Nyheter

– Lavmål i saklighet, mener Vårt Land-redaktør om refusert innlegg

Bjarte Ystebø fikk ikke på trykk et innlegg der han kritiserer Vårt Land for en kommentar om Oases samarbeid med Jan Hanvolds selskap TV Visjon Norge.

Vårt Lands kommentar- og debattredaktør Jon Magne Lund begrunner avslaget med at Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebøs innlegg er for usaklig. I dag trykker Dagen Magazinet Ystebøs innlegg. Norge IDAG har samtidig lagt ut kritikken på sine nettsider.

– Henger ut sjelevinnere. Ystebø kritiserer Vårt Land for å angripe «annerledestroende», og viser til at Vårt Lands redaktør Helge Simonnes i en kommentar i papiravisen 12. juli tegner et bilde av Jan Hanvold som en «kristelig outsider». Han hevder at Vårt Land har gjort det samme med Ludvig og Lise Karlsen, Ungdom i Oppdrag, Svein Magne Pedersen, og skriver at Vårt Land snart vil «ta for seg de andre av landets fremste sjelevinnere».

Ystebø mener oppslutningen om TV Visjon Norge er så stor at hele kristen-Norge følger med på skjermen når sendingene pågår: «... Og som om det ikke er nok, sitter hele kristen-Norge foran TV om kvelden og får et annet budskap på direkten inn i stuen, enn det de kan få i postkassen av Vårt Land neste morgen», skriver Ystebø.

Hva mener du? Kommentér denne saken i bunnen av artikkelen (scroll).

– Vrangtolker. Jon Magne Lund mener Ystebø tolker Simonnes' kommentar så vrangt at han kaller det lavmål i saklighet. Lund reagerer særlig på dette avsnittet som Ystebø har skrevet:

«Vi har vært vant til mange slags lumske angrep på reportasjeplass fra Vårt Land, forkledd som journalistikk. Men det er nytt av året at redaktøren bruker to sider til å advare kristne mot å ha med hverandre å gjøre. Selv om sommerens Oase-angrep fra Helge Simonnes markerer et absolutt lavmål, også historisk, er det bra at Vårt Land endelig tør vise hvordan de ser på kristenlivet i Norge, slik at de som vil opprettholde det kristne klassesamfunnet kan holde seg til Vårt Land, og dem som vil ha slutt på det kan bruke sin frihet til å velge en annen vei. Så får man heller være outsider, enn så lenge».

Dette skrev Vårt Land-redaktøren. Her kan du lese Helge Simonnes' kommentar i sin helhet slik den sto på trykk i Vårt Land 12.07.2010:

Oase tegnet i Jan Hanvolds bilde

Jan Hanvold har gjort et scoop når TV Visjon Norge kan overføre møter fra Oase.

Mot alle odds har Jan Hanvold maktet å bygge opp et nasjonalt TV-arbeid under merkenavnet TV Visjon Norge. Få trodde det ville være mulig å etablere en kanal etter amerikansk modell i Norge, men uortodokse Jan Hanvold ser ut til å lykkes.

De tradisjonelle TV-kanalene slåss om seere. Det konsentrerer seg om å sende programmer som er interessante for flest mulig. Dermed blir det mindre plass for særinteressene. Det har blant annet gått ut over den kristne formidlingen på TV. I sin tur åpner det for nisjekanaler.

TV Visjon Norge er en av disse. Fra en nedlagt fabrikkbygning på Gulskogen utenfor Drammen, har Hanvold gjennom innsamlede midler skapt sitt tv-imperium. Teologisk plasserer Hanvold seg langt ute på høyresiden i norsk kristenliv. Han samarbeider tett med Svein Magne Pedersen og Finn Jarle Sæle, som står bak Norge IDAG. Programprofilen til TV Visjon Norge etterlater ingen tvil om hvor Hanvold hører hjemme.

Men programvirksomheten har truffet en nerve i lekmannsbevegelsen. Mange setter pris på de daglige sendingene. Særlig er de populære hos eldre kristne. I denne gruppen sitter også gavebidragene løsere enn ellers i samfunnet.

Likevel har TV Visjon Norge slitt med å bli akseptert. Det er ikke bare møtefremmede som opplever at programformen er uvant. Mange kristne reagerer også på måten det kristne budskapet formidles på. Enkelte mener at profilen gir et helt feil bilde av hva kristendom er.

Det er ikke nok å ha en teknisk plattform for å lage godt fjernsyn. Den innholdsmessige kvaliteten er variabel, og det går ikke bare på teologi.

De fire siste årene har TV Visjon Norge overført møtene fra Oase. For Hanvold har det vært et scoop å få til dette samarbeidet, og han har gitt mye tilbake. TV Visjon Norge har stilt med hele sitt apparat. 15 personer jobber iherdig for å avvikle både kvelds- og morgensendinger.

Vi kan godt skjønne at han legger store ressurser i prosjektet. Med Hanvolds utgangspunkt som en kristelig outsider gir det god valuta å samarbeide med en bevegelse som har så sterke og dype røtter i norsk kristenliv som Oase.

Spørsmålet er om dette er like bra for Oase.

Store deler av møtene overføres direkte. Dermed skulle man tro at det ikke var så problematisk å ha en kontroversiell samarbeidspartner. Men sendingene fra Oase er ikke bare direkte overføring av møter. TV-studioet er plassert rett ved hovedinngangen til Kongstenhallen. Jan Hanvold fungerer som TV-vert og intervjuer. Han tar med seg den formen som han ellers bruker, og sendingene bærer også Hanvolds signatur og profil. Under sendingen sist lørdagskveld brukte han en lang sekvens til å markedsføre sitt eget stevne i august.

Det er godt mulig at dette er vurdert og anses som uproblematisk i Oases lederskap. Gevinsten for Oase er åpenbar. Arrangørene når lenger ut med sitt budskap uten at det koster så mye rent økonomisk.

Likevel er det grunn for Oase-ledelsen å vurdere dette. En slik evaluering bør gå på flere plan. Det viktigste er å tenke over hva som skjer når man sender møter direkte på TV. Fjernsyn er et sårbart medium. Det er årsaken til at NRK legger stor vekt på stram regi når for eksempel gudstjenester skal overføres. Kunstpauser og sceneskifter blir langt mer iøynefallende når de formidles via TV enn gjennom et møte. Dette gjelder også på nettet, der for eksempel vl.no overfører streamet versjon av møtene i Sarons Dal.

Den miljømessige settingen blir også sårbar når møter direktesendes. Det er noe helt annet å oppleve forkynnelse, bønn og lovsang i et fellesskap enn når man sitter i enerom. Dette har også et sjelesørgerisk aspekt, ikke minst gjelder det når man ber for syke på direkten.

For arrangørene av Oase er det også viktig å ha bevissthet om den samlede profilen som tegnes av bevegelsen. Når mange aktører og samarbeidspartnere er involvert, er det vanskeligere å holde profilmessig kontroll. Siste året har Oase måttet tåle søkelys for sitt samarbeid med amerikanske forkynnere. Det er alltid krevende når slike debatter kommer opp.

Forholdet til media er alltid vanskelig for en bevegelse som ønsker å være både nyskapende og visjonær. At Oase i så sterk grad lar Jan Hanvold tegne deres arrangement i hans bilde, er det grunn til å tenke over.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter