Nyheter

Kommunetopper krangler om hvor kirka skal stå

Våler kirke skal bygges opp igjen etter brannen i fjor. Men kirkeverge og ordfører er dypt uenige om hvor den skal stå.

I hedmarkskommunen Våler er det fortsatt meget høy temperatur i diskusjonen om hvor den nye kirken skal bygges: På nøyaktig samme sted som den nedbrente sto eller i umiddelbar nærhet.

Det kirkelige fellesrådets eget planutvalg innstiller nå på at ny kirke ikke reises der den gamle lå. Utvalgets flertall, sju av elleve medlemmer, poengterer at det ut fra arkitektur- og bygningsfaglige vurderinger nærmest er umulig å få en framtidsrettet og funksjonell kirke på branntomten.

Planutvalgets innstilling innebærer at ny kirke i stedet reises ved kapellet. Det ligger 60-70 meter fra der den nedbrente kirken sto.

– Vi får en løsning som innebærer at kirken kommer rett ved kirkegården. Det blir for eksempel ikke en løsning som gjør at gravfølger må bruke bil mellom kirke og kirkegård, sier kirkeverge Harald Aandstad.

Får ikke disp. Aanstad fikk i går vite at kirkedepartementet ikke vil gi dispensasjon fra den såkalte tremetersregelen. Denne innebærer at det må være minimum tre meter mellom kirkebygningen og de nærmeste gravene. Den gamle kirken lå nærmere enn dette, slik at en gjenreising på samme sted ville krevd flytting av graver.

Ordfører Kjell Konterud (Ap), som tilhører planutvalgets mindretall, er en av dem som har ventet på denne avklaringen. Han var ikke kjent med departementets brev før Vårt Land kontaktet ham i går.

Kan det bli aktuelt å flytte graver for å tilfredsstille kravet til minimum tre meter mellom kirke og graver?

– Det vil jeg ikke uttale meg om nå.

Konterud er uenig i flertallets vurderinger og misfornøyd med saksbehandlingen. Han etterlyser et møte med gravfestere for å diskutere mulige løsninger. Han ønsker at planutvalget samlet skal på befaring, og han er ikke fornøyd med at det ikke ble sendt ut dokumenter før planutvalgets behandling.

Overfor avisen Østlendingen signaliserer han at siste ord ikke er sagt. Våler-ordføreren mener det kan bli en langdryg affære å få godkjent en ny plassering av kirken.

Reagerer. Kirkevergen reagerer kraftig på at ordføreren fortsetter å argumentere mot flertallet.

– Det er utidig av ordføreren ikke å tåle å være i mindretall. Det var et stort flertall i planutvalget, og det er hårreisende at ordføreren ikke aksepterer utfallet av demokratiske prosesser, sier Aanstad.

I en ideell verden kunne vi sikkert bygget en ny kirke som er både større og finere enn den som brant. Men vi har rammer vi må forholde oss til, blant annet forsikringssummen på 19,3 millioner kroner, sier ordfører Konterud.

Han utelukker ikke at det kunne vært mulig å få til enstemmige vedtak dersom saksbehandlingen og forberedelsene hadde vært bedre.

Menighetsmøte. Hvordan er veien videre?

– Før saken skal avgjøres av fellesrådet, skal menighetsrådet gi sin uttalelse. Det er også ønske om å arrangere et menighetsmøte om denne saken, sier Aanstad.

Under et folkemøte i juni i fjor sprengte bygdefolket kapasiteten på kommunehuset. Over 300 møtte fram for å delta i eller høre på diskusjonen om hvor ny kirke skal bygges. Mens bygdefolket den gangen ble invitert på et folkemøte, vil det nå få status som et formelt menighetsmøte.

Kirkevergen antyder at det vil gå minst tre til fire uker før fellesrådet får saken til endelig behandling.

Uenighet om forsikring. Fortsatt er det uenighet mellom fellesrådet og forsikringsselskapet når det gjelder hva som omfattes av forsikringen. Vårt Land skrev i mars i år at forsikringsselskapet ikke betraktet orgel og prekestol som en del av kirkebygget og derfor ikke var omfattet av forsikringen.

Et skjønn som ble utført av en person fra hver av partene, konkluderte med at det kirkelige fellesrådet får utbetalt 19,3 millioner kroner. Denne summen omfatter kirkebygningen, benkene og det elektriske anlegget. Prekestol, prekestolalter, orgel og ringeanlegget i tårnet var ikke med i erstatningsskjønnet.

Aanstad mener det nå er en god dialog mellom fellesrådets advokat og forsikringsselskapet.

– Fortsatt er det uenighet om enkelte punkter, men jeg har tro på at vi skal få til en god løsning. Noe mer ønsker jeg ikke å si om denne prosessen nå, sier Aanstad.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter