Nyheter

Ledere får ikke være kjæreste med konfirmanter

Den norske kirke mangler sentrale kjøreregler for lederes oppførsel på konfirmantleir. I Bjørgvin bispedømme har de det.

– Vi har jobbet mye med å gi veiledning om forebygging og håndtering av seksuelle krenkelser. Men vi har ikke gitt menighetene helt konkrete rutiner for leirarbeid, sier Kristine Aksøy, seksjonsleder i Kirkerådet.

Fredag møtte en 19 år gammel mann i Bergen tingrett, tiltalt for å ha innledet et seksuelt forhold til en 14 år gammel jente som han var konfirmantleder for. For to år siden innledet han et forhold til en 15-åring i samme sammenheng. Han måtte da slutte som konfirmantleder, men tre måneder senere ble han spurt om å begynne igjen.

Ifølge Bergens Tidende sa 19-åringen i retten at det var helt vanlig at ungdomsledere i menigheten hadde forhold til konfirmantene.

Kjøreregler. Avdelingsleder Tormod Kleiven ved Diakonova har doktorgrad på seksuelle overgrep i kristne miljøer. Han mener det er på høy tid at Den norske kirke innfører sentrale retningslinjer for hvordan en leirleder skal opptre.

– De som arrangerer leir må bevisstgjøre sine ungdomsledere på deres egne intimgrenser, men også avklare om lederne passer inn i det mønsteret man ønsker. Slikt holdningsskapende arbeid må følges opp av helt konkrete kjøreregler for hvordan ledere skal opptre på en leir. Både leirdeltagere og ledere er tjent med dette, sier Kleiven, som også er styreleder i Normisjon, som har et slikt regelverk.

Kirkerådet erkjenner at materiellet som menighetene får tilgang til fra sentralt hold ikke er konkret nok.

– Gjennom trosopplæringsreformen har vi gitt midler til flere prosjekter som har satt søkelyset på nettopp dette problemet. Det er utarbeidet mye godt ressursmateriell, men det er mulig at menighetene trenger hjelp til å konkretisere dette, sier Kristine Aksøy, som nå vil gjøre tilgjengelig konkrete retningslinjer for hvordan en leirleder skal opptre.

Retningslinjer. Bjørgvin bispedømmeråd har nylig utarbeidet retningslinjer som konkret forteller hvordan frivillige ledere skal opptre overfor dem de omgås i forbindelse med vervet.

– Arbeidet med dette dokumentet startet som følge av et ønske om å konkretisere de ressursene som er tilgjengelige. Selv om det ikke er regelen, vet vi at det skjer grenseoverskridende adferd mellom ledere og deltagere på kirkelige aktiviteter. Flere menigheter uttrykte ønske om å få klare retningslinjer i gå etter, sier Liv-Helga Fure, rådgiver for trosopplæring i Bjørgvin.

– Er saken som er oppe i Bergen tingrett medvirkende til at dere har laget disse retningslinjene?

– Ikke direkte. Men denne og andre saker har styrket oss i vår overbevisning om at dette er et viktig arbeid.

Konkrete regler. Dette er noen av punktene som Bjørgvin bispedømmeråd trekker fram:

* Flørting mellom ledere og deltager er ikke ok.

* Ikke fortell vitser som spiller på kropp og sex.

* Ikke bruk vulgært språk når man har samtaler om sex og seksualitet.

* Ved sjelesorg er hovedregelen at gutter snakker med mannlige ledere og jenter med kvinnelige ledere.

* Sjelesorg skal skje i synlige rom, enten med åpne dører eller i fellesareal der man ikke blir forstyrret.

* Spør alltid deltageren om at er greit at man legger hendene på ham/henne.

* Én leder skal som en hovedregel ikke være alene med én deltager.

* Sjelesorgsamtaler bør ikke foregå etter ro-signal.

* En leder kan ikke legge opp til eller innlede et kjæresteforhold til en deltager.

– Dokumentet er ment å være en ressurs for den lokale menighet. Det er såpass detaljert at det kan være en avtale som den enkelte leder signerer på, men menighetene står fritt til å gjøre lokale tilpasninger, sier Fure.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter