Nyheter

Krever fire millioner etter overgrep

En kvinne som ble utsatt for overgrep ved misjonens internatkole på Taiwan, går nå – som den første i Norge - rettens vei.

Hun vil at misjonsorganisasjonene skal gjøres erstatningsansvarlig for det som hendte. Kvinnens erstatningskrav mot Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Den Evangelisk Luthersk Frikirke er på fire millioner kroner, opplyser misjonsorganisasjonenes advokat.

Ikke juridisk ansvar. – Vi har ønsket å bidra på ulike måter overfor dem som har fått problemer på grunn av opphold på våre internater, men vi avviser at vi har et juridisk erstatningsansvar, skriver Kari Margrethe Solvang, personalleder i Misjonssambandet, og Arnfinn Løyning, synodestyreformann i Frikirken, på sine respektive hjemmesider.

Utover dette vil ingen av dem kommentere saken. Kvinnen som ble utsatt for overgrep på internatskolen på Taiwan ønsker ikke selv å uttale seg, og de to partenes advokater er også ordknappe overfor Vårt Land.

Tre rettsdager. Stavanger tingrett har avsatt tre dager til tvistesaken som starter 11. september.

– Vi har tatt ut erstatningssøksmål der vi mener at Frikriken og Misjonssambandet er ansvarlige som følge av overgrep, omsorgssvikt og måten misjonsorganisasjonene håndterte overgrepet da det ble kjent. Retten skal ta stilling til om vilkårene som foreligger for erstatning, er oppfylt, sier kvinnens advokat, Øystein Hus.

Advokat Christian Lundin som representerer Frikirken og Misjonssambandet i denne saken, sier at mannen som begikk overgrep mot den aktuelle jenta som var elev ved internatskolen på Taiwan på 80-tallet, har erkjent dette.

– Vi har full forståelse for at det som hendte på internatskolen er en stor belastning for kvinnen. Men det retten skal ta stilling til er kvinnens krav om at de to organisasjonene er erstatningsansvarlige for handlingene hun ble utsatt for, sier Lundin.

Første gang. Misjonærbarnsaken har vært et stort og vanskelig tema i flere tiår, etter at det er kommet opp historier om barn som opplevde både overgrep og omsorgssvikt på internatskolene mens foreldrene jobbet som misjonærer, ofte langt unna. Dette er første gang mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­r er sak­søkt av et mi­sjo­nær­barn.

Ingen rettspraksis. – Vi er ikke kjent med at det finnes rettspraksis på dette området fra før. Saken reiser en rekke juridiske problemstillinger, påpeker advokat Christian Lundin.

Øystein Hus, advokaten til misjonærdatteren som opplevde omsorgssvikt og overgrep på internatskolen på Taiwan, sier at retten i første omgang må avklare om de to misjonsorganisasjonene har erstatningsansvar.

– Utmålingen av erstatning blir tema i neste omgang, sier Huus.

Han peker på at det allerede for mange år siden ble gjort forsøk på å komme fram til minnelige løsninger i den aktuelle tvistesaken, uten at man har lyktes med det.

Skolen på Taiwan der kvinnen var elev, ble drevet av fire organisasjoner: Frikirken, Misjonssambandet, Misjonsalliansen og Det Norsk Misjonsselskap.

– Hvorfor er bare to av eierorganisasjonene saksøkt?

– Det er fordi disse to organisasjonene er nærmest knyttet til de forhold som rammer grunnlag for erstatningssøksmålet, svarer Hus.

«Beklaget dypt.» Norges to største misjonsorganisasjoner, Misjonssambandet og Det Norske Misjonsselskap (NMS), uttalte i 2009 at de «beklaget dypt belastningene de påførte 2.500 misjonærbarn og utenlandselever».

Etter en spørreundersøkelse i 2009 som nærmere 1.500 misjonærbarn svarte på, har NMS og NLM tilbudt økonomisk støtte til faglig hjelp, behandling eller midler for å kunne reise tilbake til landet man vokste opp i. Maksimumsbeløpet er 25.000 kroner.

Misjonærbarn har reagert forskjellig på ordningen. Noen har vært glade for støtten, andre synes 25.000 kroner er altfor lite.

Harald Eraker, som har vært talsperson for en gruppe tidligere elever ved Den norske skolen i Japan, synes det er trist at «dette har gått så langt».

– Det er beklagelig at norske misjonsorganisasjoner ikke tidligere har erkjent et juridisk og økonomisk ansvar for overtramp som har hatt store konsekvenser for livet til mange tidligere internatbarn. Historien som ligner på den som nå kommer opp i Stavanger tingrett, finnes fra internater i flere land. Misjonsledere har stått fram og beklaget og bedt om tilgivelse. Men de burde ha tatt et mye tydeligere og større ansvar for de som opplevde omsorgssvikt og skade, også økonomisk, mener Eraker.

Veldig spent. – Er du glad for at det nå vil komme en prinsipiell avgjørelse på misjonsorganisasjonenes juridiske og økonomiske ansvar?

– Ja, men jeg spent på avgjørelsen. Det er veldig trist hvis dette ender opp med spissfindig jus som eventuelt gjør at misjonsorganisasjonene får medhold, svarer Harald Eraker.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter