Nyheter

Kong Harald kutter i kirkebesøk

I sitt første år uten religionsmakt har kong Harald vært mindre på kirkevei.

I 2011 hadde kong Harald et tettere kirkeprogram enn på mange år. I år, derimot, har det vært langt mellom de kirkelige innslagene i kongens ellers så tette program, slik dette er presentert på Slottets nettsider.

Vårt Land har gått gjennom det kongelige program for 2012 og funnet ni programposter som kan sies å ha en kirkelig karakter. To av dem er kirkebesøk knyttet til familiebegivenheter som dåp og konfirmasjon.

Til sammenligning fant vi 18 «kirkeposter» i kongens programarkiv for 2011.

21. mai vedtok Stortinget endringer i Grunnloven, som innebærer at Kongen ikke lenger er overhode for Den norske kirke. Monarken skal ikke lenger «haandheve og beskytte» den evangelisk-lutherske Religion eller «anordne al offentlig Kirke- og Gudstjeneste», men fortsatt «stedse bekjende sig» til folkekirkens lære.

LES OGSÅ:Kongen får solid støtte av folket

Til bispevigsling. Kong Harald grep i 2008 inn og hindret at kongens kristne bekjennelsesplikt ble fjernet fra Grunnloven. Han ønsket ikke religionsfrihet for seg selv og sine etterkommere, og politikerne gjorde som kongen befalte.

Men Kongen i statsråd har med grunnlovsendringene mistet sine viktigste styringsredskaper over kirken, nemlig retten til å utnevne biskoper og proster. Agder og Telemarks nye biskop Stein Reinertsen ble historisk da han nylig ble utnevnt Kirkerådet og ikke av regjeringen.

– Det er likevel grunn til å legge merke til at kongen har tilsagt sitt nærvær ved bispevigslingen i Kristiansand domkirke i slutten av januar, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

– Hvordan tolker du dette?

– Jeg ser det som et utrykk for kongens nære forhold til den kirken han er medlem av, svarer Haugland Byfuglien.

Kirkebursdag. Den norske kirkes ledende biskop ser ingen grunn til å dramatisere en noe lavere frekvens i kongens kirkeprogram det siste året.

– Dette vil variere noe fra år til år, og jeg forstår det slik at kongen hadde et særskilt aktivt kirkeår i fjor sammenlignet med mange andre år. Ellers gledet vi oss over at kongen og dronningen valgte å markere sine 75-årsdager med en festgudstjeneste i Oslo domkirke 31. mai, sier Helga Haugland Byfuglien videre.

Se bildene: Gratulerer Kong Harald

Middag utsatt. En fast tradisjon glimrer med sitt fravær på kongens program for 2012, nemlig middag på slottet sammen med Den norske kirkes biskoper. Middagene er vanligvis arrangert om høsten.

– Det er riktig, men vi har ikke fått noen signaler om at kongen ønsker å bryte den lange tradisjonen med å invitere biskopene, sier preses.

– Hvilke forventninger har du til kongens engasjement overfor kirken i årene som kommer?

– Med endringene i Grunnloven har kongen fått en ny rolle i Den norske kirke. Det er opp til kongen hvordan han ønsker å gi uttrykk for sin relasjon til kirken. Og jeg har selvsagt all grunn til å tro at han vil utøve sin gjerning for kirken med samme klokskap som han utfører sine øvrige oppgaver i samfunnet. Kirken vil fortsatt invitere kongen når det ligger til rette for det, sier Helga Haugland Byfuglien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter