Nyheter

Kristentoppene som ble felt av makt, sex og rus

Megakirke-lederen David Yonggi Cho ble dømt til fengsel for skattesnusk. Han er ikke den eneste som har falt for fristelsen.

Også i kirken lar ledere seg friste av enkel tilgang på makt, sex, rus og penger. Nylig ble stifteren av «verdens største menighet», sørkoreanske David Yonggi Cho (78), dømt til tre års betinget fengsel for underslag og skattesnusk i 100-millionersklassen. Megakirkepastoren som de siste tiårene vært selve kroneksemplet på vellykket menighetsvekst, er en av mange kjente kristenledere som er blitt tatt med buksene nede.

Professor ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Jone Salomonsen, mener det er naturlig at folk reagerer ekstra sterkt når en kristen leder begår en forbrytelse.

– Det er ikke så rart, siden ledere er forbilder, påpeker hun.

Knutby. I kjølvannet av Knutby-skandalen, der pastor Helge Fossmo i 2004 ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk, publiserte Salomonsen en artikkel der hun analyserte årsakene til at dette kunne skje.

– Fossmo misbrukte sin makt forførerisk og han konstruerte en ny teologi. Dette var helt vilt, men det ble akseptert fordi han hadde visjoner fra Gud. Til slutt sprakk boblen. Forestillingen om at man kan ha direkte kontakt med Gud, formidle hans budskap til menigheten uten at det finnes en tredje part som kan teste budskapet, er veldig farlig, sier Salomonsen.

– Må omtales. Arne Austad jobber som psykiater ved Sykehuset Telemark HF i Skien. Tidligere har han vært tilknyttet Modum Bad.

– De som har vært utsatt for overgrep eller krenkelser fra mennesker i fremskutte posisjoner har krav på rettferdighet. Kirkens ledelse må derfor slå hardt ned på overgrep, og media bør skrive om sakene. På den måten kan man forhåpentligvis påvirke opinionen for å unngå liknende hendelser. Dersom tilfellene kun blir kjent innenfor den enkelte menighet, kan de lett dysses ned, sier Austad.

– Slag i magen. Å være en kristen er ikke et vern mot fristelser som sex, rus eller penger, påpeker psykolog Frode Thuen, som blant annet har forsket på utroskap. Men fallhøyden er større for ledere i en kristen sammenheng enn i en sekulær.
– Kristne har gjerne enda sterkere motforestillinger mot utroskap og bedrag generelt, men det finnes utallige eksempler på at kristne kan gjøre slemme ting, sier han.

Heller ikke psykiater Arne Austad er overrasket over at kristne ledere begår forbrytelser.

– Likevel kan det nok for mange oppleves som et ekstra slag i magen når nettopp kristne tillater seg å bryte loven. Man forventer mer av kristne enn av andre når det gjelder moralsk vandel. Samtidig er dette en påminnelse om at det finnes «brustne kar» i alle leire. Menneskets natur kan slå uheldig ut hos både kristne og ikke-kristne.

Her er utvalg av noen av de største skandalene i kirkelig sektor i inn- og utland. Eksemplene er ikke rangert etter alvorlighetsgrad.

David Yonggi Cho har vært en forgrunnsfigur i den enorme kirkeveksten som Sør-Korea har opplevd etter krigen. Forrige måneder ble han dømt til tre års fengsel for underslag av omlag 80 millioner kroner og skatteunndragelser på 21 millioner.

Gjennom effektiv organisering og sterk forkynnelse, har Yonggi Cho bygd opp Yoido Full Gospel Church til det som betegnes som verdens største kirke, med 800.000 medlemmer.
 I 2011 ble Cho anklaget av 29 ledere i denne pinsekirken for å ha ha underslått et beløp tilsvarende 130 millioner kroner. De beskyldte ham for økonomisk rot og manglende evne til å skil­le mel­lom pri­vatøko­no­mi og kir­keøkonomi. Ifølge dem skal han ha brukt kirkens penger til å gjøre opp for gjeld som sønnen skal ha pådratt seg ved aksjespekulasjon.

Dommen mot Yonggi Cho ble gjort betinget «fordi Cho har betydd så mye for utviklingen av det sørkoreanske samfunnet».

Michael Guglielmucci var lenge sentral i ungdomsmenigheten Planetshakers i Melbourne i Australia. Han hadde deretter en kort opptreden i Hillsong Church i Sydney. I to år, fra 2006 til 2008, trodde australske pinsevenner at pastor Guglielmucci hadde dødelig kreft. Så kom det fram at hele sykdommen var en bløff.

Under «sykdomsperioden» ble kristne i både inn- og utland ble berørt av sangen «Healer», som Guglielmucci påsto å ha skrevet etter å ha fått beskjed av legen om at han skulle dø. Heller ikke den nærmeste familien visste hva som foregikk. For å lure kona til å tro på krefthistorien, sendte han henne ­e-postmeldinger under falske navn og utga seg for å være medisinske eksperter.

Predikanten ble fratatt sin pastorlisens i pinsebevegelsen Australian Christian Churches. Han har også fått psykiatrisk behandling.

Pastor Helge Fossmo ble i 2004 dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Han var en del av pinsemenigheten Filadelfia Knutby.

I 2004 ble Alexandra Fossmo funnet skutt og drept i sin egen seng i Knutby, en bygd nær Uppsala. Daniel Linde, som var bosatt i nabohuset, overlevde drapsforsøket mot ham. Barnepiken Sara Svensson ble pågrepet, mistenkt for drap og drapsforsøk. Senere ble den norskeættede pinsevennpastoren Helge Fossmo pågrepet. Via en serie tekstmedlinger skulle han ha manipulert sin daværende elskerinne til å ta livet av hans kone.

Svensson ble dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid. Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Alle de involverte var en del av pinsemenigheten Filadelfia Knutby. Drapet og drapsforsøket i den svenske pinsemenigheten ­Filadelfia i Knutby ble en av de mest omtalte kriminalsakene i Sverige på 2000-tallet.

Fridtjov Birkeli sluttet brått i 1972 som biskop i Oslo. Offisielt het det at Birkeli var syk og sliten. Sannheten var at han over lengre tid hadde levd et dobbeltliv: Han hadde hatt et seksuelt forhold til sin tidligere forlovede mens han selv var gift.

Den fremste blant likemenn i Den norsk kirkes lederskap levde helt fram til sin død i 1983 et sosialt ensomt liv, sammen med sin kone og noen få venner. Først i april 2001 fortalte en rekke av aktørene i de dramatiske timene og dagene rundt Birkelis avskjed åpent hva som skjedde. Vårt Land brakte da historien om biskopen som måtte gå.

Birkeli innrømmet selv at han hadde hatt et seksuelt forhold til sin tidligere forlovede mens han selv var gift. Biskopen var utsatt for trusler fra mennesker som kjente til forholdet til kvinnen han ikke var gift med. De truet med å gå til pressen med saken. De andre biskopene var enige om at det for kirkens integritets skyld var nødvendig at Fridtjov Birkeli gikk av som biskop.

Ted Haggard var pastor i megakirken New Life Church i Colorado Springs, samt økumenisk leder for en paraplyorganisasjon for evangelikale kristne med 30 millioner medlemmer. I 2006 måtte Haggard slutte i jobben etter å ha brukt narkotika og mottatt seksuelle tjenester fra en mannlig prostituert.

Etter at forholdet ble kjent, krevde New Life Church at Haggard måtte bryte kontakten med kirkens medlemmer, holde seg unna både media og kirkelig arbeid, samt flytte ut av del-­staten Colorado. Fire år etter kritiserte Haggard avtalen for å være en «altfor hard behandling av en familie i en krise». Den tidligere pastoren benektet at han brukte narkotika, men innrømmet at han brukte amfetamin i forbindelse med onani.

Thorbjørn Lied, daværende soknepreste, innledet et forhold til en 18 år gammel kvinne. Han var sjelesørger for jenta. I 2006 trakk han seg fra sin stilling i Oddernes menighet i Kristiansand, etter at han hadde­ innrømmet å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg sex med den da 18 år gamle kvinnen. Forholdet varte fra høsten 2004 til våren 2006 og utviklet seg gjennom chatting på MSN. Ifølge Kristiansand tingrett hadde Lied ved en rekke anledninger skaffet seg seksuell omgang med kvinnen, blant annet samleie, og han hadde handlet med forsett. Han ble dømt til 120 dagers betinget fengsel og mistet retten til å være prest i tre år.

Ken Henderson var gift med den kristen artisten Solveig Leithaug i flere år. Han hadde på 70-tallet blitt «frelst» fra stoffmisbruk, men fikk så tilbakefall.

Under møter, stevner og fengselsbesøk vitnet amerikanske Ken Henderson om at han brukte og solgte stoff fra 1974 til 1978, men så, ifølge ham selv, ble frelst fra rusmisbruket. I 1989 giftet han seg med norske Solveig Leithaug. I 1994 fikk han tilbakefall.

I januar 2007 flyttet Henderson ut av hjemmet deres i Colorado og paret ble skilt. Retten i Colorado ga Solveig Leithaug aleneansvaret for deres tre barn, og barnas far ble nektet besøksrett. Av sikkerhetsgrunner ble han 2007 dømt til å holde en viss avstand til familien. Det forbudet brøt han flere ganger i løpet av et par dager, og han måttet sone to måneder i fengsel samme år. Han fikk en prøvetid på tre år, som han igjen brøt.

Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, tilsto i 2009 at han hadde seksuelt misbrukt en mindreårig altergutt for mange år siden.

Dette var den første norske saken i en lang rekke overgrepsskandaler som har rammet Den katolske kirke verden over. Bare de to siste tiårene har flere avsløringer vist at tusenvis av gutter og jenter har blitt misbrukt av katolske prester i USA, Spania, England, Tyskland, Australia og Canada. I 2009 ble det i USA kjent at 4.268 personer - hovedsakelig menn - hevdet at de hadde blitt sexmisbrukt av katolske prester.

I sommer innrømmet en ­ordensprest i Oslo katolske ­bispedømme overgrep mot en 15 år gammel jente. Det seksuelle forholdet skal ha skjedd over en «kortere periode» i sommer.

Todd Bentley sto i spissen for en stor vekkelse i Florida. Etterpå gikk han fra kona og giftet seg med familiens barnepike. Han innrømmet også overdrevent alkoholforbruk under møteserien.

2. april 2008 startet møteserien som etter hvert ble kalt for Lakeland-vekkelsen. Helt sentralt sto predikanten Todd Bentley, som tidligere var dømt for seksuelt misbruk av barn. Fram til 12. oktober var det møter hver dag. I løpet av dette halvåret valfartet folk fra store deler av verden, også Norge, til Florida for å høre og se Bentley.

Underveis i møteserien var det mange som stilte spørsmål ved hans teologi, blant annet ved at han ved minst en anledning døpte folk i Faderens, Sønnens og BAMs (Bentleys kallenavn) navn. Det var også mange som var kritisk til hans helbredelsespraksis og at han snakket om at engelen Emma talte til ham.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter