Nyheter

Kvinner føler seg forbigått på Teologisk Fakultet

Trygve Wyller innrømmer at kvinneandelen blant de ansatte er for lav.

Bare 2 av 18 fast ansatte på Teologisk fakultet i Oslo er kvinner. Ny rapport peker på uformelle ansettelsesrutiner og «mannskultur».

«Det er en blanding av mangelen på bevisst rekrutteringspolitikk og en svært ubevisst uformell rekrutterings- og ansettelsespraksis som har privilegert menn». Slik svarer en av respondentene i en undersøkelse som professor ved Høgskolen i Østfold, Åse Røthing, har laget på oppdrag fra ledelsen ved Teologisk fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo.

En spørreundersøkelse ble distribuert til alle som har vært stipendiater på TF de siste 20 årene. 82 prosent svarte, melder nettstedet Kjønnsbalanse i forskning.

«Fiksing». En av respondentene skriver: «Det er en mannskultur av dimensjoner på TF som de menn som er her er helt blinde for at eksisterer. Helt blinde». En annen respondent peker på «mannskultur», mens en tredje skriver om konflikter og problemer knyttet til ansettelser: «Flere har for eksempel blitt ansatt fordi de har gått for lenge i midlertidighet og dermed sklidd inn uten reell utlysning. Jeg tror det er mye 'fiksing' og da er det sjelden kvinnene som når fram.»

Andre peker imidlertid på at kvinner med teologisk doktorgrad er et forholdsvis nytt fenomen, og at det har vært få nyansettelser ved TF de senere årene. «Det krever tid for at flere kvinner skal bygge opp faglig kompetanse i et fag som historisk har vært mannsdominert», kommenterer en respondent.

Mens 1 av 4 mannlige respondenter ser for seg en framtid ved TF, er tilsvarende tall for kvinnene mindre enn 1 av 10. Åse Røthing sier ifølge kifinfo.no at funnene hennes kan tyde på at TF har en uklar rekrutteringspolitikk:

– Av de ni ansettelsene som har vært gjort ved fakultetet i perioden 2004-2012 har to gått til kvinner. Bare tre av disse ni stillingene ble besatt etter en åpen og reell utlysnings- og ansettelsesprosess.

– Trenger debatt. Dekan Dekan Trygve Wyller innrømmer at fakultetet har et likestillingsproblem i den forstand at kvinneandelen blant de ansatte er den laveste på hele universitetet.

– Internkultur er jo noe som tar lang tid å endre. Men nåværende fakultetsledelse har hele tiden vært veldig oppmerksom på det. Samtidig skal man huske på at dette også er subjektive erfaringer. Vi trenger nå en grundig diskusjon om rapportens påstander på hele fakultetet, sier Wyller til kifinfo.no

Han sier han vil bli forbauset dersom ikke minst to av de tre stillingene som skal fylles dette semesteret vil gå til kvinner.

– Det vil bety en dobling av antallet fast ansatte kvinner ved fakultetet, og kan bety en kvinneandel på mellom 22 og 26 prosent, påpeker han.

RAPPORTEN: Les hele rapporten (pdf)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter