvsagt tas for å kjempe mot stereotypiene våre. Men å endre titlene kan være et viktig lite skritt. Språk er makt, sier Ørstavik.

Uten mening. Sjømannskirken er en frivillig organisasjon og ikke underlagt likestillingsloven på samme måte som offentlige virksomheter.

– Men organisasjonen har på mange måter et offisielt oppdrag som Den norske kirkes forlengede arm i utlandet. Sjømannskirken har også avtaler med blant annet Utenriksdepartement og mottar årlig over 60 millioner kroner i statsstøtte. Det er derfor helt naturlig å kreve et navneskifte i denne organisasjonen.

– Også fordi yrkestittelen «sjømann» er på vei ut?

– Nettopp. Det er jo ganske meningsløst å kalle en organisasjon opp etter en målgruppe som ikke lenger eksisterer, svarer Ørstavik.

Arbeidsgruppe. Generalsekretær Audun Myhre sier organisasjonen vil rette seg etter ombudets krav.

– Saken vil bli behandlet i vårt neste hovedstyremøte i midten av april. Etter mitt syn vil det være naturlig å sette ned en arbeidsgruppe som legger fram forslag til nytt navn på Sjømannskirken, slik at generalforsamlingen i slutten av juni kan vedta hva organisasjonen skal hete i framtiden. Det er ikke et alternativ å fortsette med det gamle navnet, slår Myhre fast.

For alle. Han minner om at Sjømannskirken har vært en foregangsorganisasjon når det gjelder kjønnsnøytralt språk.

– For eksempel er det lenge siden vi ansatte vår siste husmor på en norsk kirke i utlandet, forklarer generalsekretæren.

– Hva er dine personlige forslag til nytt navn på Sjømannskirken?

– Vi er en demokratisk organisasjon, og jeg har ikke lyst til å legge sterke føringer for den videre prosessen. Men jeg må innrømme at jeg er svak for navn som «Kirken for alle» eller «Hverdagskirken». Dette er navn som sier noe om hvem vi ønsker å være i framtiden, sier Audun Myhre.

– Hva med «Vaffelkirken»?

– He, he. Det har jeg ikke tenkt på. Men det lukter i alle fall godt, smiler Myhre.

Nekter å bøye seg. Også Den indre Sjømannsmisjon blir bedt om å skifte navn. I denne organisasjonen blir kravet møtt med innbitt motstand.

– Et totalitært forslag, som viser at likestillingsideologien er vår tids religion. Dette direktivet kommer vi aldri til å bøye oss for, sier daglig leder Ingolf Solsvik.

– Dere kan jo med enkelthet bytte navn til Den indre Sjøfolkmisjon og dermed også beholde forkortelsen DISM?

– Rent praktisk vil det selvsagt ikke være noe problem. «Kystmisjonen» kunne også være et godt og tjenlig navn. Men dette handler om prinsipper. Det er ikke et maktsykt kvinnfolk på et kontor inne i Oslo som skal pådytte en frivillig organisasjon det siste nye av feministiske påfunn. Skal vi skifte navn, så skal vi gjøre det av egen fri vilje, slår Solsvik fast.

Hva mener du? Send oss en e-post og si hva du synes. Kom gjerne med forslag til nye navn på Sjømannskirken og Den indre Sjømannsmisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter